Η Βρετανία στέλνει 700 στρατιώτες στην Κύπρο για την πιθανή εκκένωση υπηκόων της από τον Λίβανο

Σε αυτό το σημείο να ξεκαθαρίσουμε ότι η Κύπρος δεν έχει καμία σχέση ή εμπλοκή με τον πόλεμο...

Article featured image
Article featured image

Η Βρετανία αναμένεται να στείλει 700 στρατιώτες στην Κύπρο για να προετοιμαστεί για πιθανή εκκένωση Βρετανών υπηκόων από τον Λίβανο, σύμφωνα με το BBC.

Ο βρετανικός στρατός προετοιμάζεται εδώ και μήνες για το ενδεχόμενο έκτακτης εκκένωσης και το Υπουργείο Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου προέτρεψε τους Βρετανούς υπηκόους να εγκαταλείψουν τον Λίβανο.

Ο υπουργός Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου John Healey, μετά από μια έκτακτη συνάντηση της Cobra την Πέμπτη, δήλωσε: «Η ανησυχία μας είναι πάντα για την ασφάλεια των Βρετανών υπηκόων και η συμβουλή μας προς αυτούς είναι να φύγουν από τον Λίβανο τώρα, αυτό δεν έχει αλλάξει. Αυτή ήταν μια συνάντηση απλώς για να βεβαιωθούμε ότι έχουμε σχέδια για μελλοντικές εξελίξεις».

Ανώτερη στρατιωτική πηγή είπε στο BBC ότι τα επόμενα βήματα του Ηνωμένου Βασιλείου θα εξαρτηθούν από το τι θα κάνουν στη συνέχεια η Χεζμπολάχ και το Ισραήλ και εάν το διεθνές αεροδρόμιο του Λιβάνου θα παραμείνει ανοιχτό.

Δύο βρετανικά πολεμικά πλοία βρίσκονται ήδη στην περιοχή και θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να βοηθήσουν στην απομάκρυνση των ανθρώπων, ανέφερε το Sky News.


Ποιος είναι (τελικά) ο ρόλος της Κύπρου ;

Από την είδηση αυτή προκύπτουν καίρια ερωτήματα για την εμπλοκή της Κύπρου στην κατάσταση στη Μέση Ανατολή, παρόλο που η Κυβέρνηση το προηγούμενο διάστημα σχολίασε πως η κινητικότητα στο νησί μας με τη παρουσία αμερικανικών πλοίων και αεροσκαφών οφειλόταν στον ανθρωπιστικό ρόλο που έχει να διαδραματίσει η Κύπρος λόγω των εξελίξεων στην περιοχή. Ανθρωπιστικό ρόλο εννοώντας την πιθανή εκκένωση πολιτών άλλων χωρών σε περίπτωση που παραστεί ανάγκη.

Ωστόσο, εντύπωση προκαλεί ο μεγάλος αριθμός στρατιωτών που θα φτάσει στο νησί ακόμη και στο πλαίσιο πιθανής εκκένωσης Βρετανών υπηκόων από τη γείτονα χώρα.

Σημειώνεται πως υπό τον φόβο της ανάφλεξης στην περιοχή, οι ΗΠΑ έχουν αναπτύξει πολεμικά πλοία κοντά στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και στέλνουν αριθμό πρόσθετων στρατευμάτων. Οι δυνάμεις αυτές θα προστεθούν στους περίπου 40.000 στρατιώτες των ΗΠΑ που βρίσκονται ήδη στην περιοχή.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ