Το εναλλακτικό σχολείο για παραβατικούς μαθητές, η λειτουργία του οποίου είχε εξαγγελθεί νωρίτερα φέτος, θα λειτουργήσει σε ξεχωριστό χώρο που γειτνιάζει του Παγκυπρίου Γυμνασίου. Η εν λόγω κίνηση προκάλεσε την αντίδραση μαθητών και καθηγητών του σχολείου, οι οποίοι το πρωί της Πέμπτης, προέβησαν σε διαμαρτυρία αφού αντίκρισαν μπουλντόζες εντός του προαύλιου χώρου. Ο δε, λόγος που προέβαλαν για την αντίδρασή τους, ήταν ότι οι μαθητές του κέντρου θα εισέρχονται στο δικό τους σχολείο (!).
Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται ο Reporter, η σχολική εφορία Λευκωσίας παραχώρησε στο Υπουργείο Παιδείας ένα -γειτνιάζον με το Παγκύπριο Γυμνάσιο- σπίτι που του ανήκει, ώστε να δημιουργηθεί εκεί το κέντρο που θα φιλοξενήσει τους μαθητές «με ακραίες παραβατικές συμπεριφορές» εξ ου και εστάλησαν οι μπουλντόζες ώστε να διαμορφωθεί κατάλληλα ο χώρος και, μάλιστα, να υψωθεί τοίχος που να τον αποκόπτει από το υπόλοιπο σχολείο – αφού το υποστατικό «βλέπει» στην αυλή του Παγκυπρίου.
Υπενθυμίζεται ότι ερωτήματα είχαν ήδη ηγερθεί κατά πόσον η λειτουργία ενός τέτοιου χώρου θα μπορούσε να στοχοποιήσει ή να περιθωριοποιήσει τα παιδιά που κρίνονται ως «παραβατικά», για όλους τους προφανείς λόγους. Παρότι οι ανησυχίες αυτές είχαν καθησυχαστεί από το Υπουργείο Παιδείας, εντούτοις, το σημερινό συμβάν αποκαλύπτει το προβληματικό του πράγματος αφού αυτά τα παιδιά πριν ακόμη φοιτήσουν στο «εναλλακτικό σχολείο» αντιμετωπίστηκαν ως «ανεπιθύμητα» από μερίδα καθηγητών και μαθητών. Η δε, ανέγερση τοίχου που θα τα (δια)χωρίζει από τους μαθητές του «κανονικού» σχολείου παραπέμπει και σε πρακτικό επίπεδο σε μια -τουλάχιστον ανεπιθύμητη- περιθωριοποίηση παιδιών που, σε κάθε περίπτωση, είναι παιδιά και ως τέτοια και μόνο πρέπει να αντιμετωπίζονται.
Σημειώνεται πάντως, πως στο εν λόγω κέντρο θα φιλοξενηθούν πέντε μαθητές, ενώ, όπως δήλωσε στον Φιλελεύθερο η Υπουργός Παιδείας, Αθηνά Μιχαηλίδου, τα παιδιά θα εντάσσονται στο πρόγραμμα για τρεις μήνες, θα λαμβάνουν στήριξη και έπειτα θα επιστρέφουν στις σχολικές τους μονάδες. Περαιτέρω, η κα Μιχαηλίδου ανέφερε ότι θα είναι διαφορετική και η διεύθυνση του εναλλακτικού σχολείου. Όπως είπε στον «Φ»: «Ούτε θα μοιράζονται τον ίδιο χώρο (με τα υπόλοιπα παιδιά). Θα έχουν ξεχωριστό χώρο για το διάλειμμά τους, με ξεχωριστή είσοδο», προσθέτοντας πως τα παιδιά στο εναλλακτικό πρόγραμμα θα κάνουν μαθήματα και θα λαμβάνουν στήριξη από ψυχολόγους.
Μήπως να προβληματιστούμε εκ νέου;