Αυτά είναι τα αρχαία κυπριακά μνημεία που είχαν τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα το 2024

Αναλύθηκαν τα στοιχεία για το πρώτο εξάμηνο του 2024.

Article featured image
Article featured image

Η Κύπρος, με την αδιάλειπτη ιστορία της και τα πολυάριθμα, εντυπωσιακά αρχαιολογικά της μνημεία, αποτελεί έναν ζωντανό θησαυρό της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

Η επισκεψιμότητα αυτών των μνημείων διαδραματίζει καταλυτικό ρόλο όχι μόνο στη διατήρησή τους, αλλά και στην προβολή τους σε ευρύτερο κοινό. Για τον λόγο αυτό, η ΑυτοδιοίκησηCY συνεργάστηκε με το Τμήμα Αρχαιοτήτων, ώστε να αναλυθούν τα στοιχεία επισκεψιμότητας και οι πρωτοβουλίες που λαμβάνονται για να ενισχυθεί το ενδιαφέρον του κοινού.

Σύμφωνα με τα δεδομένα που μας παρείχε το Τμήμα Αρχαιοτήτων, το δημοφιλέστερο μνημείο για το πρώτο εξάμηνο του 2024 είναι ο αρχαιολογικός χώρος της Κάτω Πάφου, όπου βρίσκονται τα εντυπωσιακά ψηφιδωτά. Ο συγκεκριμένος χώρος προσέλκυσε συνολικά 149.569 επισκέπτες – ντόπιους και τουρίστες – αποδεικνύοντας τη διαχρονική του γοητεία.

Οι Τάφοι των Βασιλέων, επίσης στην Πάφο, κατατάσσονται δεύτεροι σε επισκεψιμότητα με 141.679 επισκέπτες να τους επιλέγουν το ίδιο διάστημα. Τρίτος ακολουθεί ο αρχαιολογικός χώρος του Κουρίου με 63.548 επισκέπτες. Συνολικά, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2024, 587.707 άτομα – ντόπιοι και ξένοι – επισκέφθηκαν τους αρχαιολογικούς χώρους και τα μνημεία της Κύπρου, με τα στοιχεία για το δεύτερο εξάμηνο να μην είναι ακόμα διαθέσιμα.

Η επισκεψιμότητα, όπως μας πληροφορεί το Τμήμα Αρχαιοτήτων, τείνει να αυξάνεται σημαντικά κατά τους φθινοπωρινούς μήνες, Σεπτέμβριο και Οκτώβριο, όταν οι θερμοκρασίες είναι πιο ήπιες και οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν άνετα την περιήγησή τους στους χώρους αυτούς.

Όπως αναφέρει το Τμήμα Αρχαιοτήτων, εργάζεται αδιάκοπα για να αναβαθμίσει την εμπειρία των επισκεπτών, λαμβάνοντας πρωτοβουλίες που περιλαμβάνουν την εκπόνηση πληροφοριακού υλικού, την εφαρμογή σύγχρονων τεχνολογιών, τη δημιουργία προσβάσιμων υποδομών, και τη διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων. Επίσης, γίνονται προσπάθειες προσαρμογής του ωραρίου λειτουργίας, ενώ παράλληλα βελτιώνονται οι εγκαταστάσεις υποδοχής, ώστε οι επισκέπτες να απολαμβάνουν την καλύτερη δυνατή εμπειρία.

Παρακάτω παρατίθεται πίνακας που καταγράφει τους αρχαιολογικούς χώρους και τα μνημεία κατά σειρά επισκεψιμότητας, βάσει των μέχρι στιγμής διαθέσιμων στοιχείων.

166e1613d2b2ae.webp




Με πληροφορίες από SigmaLive

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ