Εκατόμβη νεκρών στον Λίβανο: Ισραηλινοί βομβαρδισμοί σκότωσαν 492 ανθρώπους, ανάμεσά τους 35 παιδιά

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους εν μέσω των σφοδρότερων βομβαρδισμών του Ισραήλ στη χώρα, τον τελευταίο σχεδόν έναν χρόνο.

Article featured image
Article featured image

Τον ανείπωτο τρόμο και τις μεγάλες καταστροφές από τους πρωτοφανείς βομβαρδισμούς του Ισραήλ χθες σε όλο τον Λίβανο μαρτυρούν οι εικόνες με τον απολογισμό να αποκαλύπτει το πραγματικό μέγεθος της πιο δολοφονικής επίθεσης στη χώρα από τον εμφύλιο του προηγούμενου αιώνα: τουλάχιστον 492 άνθρωποι, ανάμεσά τους 35 παιδιά και 58 γυναίκες, σκοτώθηκαν και 1.645 τραυματίστηκαν.

Η Χεζμπολά απάντησε εξαπολύοντας έξι επιθέσεις με πυραύλους σε ισραηλινές στρατιωτικές θέσεις, όπως το αεροδρόμιο Megiddo και η αεροπορική βάση Ramat David, με αποτέλεσμα οι σειρήνες αεροπορικής επιδρομής να ηχήσουν βαθύτερα στο εσωτερικό του Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένης της πόλης της Ναζαρέτ.

Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ότι αναχαίτισε τις περισσότερες από τις εκτοξεύσεις, που δεν προκάλεσαν θύματα, και ότι επιτίθεται στην πηγή των πυρών.

lebanonisrael.png
Οι καπνοί αυξάνονται μετά τα ισραηλινά χτυπήματα στην Τύρο, στο νότιο Λίβανο [Aziz Taher/Reuters]



Σε βίντεο ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου κάλεσε χθες τους πολίτες τους Λιβάνου να «απομακρυνθούν από επικίνδυνες ζώνες» ώσπου να τελειώσει «η επιχείρηση», η οποία βαφτίστηκε «Northern Arrows» («βέλη του βορρά») με στόχο, σύμφωνα με το Ισραήλ, «να πλήξει μέλη της Χεζμπολά».

Μετά τις εντολές του ισραηλινού στρατού για εκκένωση δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους, χωρίς να έχουν χρόνο. Το Αl Jazeera μεταδίδει πως άνθρωποι στον νότο του Λιβάνου μάζευαν ό,τι μπορούσαν για να πάνε βορειότερα. Κάποιοι πήγαν στην πόλη της Σιδώνας, που είναι περίπου 40 χιλιόμετρα νότια της Βηρυτού. Άλλοι έφτασαν στη Βηρυτό, άλλοι πάλι πήγαν ακόμη πιο βόρεια.

lebanonisrael2.png



Ολόκληρες οικογένειες ξεσπιτώθηκαν. Άνθρωποι φοβισμένοι ανησυχούν τι μέλλει γενέσθαι. Ορισμένοι δήλωσαν στο δίκτυο ότι αναγκάστηκαν να φύγουν ενώ γύρω τους γινόταν βομβαρδισμός. «Ασταμάτητες αεροπορικές επιδρομές σχεδόν παντού. Δεν ήξερες ποιος δρόμος ήταν ασφαλής, ακόμη και κατά μήκος του κεντρικού αυτοκινητόδρομου που συνδέει τον νότιο Λίβανο με τη Βηρυτό, είδαμε αεροπορικές επιδρομές κατά μήκος αυτού του αυτοκινητόδρομου» αναφέρει το κανάλι.

lebanonisral3.png



Η κυβέρνηση του Λιβάνου ανακοίνωσε άνοιγμα καταφυγίων στα σχολεία, επειδή τα σχολεία έχουν πλέον κλείσει. Σε σχολείο στη Σαΐντα, ο Χασάν Μπαντζάκ εξήγησε πως δεν είχε αποφασίσει να φύγει από τον τόπο του «από την έναρξη του πολέμου και των βομβαρδισμών του ισραηλινού εχθρού», από τον Οκτώβριο του 2023, όμως χθες, «όταν οι βομβαρδισμοί εντάθηκαν και μας πλησίασαν, τα παιδιά φοβήθηκαν και αποφασίσαμε να φύγουμε».

Ο Λιβάνιος πρωθυπουργός Νατζίμπ Μικάτι κατήγγειλε «σχέδιο καταστροφής» της χώρας του, όπου τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά σήμερα.

Έγινε «καταστροφή, σφαγή», είπε ο Τζαμάλ Μπαντράν, γιατρός σε νοσοκομείο στη Ναμπάτια (νότια). «Οι βομβαρδισμοί δεν σταματούν, μας βομβαρδίζουν ακόμη κι ενώ κάνουμε διακομιδές τραυματιών», πρόσθεσε.

Υπενθυμίζεται ότι οι εχθροπραξίες ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χεζμπολά -η οποία ορκίζεται πως θα συνεχίσει να πλήττει το Ισραήλ «ωσότου τερματιστεί η επίθεση στη Γάζα»- κλιμακώθηκαν δραματικά μετά το κύμα εκρήξεων συσκευών επικοινωνίας του κινήματος, που αποδόθηκε στο Ισραήλ και σκότωσε 39 ανθρώπους, σύμφωνα με τις λιβανικές αρχές, την 17η και τη 18η Σεπτεμβρίου.


Φόβοι για κλιμάκωση


Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες «ανησυχεί πολύ σοβαρά» για τον αριθμό των θυμάτων στις τάξεις των αμάχων στον νότιο και στον ανατολικό Λίβανο, που σφυροκοπήθηκαν από τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις, ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ο εκπρόσωπός του, καθώς η διεθνής κοινότητα φοβάται ολοένα πιο έντονα πως η κλιμάκωση της σύγκρουσης ανάμεσα στο Ισραήλ και το ισχυρό λιβανικό κίνημα Χεζμπολά, το οποίο υποστηρίζεται από το Ιράν, θα οδηγήσει σε περιφερειακή ανάφλεξη.

Στη Νέα Υόρκη, όπου διεξάγεται η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Νοέλ Μπαρό ανακοίνωσε χθες πως το Παρίσι ζήτησε έκτακτη «σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας για τον Λίβανο εντός της εβδομάδας».

«Βρισκόμαστε στα πρόθυρα ολοκληρωτικού πολέμου», προειδοποίησε από την πλευρά του ο επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Τζουζέπ Μπορέλ.

Πριν από τη Γαλλία, η Αίγυπτος ζήτησε επίσης χθες την κατεπείγουσα σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ προκειμένου να συζητηθεί το πώς θα λάβει τέλος «η επικίνδυνη ισραηλινή κλιμάκωση», προειδοποιώντας, όπως και η Ιορδανία, εναντίον του επαπειλούμενου «γενικευμένου περιφερειακού πολέμου».

Αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ διαβεβαίωσε πως οι ΗΠΑ θα παρουσιάσουν «στέρεες ιδέες» για την αποκλιμάκωση, ενώ άφησε να εννοηθεί πως η Ουάσιγκτον τάσσεται εναντίον χερσαίας εισβολής του Ισραήλ στον νότιο Λίβανο, την ιδέα της «αποκλιμάκωσης μέσω της κλιμάκωσης», προεξοφλώντας πως δεν είχε το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα.

Το Ιράκ ζήτησε «κατεπείγουσα συνάντηση» αραβικών κρατών στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ για να γίνει προσπάθεια να «σταματήσει» το Ισραήλ, που ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε πως έχει βαλθεί να «οδηγήσει όλη την περιοχή στο χάος».

Ο Ιρανός πρόεδρος Μασούντ Πεζεσκιάν επίσης πρόσαψε στο Ισραήλ, ορκισμένο εχθρό της Τεχεράνης, πως θέλει να «διευρύνει» τον πόλεμο.

Οι ΗΠΑ, ο βασικός σύμμαχος του Ισραήλ σε διεθνές επίπεδο, κάλεσαν το Σάββατο τους υπηκόους τους να φύγουν εσπευσμένα από τον Λίβανο και επίσης γνωστοποίησαν πως αναπτύσσουν «μικρό αριθμό» επιπλέον στρατιωτικών στη Μέση Ανατολή. Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν διαβεβαίωσε πως «εργάζεται» για να υπάρξει «αποκλιμάκωση».

Η Κίνα κάλεσε επίσης δικούς της υπηκόους να φύγουν από το Ισραήλ και τον Λίβανο το «ταχύτερο», ενώ το Κρεμλίνο ανέφερε πως παρακολουθεί με ανησυχία τις εξελίξεις.

Προχθές Κυριακή ο κ. Γκουτέρες δήλωσε πως φοβάται ότι ο Λίβανος θα μετατραπεί σε δεύτερη Γάζα.

Τον σχεδόν έναν χρόνο που διαρκούν οι εχθροπραξίες ανάμεσα στο Ισραήλ και στη Χεζμπολά, έχουν σκοτωθεί εκατοντάδες άνθρωποι στον Λίβανο, στην πλειονότητά τους μαχητές, όπως και πολλοί άμαχοι, και δεκάδες άλλοι στο Ισραήλ και στο κατεχόμενο υψίπεδο του Γκολάν.


Συνεχίζεται το αιματοκύλισμα στη Γάζα


Στη Λωρίδα της Γάζας, οι βομβαρδισμοί του Ισραήλ συνεχίστηκαν, με τουλάχιστον επτά Παλαιστίνιους να σκοτώθηκαν σε δύο ξεχωριστές επιθέσεις στη νότια Χαν Γιουνίς.

Η ανθρωπιστική υπηρεσία του ΟΗΕ κάλεσε τον ισραηλινό στρατό «να σταματήσει να επιτίθεται στα σχολεία που παρέχουν το τελευταίο καταφύγιο στους Παλαιστίνιους στη Γάζα καθώς οι βροχές απειλούν» να πλημμυρίσουν τις αυτοσχέδιες σκηνές τους. Το κάλεσμα ήρθε αφού οι ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν 32 Παλαιστίνιους σε τρεις επιθέσεις σε σχολεία της Γάζας σε ισάριθμες ημέρες.

Σημειώνεται ότι στις ευρείας κλίμακας ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Γάζα που έχουν λάβει τη μορφή γενοκτονικού πολέμου, έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 41.455 Παλαιστίνιοι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς, οι αριθμοί του οποίου θεωρούνται αξιόπιστοι από τον ΟΗΕ. Ο μικρός παλαιστινιακός θύλακος υπό πολιορκία είναι αντιμέτωπος με ανθρωπιστική καταστροφή.

Με πληροφορίες από efsyn.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Al Jazzera

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ