Εικόνες από τη μεγάλη αντιφασιστική πορεία στο Κερατσίνι στη μνήμη του Παύλου Φύσσα

«Ο Παύλος Φύσσας ζει».

Article featured image
Article featured image

Με πλακάτ που έγραφαν «ούτε βήμα πίσω» και με κυρίαρχο σύνθημα «Ο Παύλος ζει τσακίστε τους Ναζί» πραγματοποιήθηκε η πορεία μνήμης του Παύλου Φύσσα, που έπεσε νεκρός τα μεσάνυχτα της 18ης Σεπτεμβρίου του 2013 από το τάγμα εφόδου της Χρυσής Αυγής και τα χέρια του Γιώργου Ρουπακιά.

Έντεκα χρόνια μετά τη δολοφονία του αντιφασίστα μουσικού και ο αγώνας κατά του φασισμού και του ακροδεξιού λόγου δεν έχει λάβει τέλος, με χιλιάδες κόσμου να συμμετέχει το απόγευμα της Τετάρτης (18/09) στην αντιφασιστική συγκέντρωση και πορεία στη μνήμη του, στέλνοντας, το ίδιο ηχηρό μήνυμα.

Λίγο μετά τις 5 η Μάγδα Φύσσα, η μητέρα του Παύλου, που έγινε σύμβολο του αντιφασιστικού αγώνα βρέθηκε στον αριθμό 60 της οδού Παύλου Φύσσα στο Κερατσίνι, αγκάλιασε και φίλησε τη μορφή του γιου της που απεικονίζεται στο μνημείο, ενώ νωρίτερα εκατοντάδες διαδηλωτές, πολίτες και μικρά παιδιά άφησαν λουλούδια και στεφάνια στη μνήμη του.

fyssas3.png


fyssas4.png


fyssas5.png


4384572-full.jpg


4384573-full.jpg



Με αφετηρία το σημείο της δολοφονίας, όπου ο Παύλος Φύσσας άφησε την τελευταία του πνοή πριν από 11 χρόνια, ξεκίνησε, όπως κάθε χρόνο, η μαζική πορεία προς το μπλόκο της Κοκκινιάς, με τη μητέρα του, τον πατέρα του, την αδερφή του και άλλους συγγενείς να ηγούνται αυτής.



«Στη ζώνη και στους κλάδους ποτέ και πουθενά, τσακίστε τους φασίστες σε κάθε γειτονιά»
, «Του Χίτλερ τα εγγόνια, η μπόχα της ιστορίας, είναι τα μαντρόσκυλα της εργοδοσίας», «Έσπασε η βιτρίνα του καπιταλισμού, βρώμισε ο τόπος με μπόχα φασισμού», ήταν μερικά από τα συνθήματα που ήχησαν δυνατά στους δρόμους του Πειραιά.

fyssas6.png


fyssas922.png


fyssas7.png


fyssas92253.png


fyssas9.png


4384721-full.webp


fyssas9223.png


fyssas92.png



Κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν χθες και στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, της Πάτρας του Βόλου, των Ιωαννίνων, του Ηρακλείου και σε πολλές ακόμα πόλεις της χώρας.



«Τι να σου πρωτοπώ… Πως αντέχουμε; Μεγάλος ο πόνος. Δεν είχα άλλη επιλογή Παύλο.. Δεν ήθελα να κλειστώ στο σπίτι. Δεν θέλαμε να γίνει αυτό, γιατί, μόνο έτσι, με αυτόν τον τρόπο θα μπορούσα να καταλάβουν τι ακριβώς κάνανε εκείνο το βράδυ, που σε μαχαιρώσανε», είπε με ένα μόνιμο λυγμό στη φωνή της η Μάγδα Φύσσα, στη συναυλία που έγινε την Τρίτη στα Λιπάσματα στη μνήμη του Παύλου.

«Μακάρι να μπορούσαμε να ήμουν εγώ εκεί και να έτρωγα εγώ το μαχαίρι. Αλλά δεν ήμουν Παύλο μου, και τώρα είμαι εδώ υποχρεωμένη… Υποχρέωση απέναντι σε εσένα, σε αυτό το πλάσμα που ήσουν» είπε αμέσως μετά συγκινώντας το κοινό της εκδήλωσης.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ