«Wish you were clean»: Εθελοντές καθαρίζουν τις παραλίες της Κύπρου
Με πρωτοβουλία της Οικολογικής Κίνησης Κύπρου τον επόμενο μήνα θα πραγματοποιηθούν νέες δράσεις για καθαρισμό παραλιών του νησιού μας.
Παρασκευή 09 Αυγούστου 2024
3
λεπτά
Πέντε ημέρες κοντά στην κυπριακή φύση πέρασαν οι νέοι που συμμετείχαν στην κατασκήνωση που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο μήνα στον Κάθηκα της Πάφου υπό την αιγίδα του Συγκροτήματος ΔΙΑΣ και τους Φίλους της Γης Κύπρου, αλλά και άλλων οργανισμών. Η κατασκήνωση ήταν μια πρωτοβουλία που συγχρηματοδοτείται από την επιχορήγηση IMCAP και το Erasmus+, μέσω των έργων «Learn about CAP- A more sustainable CAP» και «EmWo-OCCC».
Στους συμμετέχοντες, πέραν από την άμεση επαφή με την φύση, δόθηκε η δυνατότητα να λάβουν μέρος σε εκπαιδευτικές δραστηριότητες που σχετίζονται με τον ρόλο των νέων στη δράση για το περιβάλλον, την ανάπτυξη υλικού για εκστρατείες ευαισθητοποίησης και άλλα.
Ανάμεσα στις σημαντικές αυτές δραστηριότητες, οι συμμετέχοντες προχώρησαν στον καθαρισμό της πανέμορφης και μοναδικής παραλίας της Λάρας. Μια δράση που διοργανώνεται από την Οικολογική Κίνηση Κύπρου. Στόχος των καθαρισμών των παραλίων, όπως εξήγησε η βοηθός γενική γραμματέας της Κίνησης, Νατάσα Ιωάννου, είναι η απομάκρυνση σκουπιδιών από τις ακτές, αλλά και η καταγραφή των αποβλήτων.
«Μέσω συγκεκριμένης δειγματοληπτικής μεθοδολογίας, τα απόβλητα μαζεύονται και καταγράφονται από τους εθελοντές μας, και έτσι μπορούμε να εντοπίσουμε τις διαφορετικές πηγές των αποβλήτων. Όταν ξέρουμε τι είναι τα σκουπίδια και από πού προέρχονται μπορούμε να καταπολεμήσουμε το πρόβλημα από την ρίζα του», είπε η ίδια και συμπλήρωσε πως «στη διαδικασία καταγραφής αποβλήτων, καταγράφονται σκουπίδια όπως διαφορετικά είδη πλαστικών, χαρτί, αλουμίνιο κ.ά. σε ειδικές λίστες. Τα αποτελέσματα από κάθε καθαρισμό παραλίας καταθέτονται σε ευρωπαϊκή πλατφόρμα, όπου δημοσιεύονται τα αποτελέσματα από καθαρισμούς που γίνονται στην Μεσόγειο».
Η Οικολογική Κίνηση θα συνεχίσει τις δράσεις της για καθαρισμό των παραλιών και τον μήνα Αύγουστο. Συγκεκριμένα εθελοντές και μέλη της Κίνησης θα βρεθούν στις 25 Αυγούστου στην παραλία του Ladys Miles στη Λεμεσό και στις 31 Αυγούστου ξανά στην παραλία της Λάρας.
Δείτε επίσης
Αν λατρεύεις τη φύση, αυτή η κατασκήνωση είναι για εσένα
Ο καθαρισμός της παραλίας της Λάρας ήταν μια δύσκολη αποστολή
Η κατασκήνωση «Nature Camp» αποτελεί εμπειρία ζωής για τους συμμετέχοντες. Μια εξ αυτών περιγράφει τα συναισθήματα που ένιωσε αναλαμβάνοντας, με την υπόλοιπη ομάδα, τον καθαρισμό της παραλίας της Λάρας από μικροπλαστικά. Μια φαινομενικά αδύνατη αποστολή, όπως την χαρακτηρίζει, που εν τέλει επιτεύχθηκε.
«Ανάμεσα στις διάφορες δραστηριότητες που είχαν ετοιμαστεί για εμάς κατά τη διάρκεια του "Nature Camp", ήταν μια βόλτα σαφάρι στην εμβληματική παραλία της Λάρας. Ένα διάσημο σημείο φωλιάσματος των θαλάσσιων χελώνες της Μεσογείου. Φτάνοντας στον προορισμό μαγευτήκαμε από την θάλασσα, την αμμουδιά και τις δεκάδες φωλιές χελωνών. Ο κ. Πάμπος, ο οδηγός του σαφάρι που γνωρίζει καλά την περιοχή, μας είπε πως η μεγαλύτερη απειλή για τις χελώνες της παραλίας είναι οι αλεπούδες. Όμως μετά τον καθαρισμό της παραλίας και τον έλεγχο των αποβλήτων διερωτήθηκα εάν αυτό τελικά ισχύει. Ξεκινώντας τον περίπατο στην παραλία για να μαζέψουμε απορρίμματα, συνειδητοποιήσαμε γρήγορα το τεράστιο φορτίο των μικροπλαστικών που υπήρχαν κατά μήκος της ακτής. Η ομάδα μου ήταν αποφασισμένη να απομακρύνει τα μικροπλαστικά από την άμμο. Θεωρήσαμε πως ήταν μια δύσκολη αποστολή. Οι κουβάδες μας γέμισαν γρήγορα με κάθε είδους απορρίμματα. Από δίχτυα ψαρέματος, κουτιά, καπάκια μπουκαλιών, σχοινιά, παπούτσια, μέχρι δοχεία φαγητού και άλλων αντικειμένων που δείχνουν αμέλεια από τους λουόμενους που επισκέπτονται την περιοχή. Μετά το τέλος της συλλογής σκουπιδιών, θελήσαμε να δροσιστούμε στη θάλασσα. Δυστυχώς διαπιστώσαμε ότι τα πλαστικά που υπήρχαν στη θάλασσα κολλούσαν στο δέρμα μας. Οι καθαρισμοί παραλιών λοιπόν, δεν είναι η λύση. Είναι μέρος της. Για να εξαλείψουμε αυτή τη πραγματικότητα στις παραλίες και άλλα οικοσυστήματα σε όλο τον κόσμο, αλλά και για να προστατεύσουμε τα είδη με τα οποία είμαστε συνδεδεμένοι, πρέπει να γίνουν περισσότερα. Ωστόσο, τέτοιες απλές πράξεις και χειρονομίες, όπως το να μαζεύουμε συλλογικά τα σκουπίδια από την παραλία, μπορούν να αποτελέσουν μια δράση μέσω της οποίας μπορούν να μεταδοθούν, να αναπαραχθούν δράσεις για μεγαλύτερη συλλογική προσπάθεια από τους πολίτες».