Για τον υπ. Οικονομικών του Ισραήλ είναι «δικαιολογημένος και ηθικός» ο θάνατος 2 εκατ. Παλαιστινίων αμάχων από πείνα

Εμετικές δηλώσεις από τον ακροδεξιό Μπεζαλέλ Σμότριτς.

Article featured image
Article featured image

«Δικαιολογημένο και ηθικό» χαρακτήρισε ο υπουργός Οικονομικών του Ισραήλ, Μπεζαλέλ Σμότριτς, τον αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας και την απαγόρευση εισόδου της ανθρωπιστικής βοήθειας στον παλαιστινιακό θύλακα, όπου τουλάχιστον 39.600 έχουν σκοτωθεί και 91.400 έχουν τραυματιστεί στα ασύμμετρα ισραηλινά χτυπήματα.

«Κανείς δεν θα μας επιτρέψει να αφήσουμε 2 εκατομμύρια κατοίκους της Γάζας να πεθάνουν από την πείνα, παρόλο που αυτό είναι δικαιολογημένο και ηθικό», δήλωσε ο ακροδεξιός Ισραηλινός υπουργός Οικονομικών. «Φέρνουμε βοήθεια γιατί δεν έχουμε άλλη επιλογή», είπε ο Σμότριτς σε ένα συνέδριο, σύμφωνα με τους Times of Israel.

«Δεν μπορούμε, στην τρέχουσα παγκόσμια πραγματικότητα, να διαχειριστούμε έναν πόλεμο. Κανείς δεν θα μας αφήσει να αφήσουμε 2 εκατομμύρια αμάχους να πεθάνουν από την πείνα, παρόλο που αυτό μπορεί να είναι δικαιολογημένο και ηθικό μέχρι να επιστραφούν οι όμηροί μας (...) Ζούμε σήμερα σε μια συγκεκριμένη πραγματικότητα, χρειαζόμαστε διεθνή νομιμότητα για αυτόν τον πόλεμο», δήλωσε.


Το Ισραήλ έχει επιβάλει αποκλεισμό στη Λωρίδα της Γάζας από την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023, αφήνοντας ολόκληρο τον πληθυσμό της περιοχής στα πρόθυρα του λιμού.

Ο ακροδεξιός υπουργός επανέλαβε την αντίθεσή του σε οποιαδήποτε συμφωνία ανταλλαγής κρατουμένων με τη Χαμάς, υποστηρίζοντας ότι οι τρέχουσες προτάσεις κατάπαυσης του πυρός είναι «άδικες και ανήθικες», καθώς θα επέστρεφαν μόνο ορισμένοι όμηροι και θα έθετε σε κίνδυνο την κρατική ασφάλεια.

Εξέφρασε, επίσης, την αντίθεσή του στην απελευθέρωση Παλαιστινίων κρατουμένων σε αντάλλαγμα με την απελευθέρωση Ισραηλινών ομήρων, υποστηρίζοντας ότι οι Παλαιστίνιοι αυτοί «θα επέστρεφαν για να σκοτώσουν Εβραίους».


Παιδιά πεθαίνουν από την πείνα

Ο παιδικός υποσιτισμός αυξάνεται στη Γάζα καθώς περισσότεροι πολίτες σκοτώνονται και εκτοπίζονται, σύμφωνα με τον ΟΗΕ

Την περίοδο από την 1η μέχρι τις 5 Αυγούστου, 143 Παλαιστίνιοι αναφέρθηκε ότι σκοτώθηκαν και 341 τραυματίστηκαν από ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα από αέρος, ξηράς και θαλάσσης, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του ΟΗΕ.

Τα ανιχνευόμενα περιστατικά παιδικού υποσιτισμού στη Γάζα αυξήθηκαν σχεδόν κατά 50 τοις εκατό τον Ιούλιο σε σύγκριση με τον Ιούνιο, με περισσότερα από 650 Παλαιστίνια παιδιά να υποφέρουν τώρα από «οξύ υποσιτισμό» στον θύλακα – ο αριθμός αυτός αποτελεί τριπλάσια αύξηση των περιπτώσεων συγκριτικά με τον Μάιο.

Το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA) αναφέρει, επίσης, ότι εκτιμάται πως 10.000 άνθρωποι παραμένουν αγνοούμενοι ή κάτω από τα ερείπια κατεστραμμένων κτηρίων στη Γάζα.

Την ίδια στιγμή, περίπου 11.000 άνθρωποι έχουν επηρεαστεί από την τελευταία διαταγή του ισραηλινού στρατού για εκκένωση περιοχών στη νότια Χαν Γιουνίς και στη βόρεια Ράφα. Η διαταγή επηρεάζει 24 οικιστικά τετράγωνα που καλύπτουν 18 τετραγωνικά χιλιόμετρα (7 τετραγωνικά μίλια), αναφέρει ο ΟΗΕ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Al Jazeera

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ