Παρατήρησες κι εσύ ότι αυξήθηκαν οι ‘ποντίκες’ στην Κύπρο το τελευταίο διάστημα;

Πώς το εξηγούν οι ειδικοί και πώς αντιμετωπίζεται το πρόβλημα.

Article featured image
Article featured image

Για το πρόβλημα με τα τρωκτικά μίλησε στο Μεσημέρι και Κάτι ο Λειτουργός Βιοποικιλότητας του Υπουργείου Γεωργίας, Χάρης Νικολάου.

Αρχικά, ανέφερε ότι «τα τρωκτικά είναι μια κατηγορία ζώων πολύ επιτυχημένη σε ολόκληρο τον κόσμο. Δηλαδή μπορεί να επιβιώσει πολύ εύκολα. Τα τρωκτικά χρειάζονται δύο πράγματα για να ευδοκιμήσουν, τροφή και κάλυψη.

Επίσης, ο δείκτης αναπαραγωγής τους είναι πολύ υψηλός, δηλαδή αναπαράγονται 10 μήνες των χρόνο και γεννούν δέκα με δώδεκα μικρά. Την ίδια ώρα, μπορούν και προσαρμόζονται πολύ εύκολα άρα είναι θέμα χρόνου να αυξηθούν».

Εξήγησε ότι το Υπουργείο Γεωργίας από το 2019 έθεσαν σε εφαρμογή το «Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης των τρωκτικών» με τη χρήση βιολογικών τρόπων, με τη χρήση των ανθρωπουλιών. Σχετική ανακοίνωση αναφέρει ότι «Μέσω του Σχεδίου αυτού, ενισχύεται η τοποθέτηση τεχνητών φωλιών ανθρωποπουλιού σε όλες τις επαρχίες και αποσκοπεί κυρίως στη χαρτογράφηση των φωλιών που έχουν ήδη τοποθετηθεί αλλά και αυτών που προγραμματίζεται να τοποθετηθούν. Επίσης, ενισχύεται η μελέτη της βιολογίας του ανθρωποπουλιού, καθώς και η ενημέρωση του αγροτικού κόσμου για την σημασία της βιολογικής διαχείρισης και της ανάγκης μείωσης των χημικών σκευασμάτων που χρησιμοποιούνται πολλές φορές ανεξέλεγκτα στην ύπαιθρο».

Εντούτοις, οι φωλιές αυτές δεν μπορούν να τοποθετηθούν σε αστικά περιβάλλοντα, επειδή το ανθρωποπούλι δεν θα μπορεί να κυνηγήσει. Οπότε είναι θέμα Τοπικής Αυτοδιοίκησης ή του ιδιοκτήτη αν υπάρχουν τρωκτικά στην περιοχή. Αν υπάρχουν χόρτα που δεν έχουν καθαριστεί, αν υπάρχουν σκουπίδια, εγκαταλελειμμένα κτίρια είναι οι κύριοι παράγοντες για την αύξηση των τρωκτικών. Άρα ο Δήμος θα πρέπει να καθαρίζει εκεί που υπάρχει πρόβλημα και ιδιαίτερα τις περιοχές που είναι κοντά στη νεκρή ζώνη και δεν είναι εύκολο να καθαριστούν. Τόνισε ότι η Κύπρος έχει καταντήσει ένας τεράστιος σκουπιδότοπος αλλά είναι και θέμα προσωπικής ευθύνης.

Σε σχέση με την καταγγελία για ποντίκες στον Δήμο Αγίου Δομετίου, ανέφερε ότι μίλησε με τις τοπικές Αρχές και ήταν πολύ εξυπηρετικοί οι λειτουργοί. Σημείωσε ότι όπου υπάρχει πρόβλημα, πρέπει να επικοινωνούν οι πολίτες με τον Δήμο. Τότε έρχονται από τον Δήμο και τοποθετούν τρωκτικοκτόνα με ασφάλεια και βλέπουν εάν υπάρχει θέμα καθαριότητας.

Πρόσθεσε ότι τα τρωκτικά είναι επικίνδυνα για την ανθρώπινη υγεία, αφού μπορούν να μεταφέρουν μολυσματικές ασθένειες είτε στα κατοικίδια είτε στον ίδιο τον άνθρωπο. Για παράδειγμα, ο τύφος, ο οποίος μπορεί να είναι θανατηφόρος. Επίσης, κάνουν ζημιές στην ανθρώπινη περιουσία.

Τέλος, διευκρίνισε ότι στην Κύπρο δεν υπάρχουν νυφίτσες αλλά έτσι αποκαλούν κάποιοι τις ποντίκες, τους αρουραίους.

SIGMALIVE

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ