Ελβετία και Ιταλία επαναχαράσσουν τα σύνορά τους λόγω… της κλιματικής αλλαγής

Οι δύο χώρες συμφώνησαν σε επαναχάραξη των ιστορικά καθορισμένων συνόρων τους, κάτω από το Μάτερχορν, ένα από τα υψηλότερα βουνά της Ευρώπης.

Article featured image
Article featured image

Η Ελβετία και η Ιταλία συμφώνησαν να προσαρμόσουν τα σύνορά τους κάτω από την κορυφή Matterhorn, καθώς η κλιματική αλλαγή και η τήξη των παγετώνων στις Άλπεις προκαλούν αλλαγές στην ιστορική γραμμή που διαχωρίζει τις δύο χώρες.

«Σημαντικά τμήματα των συνόρων καθορίζονται από τις λεκάνες απορροής ή τις κορυφογραμμές παγετώνων», ανέφερε η ελβετική κυβέρνηση σε δήλωσή της την Παρασκευή για τις Άλπεις, σύμφωνα με το Bloomberg.


Η Ευρώπη είναι η ήπειρος με τη μεγαλύτερη αύξηση της θερμοκρασίας παγκοσμίως και οι επιπτώσεις είναι πιο δραματικές σε περιοχές όπως οι Άλπεις. Σύμφωνα με την υπηρεσία Copernicus της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι παγετώνες των Άλπεων έχουν χάσει το 10% του εναπομείναντος όγκου τους τα τελευταία δύο χρόνια. Μάλιστα, με βάση μελέτη του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Γεωεπιστημών, οι παγετώνες αναμένεται να χάσουν τη μισή ποσότητα πάγου τους μέχρι το 2050, ακόμη και αν η θερμοκρασία του πλανήτη αυξηθεί λιγότερο από 2 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με τα προ-βιομηχανικά επίπεδα.

Η αλλαγή της μορφολογίας των παγετώνων μπορεί να έχει τραγικές συνέπειες. Το 2022, μετά από διψήφιες θερμοκρασίες που καταγράφηκαν στην κορυφή Marmolada στις Δολομιτικές Άλπεις, ένα κομμάτι πάγου αποκολλήθηκε από τον παγετώνα, σκοτώνοντας 11 ορειβάτες.

Η περιοχή που επηρεάζεται από την αλλαγή των συνόρων περιλαμβάνει το γνωστό χιονοδρομικό κέντρο του Ζερμάτ, όπου οι πεζοπόροι και οι σκιέρ μπορούν να διασχίζουν ελεύθερα τα σύνορα μεταξύ της Ελβετίας και της ιταλικής κοιλάδας Βαλτουρνέντσε. Οι δύο χώρες συμφώνησαν να προσαρμόσουν τα σύνορα γύρω από σημεία-ορόσημα όπως το Testa Grigia, το Plateau Rosa, το Rifugio Carrel και το Gobba di Rollin, λαμβάνοντας υπόψη τα οικονομικά τους συμφέροντα.

alpeis.PNG



Η Ελβετία ενέκρινε την τροποποίηση της συνθήκης των συνόρων την Παρασκευή, ενώ η Ιταλία αναμένεται να δώσει την επίσημη υπογραφή της στις αλλαγές
. Το χιονοδρομικό κέντρο του Ζερμάτ, γύρω από την κορυφή Matterhorn, προσελκύει εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες κάθε σεζόν, με τους επισκέπτες να πραγματοποιούν συνολικά 2,7 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις πέρυσι, περισσότεροι από τους μισούς εκ των οποίων προέρχονταν από το εξωτερικό.

ΠΗΓΗ: LIFO

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ