Η βίγκαν δήμαρχος του Παρισιού απέσυρε τα κρεατικά από τις καντίνες και οι υπάλληλοι διαμαρτύρονται

«Δώστε μας πίσω τις μπριζόλες μας» είναι το σύνθημά τους.

Article featured image
Article featured image

Η κουλτούρα του δικαιωματισμού και οι ανησυχίες για την κλιματική κρίση μπαίνουν στο τραπέζι των Παριζιάνων δημοτικών υπαλλήλων, που διαμαρτύρονται για τις χορτοφαγικές επιλογές της δημάρχου της γαλλικής πρωτεύουσας.

«Δώστε μας πίσω τις μπριζόλες μας», λένε στην Αν Ινταλγκό οι σχεδόν 51.000 υπάλληλοι του δήμου. Ιδίως κηπουροί, οδοκαθαριστές και άλλοι εργαζόμενοι σε εξωτερικούς χώρους είναι έξαλλοι που οι καντίνες για τους δημοτικούς υπαλλήλους σερβίρουν πιάτα όπως μπρόκολο ογκρατέν, τσίλι με λαχανικά και πλιγούρι ή ζυμαρικά με φασόλια, ντομάτες, γλυκό καλαμπόκι, κρεμμύδι και σκόρδο.

Η οικολόγος-βίγκαν πολιτικός απέσυρε από τις καντίνες όλα τα κρεατικά και τα αλλαντικά δύο ημέρες την εβδομάδα, Τετάρτη και Παρασκευή, για να πολεμήσει την κλιματική αλλαγή, όπως λέει.

Επικαλείται στοιχεία του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ που δείχνουν ότι ο τομέας της κτηνοτροφίας ευθύνεται για το 14,5% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, οπότε η σοσιαλίστρια δήμαρχος αποφάσισε να γίνουν μαζί της χορτοφάγοι και οι δημοτικοί υπάλληλοι.

Τα συνδικάτα κατήγγειλαν τις δύο φορές την εβδομάδα «ημέρες 100% χορτοφαγίας» ως καρπό της πολιτικής ορθότητας και κατάχρηση εξουσίας:

Ο Πατρίκ Οφρέετ, αντιπρόσωπος της Force Ouvrière, ενός αριστερού συνδικάτου, δήλωσε στην εφημερίδα «Le Parisien» ότι οι εργαζόμενοι υποχρεώνονται να μην ξαναπατήσουν το πόδι τους στις 15 καντίνες του Δημοτικού Συμβουλίου και να στραφούν στα καφέ κι εστιατόρια που σερβίρουν κρέας, ακόμη και αν είναι πιο ακριβά.

Η Changer Paris, μια κεντροδεξιά ομάδα της αντιπολίτευσης στην πρωτεύουσα, κατηγόρησε την Αν Ινταλγκό, τη σοσιαλίστρια δήμαρχο της πόλης, για επίθεση στην ελευθερία επιλογής του φαγητού. «Τι δίνει σε έναν εργοδότη το δικαίωμα να επιλέγει τι τρώει κάποιος στο μεσημεριανό του γεύμα;».

Η Οντρεϊ Πουλβάρ, αντιδήμαρχος αρμόδια για θέματα βιώσιμης γεωργίας, δήλωσε ότι τα νέα μενού θα μειώσουν το αποτύπωμα άνθρακα της πόλης και θα δώσουν τη δυνατότητα στους υπεύθυνους των κυλικείων να μειώσουν τα κόστη τους.


ΠΗΓΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ