Σκάνδαλο με την Ναόμι Κάμπελ: Χρήματα από φιλανθρωπίες χρησιμοποιήθηκαν σε σπα και ξενοδοχεία

Τρία χρόνια διήρκησε έρευνα από τις αρχές για τις οικονομικές δραστηριότητες της «Fashion for Relief» που διαπίστωσε κακοδιαχείριση.

Article featured image
Article featured image

Η Ναόμι Κάμπελ βρίσκεται στο επίκεντρο ενός σκανδάλου, όσον αφορά τη διαχείριση των εσόδων από φιλανθρωπίες, των οποίων υπήρξε εκπρόσωπος. Το AP μεταφέρει πως τα χρήματα μιας φιλανθρωπικής εκστρατείας για την εξάλειψη της φτώχειας, χρησιμοποιήθηκαν για να πληρωθούν υπηρεσίες σπα, η προσωπική της ασφάλεια, ακόμη και τα τσιγάρα της.

Σε μια τριετή έρευνα σχετικά με τις οικονομικές δραστηριότητες της «Fashion for Relief», η Επιτροπή Φιλανθρωπικών Οργανώσεων, η οποία εποπτεύει τις φιλανθρωπικές οργανώσεις στην Αγγλία και την Ουαλία, δήλωσε ότι διαπίστωσε «πολλαπλές περιπτώσεις κακής συμπεριφοράς ή/και κακοδιαχείρισης» και ότι μόνο το 8,5% των συνολικών δαπανών της φιλανθρωπικής οργάνωσης πήγε σε φιλανθρωπικές επιχορηγήσεις σε μια εξαετή περίοδο από το 2016».




«Φιλανθρωπικά κονδύλια αξίας χιλιάδων λιρών δαπανήθηκαν για να πληρωθεί η διαμονή της Κάμπελ σε πολυτελές ξενοδοχείο στις Κάννες της Γαλλίας, καθώς και θεραπείες σπα, υπηρεσίες δωματίου, ακόμη και τσιγάρα»
αναφέρεται.

Η Κάμπελ είναι μία εκ των τριών διαχειριστών της φιλανθρωπικής οργάνωσης, η δραστηριότητα της οποίας ήταν να χορηγεί και άλλους οργανισμούς και να δίνει χρήματα για την ανακούφιση της φτώχειας και την προώθηση της υγείας και της εκπαίδευσης.

Από τον Απρίλιο του 2016 μέχρι και τον Ιούλιο του 2022, μόλις το 8,5% των συνολικών δαπανών της φιλανθρωπικής οργάνωσης αφορούσε σε φιλανθρωπικές επιχορηγήσεις.

Από εδώ και στο εξής, απαγορεύεται και η Κάμπελ αλλά και οι υπόλοιποι επμλεκόμενοι, να αναλάβουν τη διαχείρηση ή να κατέχουν ανώτερο διοικητικό ρόλο σε οποιαδήποτε φιλανθρωπική οργάνωση σε Αγγλία και Ουαλία, τουλάχιστον μέχρι να σταματήσει να ισχύει ο αποκλεισμός.

Από τα 4,8 εκατομμύρια λίρες που συγκεντρώθηκαν για την Fashion For Relief στο διάστημα από το 2016 έως το 2022, μόνο οι 389,000 δόθηκαν σε φιλανθρωπικές δράσεις, όπως έδειξε η έρευνα.

Λύγισε στην πρώτη της εμφάνιση μετά τη διαρροή του σκανδάλου

Από τη μεριά της, η Ναόμι Κάμπελ δήλωσε ότι έχει πλήρη άγνοια για όσα της καταλογίζουν, επιρρίπτοντας έμμεσα ευθύνες σε τρίτους. Στην πρώτη της εμφάνιση μετά τα όσα έγιναν γνωστά, λύγισε και ξέσπασε σε κλάματα. Πήγε στη Γαλλία σε εκδήλωση προς τιμήν της, λόγω της ένταξής της στο Τάγμα των Τεχνών και των Γραμμάτων.

Οι δημοσιογράφοι που παραβρέθηκαν για «καλύψουν» την απονομή της, δεν παρέλειψαν να τη ρωτήσουν σχετικά με το σκάνδαλο, στο οποίο ενεπλάκη άμεσα το όνομά της.

«Είμαι εξαιρετικά αναστατωμένη. Δεν είχα τον έλεγχο της φιλανθρωπικής μου οργάνωσης, αλλά τον άφησα στα χέρια ενός νόμιμου εργοδότη» είπε η Ναόμι Κάμπελ στο AP και πρόσθεσε: «Διερευνούμε για να μάθουμε τι [συνέβη] και πώς, καθώς ό,τι κάνω και ό,τι χρήματα βγάζω πηγαίνουν σε φιλανθρωπίες».

Το 54χρονο μοντέλο ήταν εμφανώς συγκινημένο για την τιμή που της έγινε χωρίς να μπορεί κάποια στιγμή να συγκρατήσει τα δάκρυά του.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ