Βρέθηκε σπαθί με ιερογλυφικά του Φαραώ Ραμσή Β΄

Τί λενε οι αρχαιολόγοι.

Article featured image
Article featured image

Αιγύπτιοι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν νωρίτερα αυτό το μήνα ένα σπαθί το οποίο φέρει τη σφραγίδα του αρχαίου φαραώ Ραμσή Β’, ανακοίνωσε το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού της Αιγύπτου. Το χάλκινο σπαθί με τις χαράξεις του Αιγύπτιου βασιλιά ήταν θαμμένο για περισσότερα από 3.000 χρόνια σε ένα αρχαίο στρατιωτικό οχυρό γνωστό ως Tell Al-Abqain, στην περιοχή Hosh Issa στο δυτικό Δέλτα του Νείλου, νότια της Αλεξάνδρειας, ανέφερε η αιγυπτιακή κυβέρνηση σε δελτίο τύπου της. Η ανακάλυψη αυτή επιβεβαιώνει την ιστορική και αρχαιολογική σημασία του οχυρού Abqain, που χρησίμευε ως ένα από τα βασικά στρατιωτικά φυλάκια του αρχαίου αιγυπτιακού στρατού για την προστασία των βορειοδυτικών συνόρων.

Ποιος ήταν ο Ραμσής ο Μέγας

Γνωστός ως «Ραμσής ο Μέγας», ο φαραώ κυβέρνησε την Αίγυπτο από το 1279 π.Χ. έως το 1213 π.Χ. Ο εν λόγω φαραώ αναγνωρίζεται ως αυτός που επέκτεινε την εμβέλειας της Αιγύπτου μέχρι τη σημερινή Συρία (στα ανατολικά) και το Σουδάν (στα νότια). Η επιρροή και ο πλούτος του Ραμσή, ο οποίος ήταν φαραώ της δέκατης ένατης δυναστείας, εξαπλώθηκαν σε ολόκληρη την Αίγυπτο, όπως αποδεικνύεται από τα πρόσφατα ευρήματα των αρχαιολόγων που περιγράφουν λεπτομερώς την από καιρό χαμένη αυτοκρατορία του.

Tα ευρήματα

Οι αρχαιολόγοι βρήκαν το 2017 έναν ναό αφιερωμένο στον φαραώ στην περιοχή Badrashin της Γκίζας. Πέρυσι, βρέθηκαν 2.000 κεφάλια κριαριών στο ναό του Ραμσή Β’, τα οποία, σύμφωνα με τους αιγυπτιολόγους, έδειξαν την αντοχή της επίδρασής του.

Μέρος ενός αγάλματος του μεγάλου βασιλιά – το κεφάλι και το στήθος του – βρέθηκαν στο ναό του Kom Ombo κατά τη διάρκεια ενός έργου για την προστασία του χώρου από τα υπόγεια ύδατα. Το Al-Abqain – όπου και ανακαλύφθηκε το σπαθί – στέγαζε επίσης στρατιώτες και περιείχε αποθήκες για όπλα, τρόφιμα και προμήθειες, δήλωσε ο Δρ Ahmed Saeed El-Kharadly, ο οποίος ηγήθηκε μιας ομάδας αρχαιολόγων που έκανε ανασκαφές στην περιοχή. Βρέθηκαν μεγάλα υπολείμματα κεραμικών σκευών που περιείχαν οστά ψαριών και ζώων και κατσαρόλες που χρησιμοποιούνταν για το μαγείρεμα, καθώς και προσωπικά αντικείμενα όπως ελεφαντόδοντο, βάζα από αχάτη και κόκκινες και μπλε χάντρες.

Αρκετά άλλα αντικείμενα, εκτός από το σπαθί, παρέχουν πληροφορίες για την καθημερινή ζωή, τις θρησκευτικές πεποιθήσεις και τις στρατιωτικές δραστηριότητες των κατοίκων του οχυρού. Σε αυτά περιλαμβάνονται όπλα που χρησιμοποιήθηκαν στη μάχη, εργαλεία κυνηγιού, προσωπικά στολίδια και είδη υγιεινής και προστατευτικά φυλαχτά.

Το στρατιωτικό οχυρό χρησιμοποιούταν για να προστατεύει τα βορειοδυτικά σύνορα της Αιγύπτου από επιθέσεις των φυλών της Λιβύης και των λαών της Θάλασσας, δήλωσε η αιγυπτιακή κυβέρνηση. Οι αρχαιολόγοι δήλωσαν ότι ανακάλυψαν επίσης μια αγελάδα θαμμένη στους στρατώνες. Οι αγελάδες ήταν αρχαίο αιγυπτιακό σύμβολο δύναμης, αφθονίας και ευημερίας – ίσως να βρίσκονταν εκεί για συμβολικούς ή και τελετουργικούς σκοπούς.

Γιατί είναι σημαντικό

Το σπαθί αυτό είναι μια σημαντική ανακάλυψη για την κατανόηση της πολεμικής και αμυντικής στρατηγικής των αρχαίων Αιγυπτίων, καθώς καταδεικνύει την οργάνωση και την προετοιμασία που απαιτούταν για την προστασία των συνόρων και την διατήρηση της τοπικής σφάλειας. Επίσης, η ανακάλυψη αυτή παρέχει νέα δεδομένα για την κατανόηση του καθημερινού βίου των αρχαίων αιγυπτίων στρατιωτών και την οργάνωση των πολεμικών επιχειρήσεων. Τέλος, η ανακάλυψη αυτή παρέχει νέες πληροφορίες για την εξέλιξη της αρχιτεκτονικής και της τέχνης της κατασκευής στην αρχαία Αίγυπτο.


ΠΗΓΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ