Το Ισραήλ βομβάρδισε (για πέμπτη φορά) σχολείο του ΟΗΕ στη Γάζα, σκοτώνοντας έξι εργαζομένους της UNRWA

Ο ισραηλινός στρατός έπληξε το σχολείο al-Jaouni στο κεντρικό τμήμα της Γάζας, όπου έχουν βρει καταφύγιο 12.000 εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι, σκοτώνοντας τουλάχιστον 18 ανθρώπους.

Article featured image
Article featured image

Ακόμα μια πολύνεκρη επίθεση κατά εγκαταστάσεων του ΟΗΕ στη Λωρίδα της Γάζας, στην οποία είχαν βρει καταφύγιο χιλιάδες εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι, εξαπέλυσε χθες ο ισραηλινός στρατός.

Το Γραφείο Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA) ανακοίνωσε πως έξι εργαζόμενοί του σκοτώθηκαν σε δυο αεροπορικά πλήγματα εναντίον του σχολείου al-Jaouni που είχε μετατραπεί σε κέντρο υποδοχής εκτοπισμένων στο κεντρικό τμήμα της Λωρίδας της Γάζας· σύμφωνα με την υπηρεσία, πρόκειται για το πλέον πολύνεκρο επεισόδιο για τα μέλη του προσωπικού της από το ξέσπασμα του πολέμου, την 7η Οκτωβρίου 2023.

«Ανάμεσα σε αυτούς που σκοτώθηκαν ήταν ο διευθυντής του καταφυγίου της UNRWA και άλλα μέλη του προσωπικού που παρείχαν βοήθεια στους εκτοπισμένους», τόνισε η υπηρεσία μέσω X.

«Αυτό το σχολείο έχει βομβαρδιστεί πέντε φορές αφότου άρχισε ο πόλεμος. Είναι καταφύγιο για περίπου 12.000 εκτοπισμένους ανθρώπους, κυρίως γυναίκες και παιδιά», τόνισε περαιτέρω η UNRWA.

Η γραμματεία ενημέρωσης και μέσων επικοινωνίας της κυβέρνησης της Χαμάς ανέφερε πως ο βομβαρδισμός του Ισραήλ σκότωσε 18 ανθρώπους -γυναίκες και παιδιά-, συμπεριλαμβανομένων των μελών του προσωπικού της υπηρεσίας του ΟΗΕ. Μάρτυρες λένε ότι «γυναίκες και παιδιά έγιναν κομμάτια» στην επίθεση.



Ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, εξέφρασε την οργή του καταδικάζοντας το συμβάν και παράλληλα κάνοντας λόγο για «δραματικές παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου». «Σχολείο που είχε μεταμορφωθεί σε καταφύγιο για 12.000 (εκτοπισμένους) ανθρώπους έγινε στόχος ισραηλινών αεροπορικών πληγμάτων ξανά (…) Έξι από τους συναδέλφους μας στην UNRWA είναι ανάμεσα στους νεκρούς», ανέφερε στην ανάρτησή του στην πλατφόρμα X.

Χαρακτηρίζοντας «εντελώς απαράδεκτο αυτό που συμβαίνει σήμερα στη Γάζα», ο επικεφαλής του ΟΗΕ τόνισε «αυτές οι δραματικές παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου (…) να σταματήσουν αμέσως».

Ο κ. Γκουτέρες μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters χαρακτήρισε χθες την παντελή έλλειψη λογοδοσίας για τους θανάτους προσωπικού του διεθνούς οργανισμού και μελών οργανώσεων αρωγής στη Λωρίδα της Γάζας «εντελώς απαράδεκτη».


Συνεχίζονται οι επιθέσεις και στη Δυτική Όχθη


Επιπλέον, οκτώ Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν χθες Τετάρτη σε ισραηλινά πλήγματα στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, που έχει μετατραπεί από τον περασμένο μήνα σε θέατρο ισραηλινών επιχειρήσεων ευρείας κλίμακας, σύμφωνα με την παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνο και το υπουργείο Υγείας της Παλαιστινιακής Αρχής, ενώ από την πλευρά του ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε μόνο τους πέντε θανάτους.

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανέφεραν πως διεξήγαγαν «αντιτρομοκρατική επιχείρηση» στην περιοχή της Τούμπας και κατόπιν εξαπέλυσαν πλήγμα στην Τούλκαρεμ, δυο πόλεις στο βόρειο τμήμα της Δυτικής Όχθης.

Η παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος ανέφερε πως πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν νωρίς χθες το πρωί σε «ισραηλινούς βομβαρδισμούς εναντίον ομάδας πολιτών στην Τούμπας». Ο εκπρόσωπός της Άχμεντ Τζιμπρίλ είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως drone έπληξε χώρο κοντά σε τζαμί.

Παράλληλα, αυτόπτης μάρτυρας είπε ότι ισραηλινά στρατεύματα έκαναν εφόδους στις πόλεις Τούμπας και Ταμούν νωρίς χθες.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ