Τα φάρμακα για την απώλεια βάρους θα μπορούσαν να επιβραδύνουν τη γήρανση, ισχυρίζονται ερευνητές

Νέες μελέτες διαπιστώνουν ότι τα εν λόγω φάρμακα έχουν «εκτεταμένα οφέλη πέρα από αυτά που αρχικά φανταζόμασταν».

Article featured image
Article featured image

Η σεμαγλουτίδη, η δραστική ουσία που περιέχει το Ozempic, το φάρμακο για τη θεραπεία του διαβήτη τύπου 2 και της παχυσαρκίας, μπορεί επίσης να επιβραδύνει τη διαδικασία γήρανσης, όπως υποστηρίζουν νέες μελέτες.

Τα φάρμακα για την απώλεια βάρους φέρνουν επανάσταση στην υγειονομική περίθαλψη, επιβραδύνοντας τη διαδικασία γήρανσης και επιτρέποντας στους ανθρώπους να ζουν περισσότερο και με καλύτερη υγεία. Αυτό είναι το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξαν κορυφαίοι επιστήμονες στο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στο Λονδίνο.

Μελέτες έχουν ήδη διαπιστώσει ότι η σεμαγλουτίδη – επίσης γνωστή με τις εμπορικές ονομασίες Wegovy και Ozempic – μειώνει τον κίνδυνο θανάτου σε άτομα που πάσχουν από παχυσαρκία ή καρδιαγγειακή νόσο. Τώρα, νέες μελέτες διαπιστώνουν ότι το Ozempic έχει «εκτεταμένα οφέλη πέρα από αυτά που αρχικά φανταζόμασταν». Συγκεκριμένα, όσα άτομα έλαβαν το φάρμακο είχαν χαμηλότερα επίπεδα θνητότητας σε όλες τις προαναφερθείσες παθήσεις, συμπεριλαμβανομένων του Covid-19, διαπίστωσαν ερευνητές.

«Δεν θα με εξέπληττε το γεγονός αν η βελτίωση της υγείας των ανθρώπων με αυτόν τον τρόπο, επιβραδύνει τη διαδικασία γήρανσης», δήλωσε στο συνέδριο ο καθηγητής Χάρλαν Κρούμχολτς.


Οι μελέτες παρακολούθησαν 17.604 άτομα, ηλικίας 45 ετών και άνω, στα οποία χορηγήθηκαν είτε 2,4 mg σεμαγλουτίδης είτε ένα εικονικό φάρμακο για περισσότερα από τρία χρόνια. Οι συμμετέχοντες ήταν παχύσαρκοι ή υπέρβαροι και έπασχαν από καρδιαγγειακή νόσο αλλά όχι διαβήτη.

Συνολικά, 833 συμμετέχοντες πέθαναν κατά τη διάρκεια της μελέτης, εκ των οποίων το 58% αφορούσε σε καρδιαγγειακά αίτια και το 42% σε άλλα, με τις λοιμώξεις να αποτελούν την πιο συχνή αιτία θανάτου στην τελευταία αυτή ομάδα. Το σημαντικό είναι ότι όσα άτομα έλαβαν σεμαγλουτίδη, είχαν λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από λοιμώξεις, σε σχέση με εκείνα που έλαβαν το εικονικό φάρμακο.

«Η σημαντική μείωση των μη καρδιαγγειακών θανάτων, και ιδιαίτερα των θανάτων από λοιμώξεις, μάς εξέπληξε», δήλωσε ο Μπέντζαμιν Σιρίκα, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης. «Τα ευρήματα αυτά ενισχύουν την υπόθεση ότι το υπερβολικό βάρος και η παχυσαρκία αυξάνουν τον κίνδυνο θανάτου που οφείλεται σε πολλά αίτια, τα οποία μπορούν να τροποποιηθούν με θεραπείες όπως η σεμαγλουτίδη», κατέληξε ο ερευνητής.

Με πληροφορίες από Guardian

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ