Σκάνδαλο Μονής Αββακούμ: Οι εμπειρογνώμονες, τα βίντεο και οι «εξορκισμοί»

Η διαδικασία ενώπιον του Συνοδικού Δικαστηρίου διακόπηκε προσωρινά ούτως ώστε να πραγματοποιηθεί νέα έρευνα από εμπειρογνώμονα που θα φτάσει από το εξωτερικό για να ελέγξει τη γνησιότητα των βίντεο που παρουσιάστηκαν. Την ίδια ώρα ένα βίντεο με «εξορκισμούς» από τους μοναχούς έχει προκαλέσει ποικίλα σχόλια και η υπόθεση φαίνεται να έχει τον ατελείωτο.

Article featured image
Article featured image

Την επόμενη βδομάδα πολύ πιθανόν θα υπάρξει τελική απόφαση από το Συνοδικό Δικαστήριο, σχετικά με το σκάνδαλο της Μονής Αββακούμ. Οι πολύωρες διαδικασίες που προηγήθηκαν τις προηγούμενες μέρες σταμάτησαν προσωρινά μέχρι να γίνει κατορθωτή η επιστράτευση ενός ανεξάρτητου εμπειρογνώμονα, ο οποίος θα ελέγξει την γνησιότητα των βίντεο που αφορούν το σκάνδαλο.

Πρόκειται για βίντεο που λήφθηκαν από τα κλειστά κυκλώματα παρακολούθησης που είχαν τοποθετηθεί εντός και εκτός της Μονής, κάποια από τα οποία είχαν δει το φως της δημοσιότητας κατά τον πρώτο μήνα που είχε ξεσπάσει το σκάνδαλο. Για τα εν λόγο βίντεο η Μητρόπολη Ταμασσού είχε διορίσει ιδιώτη εμπειρογνώμονα, ο οποίος είχε καταλήξει πως πρόκειται για οπτικοακουστικό υλικό που δεν έτυχε επεξεργασίας. Τα μέλη της αδελφότητας της μονής – που βρέθηκαν ενώπιον του Συνοδικού με μια βαλίτσα γεμάτη στοιχεία - ζήτησαν όπως οριστεί δεύτερος ανεξάρτητος εμπειρογνώμονας από το Συνοδικό Δικαστήριο ώστε να υπάρξει διαφάνεια.

Έτσι, όπως ανακοίνωσε το Συνοδικό Δικαστήριο αποφάσισε όπως ζητήσει περαιτέρω επιστημονική γνωμάτευση για το μαρτυρικό υλικό. «Θέλουμε ακόμη μια φορά να δηλώσουμε ότι η διαδικασία θα είναι δίκαιη με πλήρη διαφάνεια», αναφέρεται στην ανακοίνωση. Σύμφωνα πληροφορίες που διέρρευσαν στον Τύπο, το Συνοδικό διόρισε εμπειρογνώμονα από το εξωτερικό ώστε να μην υπάρχει οποιαδήποτε σκιά γύρω από την κατάληξη της έρευνας.

Μετά τη λήψη της γνωμάτευσης από τον εμπειρογνώμονα η διαδικασία θα συνεχιστεί και οι μοναχοί της μονής Αββακούμ θα κληθούν σε απολογία. Στη συνέχεια, και αφού ληφθούν όλα τα στοιχεία, το Συνοδικό Δικαστήριο θα λάβει την τελική απόφαση.



Πάντως, μιλώντας στη εκπομπή «Πρωτοσέλιδο» του Σίγμα, ο ιδιώτης εμπειρογνώμονα Κώστας Κερλένγκου, που κατάθεσε ενώπιον του Συνοδικού, σχολίασε πως είχε κληθεί από τον Μητροπολίτη Ταμασού για να αναλάβεί ως ιδιώτης ερευνητής μία έρευνα. «Όταν ο δεσπότης είχε επικοινωνήσει μαζί μου, εγώ δεν είχα αποδεχθεί αμέσως να αρχίσω αυτή την έρευνα. Αντίθετα, είχα πει ότι εγώ θα ερευνήσω γύρω από το όλο θέμα και αν και εφόσον τα πράγματα είναι τέτοια και ο δεσπότης είναι καθαρός και δεν υπάρχει τίποτε μεμπτό, τότε θα αναλάβω αυτή την υπόθεση. Πράγμα το οποίο είχα κάνει», είπε.

Συμπλήρωσε πως «στις 9 Απριλίου μου ζητήθηκε να ετοιμάσω την πιστοποίηση για την αυθεντικότητα τους. Αυτό το πράγμα η πλευρά των μοναχών έκρινε ότι ήταν ανορθόδοξο. Η αμφισβήτηση έγινε μόνο από την πλευρά των μοναχών, όχι από το Εκκλησιαστικό Δικαστήριο. Εφόσον όμως επέμεναν οι μοναχοί, αποφάσισαν να έρθει και ένας άλλος ανεξάρτητος εμπειρογνώμονας γιατί θεώρησαν και η μια πλευρά και η άλλη να μην έχει τον ίδιο εμπειρογνώμονα. Διευκρινίζω ότι εμένα δεν με είχε βάλει ως εμπειρογνώμονα για να κάνω οποιαδήποτε έρευνα αλλά για να πιστοποιήσω την αυθεντικότητα όσων είχε καταθέσει ο Μητροπολίτης».



Οι «εξορκισμοί» στο μοναστήρι και ο Θεόδωρος Κυριακού

Ένα άλλο βίντεο που ήρθε στο φως από υποστηρικτές των μοναχών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχει προκαλέσει επίσης συζητήσεις για τη γνησιότητά του. Πρόκειται για βίντεο που ανέβηκε αρχικά στην πλατφόρμα του TikTok και στο οποίο ακούγεται σκηνικό «εξορκισμού» από μέλος της αδελφότητας. Στο βίντεο ακούγεται άνδρας μέσα από τα λόγια του οποίο «τα δαιμόνια» ομολογούν πως κάποιοι θα πολεμήσουν την Μονή και πως μεγάλο ρόλο θα παίξει ο θεολόγος, Θεόδωρος Κυριακού.

@foni.avvakoum Σοκ...Τι αποκαλύπτει ο Διαβολος! Ακούστε μέχρι το τέλος. Απόσπασμα από Εξορκισμό που έγινε στον τάφο του Οσίου Αββακούμ τον γεν̌άρη η ώρα 13:05. Από τον Γενάρη αποκαλύφθηκαν όλα όσα θα ακολουθούσαν όλο αυτό το διάστημα!!! #cyprustok #cyprustiktok #truth #αληθεια #μονηαββακουμ #ορθοδοξια #orthodoxiellada #orthodoxchristian #viraltiktok #monastery #orthodox #orthodoxy #foryou #orthodoxh_ellada #orthodoxchristian #foryourpage #orthodox #foryourpage #fyy #viral #foryou #fy #viralvideo #moniavvakoum #avvakoum #avakoum #viral #foryourpage #fyy #fyp ♬ original sound - Foni Avvakoum



Ο κος Κυριακού είχε φιλοξενηθεί στην εκπομπή Πρωτοσέλιδο και κληθείς να σχολιάσει το περιεχόμενο το χαρακτήρισε ως «θέατρο του παρολόγου» και πως δεν πρόκειται για εξορκισμό. «Φαίνεται καθαρά ότι δεν είναι εξορκισμός και ασχολούνταν καθαρά μαζί μου. Ο κόσμος που το είδε γέλασε και γέλασα και εγώ ακόμη περισσότερο», είχε πει.



Και άλλο χρηματοκιβώτιο

Σημειώνεται πως σύμφωνα με πληροφορίες του Σίγμα, την περασμένη βδομάδα οι αρχές έλαβαν από πρόσωπα που πρόσκεινται στη Μητρόπολη Ταμασσού, δεύτερο χρηματοκιβώτιο από τη Μονή.

Το δεύτερο χρηματοκιβώτιο είναι μικρότερο από το πρώτο χρηματοκιβώτιο που είχε εντοπιστεί κρυμμένο κάτω από το πλυντήριο όταν είχε ξεσπάσει το σκάνδαλο, το οποίο περιείχε 807,000 ευρώ, ωστόσο εντοπίστηκε σημαντικό χρηματικό ποσό.



ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ