Το Who is Who των νέων επικεφαλής της αστυνομίας μετά το φιάσκο με την απόδραση του «κομμωτή»

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης αποφάσισε χθες βράδυ την παύση του Αρχηγού και του Υπαρχηγού της Αστυνομίας αφού η υπόθεση της απόδρασης του ισοβίτη άφησε εκτεθειμένες τις αρχές. Στη θέση τους διόρισε άλλα πρόσωπα ενώ δόθηκαν οδηγίες όπως τερματιστεί και ο διορισμός του Αναπληρωτή Διευθυντή των Κεντρικών Φυλακών.

Article featured image
Article featured image

Χθες το βράδυ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, αποφάσισε να παύσει τον Αρχηγό και τον Υπαρχηγό της Αστυνομίας, Στέλιο Παπαθεοδώρου και Δημήτρη Δημητρίου, μετά το φιάσκο με την απόδραση του ισοβίτη, Δώρου Θεοφάνους, άλλως «κομμωτής», που άφησε εκτεθειμένες τις αρχές.

Ο κος Χριστοδουλίδης, έδωσε επίσης οδηγίες στον Υπουργό Δικαιοσύνης όπως τερματιστεί ο διορισμός του Αναπληρωτή Διευθυντή των Κεντρικών Φυλακών, Χάρη Φιλιππίδη.

Έτσι ο Πρόεδρος, διόρισε τον Θεμιστό Αρναούτη στη θέση του Αρχηγού Αστυνομίας και τον Πανίκο Σταύρου στη θέση του Υπαρχηγού Αστυνομίας,.

Σε συνεννόηση με τον υπουργό Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, αναμένεται να γίνει σύσταση στην Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας για διορισμό του Κωνσταντίνου Κωνσταντινίδη στη θέση του αναπληρωτή Διευθυντή των Κεντρικών Φυλακών.

Το who is who των νέων επικεφαλής

Ο Θεμιστός Αρναούτης, που αναλαμβάνει τώρα τη θέση του αρχηγού Αστυνομίας, είχε πείρα από σημαντικές υποθέσεις που απασχόλησαν όχι μόνο τις διωκτικές Αρχές, αλλά και την κοινή γνώμη. Συγκεκριμένα, ήταν επικεφαλής της ανακριτικής ομάδας για την τραγωδία της Helios. Το 2013 συμμετείχε, έχοντας σημαντικό ρόλο, στις έρευνες για τα αίτια που οδήγησαν στην κατάρρευση της κυπριακής οικονομίας. Παράλληλα, ήταν υπεύθυνος για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος και μάλιστα είχε εργαστεί στο πλαίσιο της εξιχνίασης του τετραπλού φονικού στην Αγία Νάπα, υπόθεση για την οποία υπήρξε καταδίκη σε δια βίου φυλάκιση.

Ο κύριος Αρναούτης υπηρετούσε ως Διευθυντής της Αστυνομικής Ακαδημίας. Γνωρίζει Αγγλικά, Γερμανικά και Ρωσικά, ενώ λόγω της προϋπηρεσίας του ως ανακριτής, θεωρείται πως εξειδικεύεται στη διερεύνηση υποθέσεων σοβαρού εγκλήματος και διαφθοράς. Κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας του, έλαβε τον τίτλο του Ανώτατου Αξιωματικού της εκπαιδευτικής του σειράς και του Καλύτερου Αξιωματικού για το έτος 1996.

Ο νέος υπαρχηγός Αστυνομίας, Πανίκος Σταύρου, ξεχωρίζει για την πείρα του από επιχειρησιακής πλευράς. Για χρόνια διηύθυνε επιχειρήσεις της ΥΚΑΝ, της σημαντικής αυτής υπηρεσίας της Αστυνομίας με στόχο την καταπολέμηση των ναρκωτικών. Ήταν διευθυντής της Αστυνομικής Ακαδημίας μέχρι τον Μάρτιο του 2023, όταν ανέλαβε καθήκοντα διοικητή της Προεδρικής Φρουράς.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ