Η Αμάλ Κλούνεϊ στο πλευρό του Τούρκου ακτιβιστή Οσμάν Καβάλα

Η παρέμβαση της γνωστής δικηγόρου δίνει στην υπόθεση Καβάλα παγκόσμια διάσταση, ενισχύοντας τη διεθνή πίεση για την απελευθέρωση του αντιπάλου του Ερντογάν.

Article featured image
Article featured image

Η Αμάλ Κλούνεϊ, γνωστή δικηγόρος και υπερασπίστρια των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, επαναφέρει στη διεθνή επικαιρότητα την υπόθεση του Τούρκου ακτιβιστή Οσμάν Καβάλα.

Ο Καβάλα, είναι φυλακισμένος από το 2021
, μετά την καταδίκη του σε ισόβια κάθειρξη από τουρκικό δικαστήριο για φερόμενη συμμετοχή στις αντικυβερνητικές ταραχές του Πάρκου Γκεζί το 2013 και στην απόπειρα πραξικοπήματος του 2016. Ο Οσμάν Καβάλα παραμένει στη φυλακή παρά την απαλλακτική απόφαση τουρκικού δικαστηρίου και την εντολή του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) για την άμεση απελευθέρωσή του. Η Αμάλ και ο Τζορτζ Κλούνεϊ, μέσω του Ιδρύματος Κλούνεϊ και σε συνεργασία με άλλους διεθνείς οργανισμούς, ενισχύουν το αίτημα για την αποφυλάκισή του, φέρνοντας την υπόθεση στο προσκήνιο.

Το Ίδρυμα Κλούνεϊ ασκεί διεθνή πίεση

Την επόμενη εβδομάδα, η υπόθεση Καβάλα θα εξεταστεί εκ νέου από την Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, ενώ ξεκινά και μια δεύτερη δικαστική διαδικασία στο ΕΔΑΔ, με τη συμμετοχή του Ιδρύματος Κλούνεϊ. Στις 18 Ιανουαρίου 2024, ο Καβάλα κατέθεσε νέα προσφυγή στο ΕΔΑΔ, υποστηρίζοντας ότι η τελική δικαστική απόφαση εναντίον του παραβίασε πολλά άρθρα της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΣΔΑ).

Η τουρκική κυβέρνηση θα κληθεί να παρουσιάσει τις θέσεις της στο Στρασβούργο. Η εμπλοκή του Ιδρύματος Κλούνεϊ και άλλων σημαντικών οργανισμών ασκεί πρόσθετη πίεση στην τουρκική κυβέρνηση, καθώς η Τουρκία είναι μέλος της ΕΣΔΑ, η άρνησή της να συμμορφωθεί με τις αποφάσεις του ΕΔΑΔ θα μπορούσε να οδηγήσει σε σοβαρές επιπτώσεις για τη χώρα, όπως κυρώσεις ή ακόμη και αποβολή της από το Συμβούλιο της Ευρώπης.

Η παρέμβαση της Αμάλ Κλούνεϊ δίνει στην υπόθεση Καβάλα παγκόσμια διάσταση, ενισχύοντας τη διεθνή πίεση για την απελευθέρωση του Τούρκου ακτιβιστή και αναδεικνύοντας τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία.




ΠΗΓΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ