Έρευνα δείχνει πως η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ συνδέεται με 6 διαφορετικούς καρκίνους

Οι ερευνητές αναφέρουν πως το αλκοόλ δεν ειναι γνωστός ως παράγοντας κινδύνου εμφάνισης καρκίνου.

Article featured image
Article featured image

Στις Ηνωμένες Πολιτείες σημειώθηκε μείωση κατά 33% του συνολικού ποσοστού θανάτων από καρκίνο από το 1991 έως το 2021, σύμφωνα έκθεση που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη από την Αμερικανική Ένωση για την Έρευνα του Καρκίνου. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις η μείωση αυτή ισοδυναμεί με περίπου 4,1 εκατομμύρια ζωές που σώθηκαν.

Το ποσοστό θανάτου από καρκίνο για τα παιδιά και τους εφήβους έχει επίσης μειωθεί κατά 24% τις τελευταίες δύο δεκαετίες.

Ενώ η μείωση των θανάτων από καρκίνο αποδίδεται στα χαμηλότερα ποσοστά καπνίσματος, στις βελτιώσεις της θεραπείας και στην έγκαιρη ανίχνευση, εξακολουθεί να υπάρχει ένας παράγοντας κινδύνου που οι ερευνητές προειδοποιούν ότι δεν είναι τόσο γνωστός: το αλκοόλ.



Τα υπερβολικά επίπεδα κατανάλωσης αλκοόλ αυξάνουν τον κίνδυνο για έξι διαφορετικούς τύπους καρκίνου,
σύμφωνα με την έκθεση, μεταξύ των οποίων:

*καρκίνο του μαστού

*καρκίνο του παχέος εντέρου

*καρκίνο του ήπατος

*καρκίνο του στομάχου

*ορισμένους τύπους καρκίνου κεφαλής και τραχήλου

*πλακώδες καρκίνωμα του οισοφάγου

«Στις ΗΠΑ, το 5,4% των καρκίνων αποδόθηκε στην κατανάλωση αλκοόλ το 2019, το πιο πρόσφατο έτος για το οποίο υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία», αναφέρεται σε δελτίο τύπου της έκθεσης. «Έρευνες έχουν δείξει συσχέτιση μεταξύ του βαθμού κατανάλωσης αλκοόλ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και της πιθανότητας το παιδί να αναπτύξει λευχαιμία μετά τη γέννηση, με τόσο τα μέτρια όσο και τα υψηλά επίπεδα κατανάλωσης αλκοόλ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης να αυξάνουν τον κίνδυνο».

Η έκθεση σημειώνει επίσης ότι η κατανάλωση αλκοόλ σε μικρότερη ηλικία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου σε μεγαλύτερη ηλικία.

«Δυστυχώς, η ευαισθητοποίηση σχετικά με τη σχέση μεταξύ του αλκοόλ και του καρκίνου εξακολουθεί να είναι χαμηλή, γεγονός που αναδεικνύει την ανάγκη για εκστρατείες ενημέρωσης του κοινού, όπως οι προειδοποιητικές ετικέτες για τον καρκίνο που αναγράφονται στα αλκοολούχα ποτά, μαζί με αποτελεσματικές κλινικές στρατηγικές για τη μείωση της επιβάρυνσης των καρκίνων που σχετίζονται με το αλκοόλ», συνεχίζει η ανακοίνωση.

Προηγουμένως, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι περισσότερο από το 40% όλων των θανάτων από καρκίνο μεταξύ ενηλίκων ηλικίας 30 ετών και άνω στις Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσε να συνδεθεί με κινδύνους που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής και μπορούν να αλλάξουν. Εκτός από το αλκοόλ, οι άλλοι πιο επιδραστικοί τροποποιήσιμοι παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν το κάπνισμα, το υπερβολικό σωματικό βάρος, τη σωματική αδράνεια και τη διατροφή.


ΠΗΓΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ