«Χτίζουμε ένα τείχος. Με αυτό τον διαχωρισμό τα παιδιά μπορεί να στοχοποιηθούν»

Ερωτήματα και προβληματισμούς θέτει η επίτροπος του παιδιού όσον αφορά το εναλλακτικό σχολείο. Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί στην ίδια το τείχος που κτίζεται, την ώρα που αναμένει σχετικές απαντήσεις από το υπουργείο Παιδείας.

Article featured image
Article featured image

Με σκεπτικισμό βλέπει η Επίτροπος για την Προστασία Δικαιωμάτων του Παιδιού, Δέσπω Μιχαηλίδου, την απόφαση για λειτουργία του σχολείου εναλλακτικής φοίτησης. Η Επίτροπος, είχε αποστείλει διερευνητική επιστολή προς το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας εδώ και ένα μήνα περίπου, αναμένοντας απαντήσεις για τις παραμέτρους λειτουργίας του εν λόγω σχολείου.

Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ η κ. Μιχαηλίδου, η δημιουργία ξεχωριστού σχολείου για παιδιά που παρουσιάζουν παραβατική συμπεριφορά, ενδεχομένως να μην είναι η καλύτερη λύση.

Πώς μπορούμε να μιλούμε για συμπερίληψη των παιδιών, όταν τα ξεχωρίζουμε από την σχολική κοινότητα, διερωτήθηκε, ενώ εξέφρασε τον προβληματισμό της και για άλλες πτυχές της λειτουργίας του σχολείου εναλλακτικής φοίτησης. «Χτίζουμε ένα τείχος», είπε η Επίτροπος , εξηγώντας ότι με αυτό τον διαχωρισμό τα παιδιά μπορεί και να στοχοποιηθούν και να περιθωριοποιηθούν.




Με την επιστολή που απηύθυνε η Επίτροπος προς το Υπουργείο, ζητά να ενημερωθεί, μεταξύ άλλων, για το αναλυτικό πρόγραμμα, για τις εγκαταστάσεις, για τη στελέχωση του σχολείου, για την κατάρτιση και εξειδίκευση του προσωπικού, για τα κριτήρια ένταξης των παιδιών σε αυτό και τη διαδικασία επανένταξης των μαθητών μετά τη φοίτησή τους, χωρίς να φέρουν το στίγμα του διαχωρισμού.

Η κ. Μιχαηλίδου σημείωσε ότι κατά την τρέχουσα εβδομάδα είχε προσκληθεί στο Υπουργείο για να ενημερωθεί για διάφορες δράσεις που προγραμματίζονται, όμως δεν έλαβε ενημέρωση για το σχολείο εναλλακτικής φοίτησης. Όπως ανέφερε, ενημερώθηκε από την Υπουργό ότι θα πρέπει να αναμένει γραπτές απαντήσεις στην επιστολή για τον εν λόγω θέμα.

Ως μία έλλειψη στην προετοιμασία για τη λειτουργία του σχολείου εναλλακτικής φοίτησης, η Επίτροπος ανέδειξε την απουσία ενημέρωσης της σχολικής κοινότητας, η οποία πρόκειται να γειτνιάσει με το νέο σχολείο, καθώς και του Συνδέσμου Γονέων, αλλά και των ίδιων των παιδιών. Η Επίτροπος εξήγησε ότι, όταν απομονώνονται τα παιδιά, δίνεται η εντύπωση ότι είναι δυνάμει επικίνδυνα και πρόσθεσε ότι και οι ανησυχίες των γονέων των μαθητών του Παγκυπρίου Γυμνασίου μπορεί να προκύπτουν από την εντύπωση αυτή.

Η κ. Μιχαηλίδου σημείωσε ότι για την αντιμετώπιση της παραβατικής συμπεριφοράς πρέπει να δομηθούν προγράμματα, για τα οποία απαιτείται χρόνος και προεργασία, με μελέτη αντίστοιχων προγραμμάτων και των αποτελεσμάτων τους σε άλλες χώρες, με αξιοποίηση καλών πρακτικών, καθώς και με έρευνα μεταξύ των μαθητών για το πώς αισθάνονται γύρω από το θέμα της παραβατικότητας.

Επεσήμανε ότι στην Κύπρο στερούμαστε στατιστικών δεδομένων και δεικτών για αυτά τα ζητήματα, που θα ήταν χρήσιμα στην προσπάθεια να δομηθούν αποδοτικά προγράμματα. Υπογράμμισε, ακόμα, πως σε ό,τι αφορά τον χειρισμό παραβατικών συμπεριφορών, σημασία έχει και η θεραπεία, αλλά και η πρόληψή τους.

Σε ερώτηση αν θα μπορούσε να συμβάλει το Γραφείο της για τον καταρτισμό σχεδιασμού, η κ. Μιχαηλίδου ανέφερε ότι σίγουρα θα μπορούσε να υποβάλει εισηγήσεις το Γραφείο της. Σημειώνεται ότι, όπως ανέφερε η κ. Μιχαηλίδου, για την απόφαση του Υπουργείου για λειτουργία του σχολείου εναλλακτικής φοίτησης, το Γραφείο της Επιτρόπου ενημερώθηκε από τον ημερήσιο Τύπο.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ