Κύπρος
Υψηλά ποσοστά μορφωτικού επιπέδου έχουν οι Κύπριοι, σύμφωνα με έρευνα (αν και αυτό δεν βγαίνει προς τα έξω)
Από την άλλη η μόρφωση δεν σημαίνει απαραίτητα και παιδεία, και αυτό μπορεί να εξηγήσει πολλά!
Η εκπαίδευση αποτελεί πάντα έναν κρίσιμο παράγοντα για την επιτυχία ενός εργαζόμενου, όταν μιλάμε για τον ανταγωνισμό με στόχο τις καλύτερες θέσεις εργασίας και τους καλύτερους μισθούς. Οι ενήλικες στην Ευρώπη με πτυχίο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, που είναι το υψηλότερο επίπεδο, ποικίλλει σημαντικά σε ολόκληρη την ήπειρο, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία.
Κατά μέσο όρο, σχεδόν το ένα τρίτο των ενηλίκων ηλικίας 25-74 ετών στην Ευρωπαϊκή Ένωση διαθέτει πτυχίο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, συμπεριλαμβανομένων των δημόσιων και ιδιωτικών πανεπιστημίων, κολεγίων, ινστιτούτων τεχνικής κατάρτισης και επαγγελματικών σχολών.
Το επίπεδο εκπαίδευσης ποικίλλει επίσης ανάλογα με την ηλικία και το φύλο.
Ποιες χώρες έχουν το υψηλότερο ποσοστό τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Ευρώπη, πώς διαφέρουν τα εκπαιδευτικά επίπεδα στην Ευρώπη και ποιες χώρες δίνουν μεγαλύτερη προσοχή στην επαγγελματική εκπαίδευση; Το Euronews Next αναλύει τα δεδομένα.
Πώς ορίζονται τα εκπαιδευτικά επίπεδα;
Τα εκπαιδευτικά επίπεδα ορίζονται ως χαμηλά (βασική εκπαίδευση εκτός από το λύκειο), μεσαία (λύκειο) ή υψηλά (πανεπιστημιακές σπουδές).
Η ταξινόμηση του ευρωπαϊκού οργανισμού δεδομένων Eurostat βασίζεται στη Διεθνή τυποποιημένη ταξινόμηση της εκπαίδευσης (ISCED) και αναφέρεται σε:
-Χαμηλή: προσχολική, πρωτοβάθμια και κατώτερη δευτεροβάθμια εκπαίδευση (επίπεδα ISCED 0-2),
-Μέτρια: ανώτερη δευτεροβάθμια και μεταδευτεροβάθμια μη τριτοβάθμια εκπαίδευση (επίπεδα ISCED 3 και 4),
-Υψηλή: τριτοβάθμια εκπαίδευση (επίπεδα ISCED 5-8). Περιλαμβάνει δημόσια και ιδιωτικά πανεπιστήμια, κολέγια, ινστιτούτα τεχνικής κατάρτισης και επαγγελματικές σχολές.
Το μορφωτικό επίπεδο των Κυπρίων
Το 2022, το 31,8% των ατόμων ηλικίας 25-74 ετών στην ΕΕ είχαν υψηλότερο μορφωτικό επίπεδο, το οποίο κυμαινόταν από 17,4% στη Ρουμανία έως 49,8% στην Ιρλανδία.
Οι απόφοιτοι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ήταν περισσότεροι από τον μέσο όρο της ΕΕ στις Σκανδιναβικές και Βαλτικές χώρες. Η Σουηδία και η Νορβηγία κατέλαβαν την τρίτη και τέταρτη θέση με ποσοστό άνω του 45% των αποφοίτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Την πρώτη πεντάδα συμπληρώνει η Κύπρος με 44,9%, η μόνη χώρα της Νότιας Ευρώπης που έχει ποσοστό πτυχιούχων άνω του 40%.
Η Μεγάλη Βρετανία, εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης από το 2020, έχει υψηλότερο ποσοστό πτυχιούχων τριτοβάθμιας από τις 4 ισχυρότερες οικονομίες της EE, με 43,5%. Βέλγιο, Σουηδία, και Ολλανδία έχουν επίσης υψηλά ποσοστά αποφοίτων τριτοβάθμιας, άνω του 40%.
Στο κλαμπ των Βig 4, τα υψηλότερα ποσοστά πτυχιούχων έχει η Γαλλία (38,2%), ακολουθούμενη από την Ισπανία (38%).
Στον αντίποδα, η βιομηχανικά ανεπτυγμένη Γερμανία έχει χαμηλότερο ποσοστό πτυχιούχων από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (31,5%). Παρά τη σημαντική οικονομική της θέση, η Ιταλία είναι ουραγός στην εκπαίδευση, με το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό πτυχιούχων στην ΕΕ μετά τη Ρουμανία (18,5%).
Ο πληθυσμός με χαμηλότερη εκπαίδευση ήταν πάνω από 40% σε τέσσερις χώρες
Το ποσοστό του πληθυσμού με ανώτερη εκπαίδευση ήταν σημαντικά χαμηλότερο στις υποψήφιες χώρες της ΕΕ.
Η Τουρκία είχε μακράν το υψηλότερο ποσοστό του πληθυσμού με χαμηλή εκπαίδευση, όπου τα δύο τρίτα (61,8%) είχαν επίπεδο εκπαίδευσης μικρότερο από το ανώτερο επίπεδο της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Το ποσοστό αυτό ήταν επίσης κάτω από το 40% σε τέσσερις χώρες της ΕΕ, δηλαδή στην Πορτογαλία, την Ιταλία, τη Μάλτα και την Ισπανία.
Πιο μορφωμένοι οι νέοι στην Κύπρο
Το ποσοστό των αποφοίτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης αυξάνεται σημαντικά μεταξύ του νεότερου πληθυσμού σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Αυτό δείχνει επίσης πώς τα πηγαίνουν οι χώρες τις τελευταίες δεκαετίες. Έτσι, το επίπεδο του πληθυσμού ηλικίας 25-34 ετών αναλύεται σε μεγάλο βαθμό από τα διεθνή ιδρύματα.Η Κύπρος βρίσκεται στη τρίτη θέση με 59.2%.
Σε αντίθεση με τον πληθυσμό ηλικίας 25-74 ετών, οι σκανδιναβικές χώρες Φινλανδία και Ισλανδία είχαν χαμηλότερο ποσοστό τριτοβάθμιας εκπαίδευσης από τον μέσο όρο της ΕΕ.
Το ποσοστό αυτό ξεπερνούσε το 50% στο ένα τρίτο των χωρών της ΕΕ. Δέκα χώρες της ΕΕ ήταν επίσης πίσω από τον στόχο της ΕΕ για 45% έως το 2030.
Πιο μορφωμένες οι Κύπριες γυναίκες από τους άνδρες
Σε 35 ευρωπαϊκές χώρες όπου υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, οι γυναίκες ηλικίας 25-34 ετών είχαν υψηλότερο ποσοστό τριτοβάθμιας εκπαίδευσης σε σχέση με τους άνδρες.
Το 2022, κατά μέσο όρο, το ποσοστό των γυναικών με τριτοβάθμια εκπαίδευση ήταν 47,6%, ενώ για τους άνδρες ήταν 36,5%.
Στην Κύπρο, το ποσοστό των γυναικών με τριτοβάθμια εκπαίδευση ήταν 67.1%, ενώ για τους άνδρες ήταν 50.7%.
Χάσμα σε άλλες χώρες
Με εξαίρεση τη Φινλανδία, το χάσμα μεταξύ των δύο φύλων ήταν σημαντικά υψηλότερο στις σκανδιναβικές και βαλτικές χώρες υπέρ των γυναικών. Η Ισλανδία (25,4 εκατοστιαίες μονάδες ή ποσοστιαίες μονάδες), η Σλοβενία (23,8 ποσοστιαίες μονάδες) και η Σλοβακία (22,8 ποσοστιαίες μονάδες) κατέγραψαν τη μεγαλύτερη διαφορά.
Η Τουρκία (1,3 ποσοστιαίες μονάδες), η Ελβετία (3,6 ποσοστιαίες μονάδες) και η Γερμανία (4,6 ποσοστιαίες μονάδες) ανέφεραν τη μικρότερη διαφορά, γεγονός που δείχνει ότι τα μερίδια των γυναικών και των ανδρών με πτυχίο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης είναι τόσο κοντά.
Με πληροφορίες από Euronews/In.gr
Δείτε αναλυτικά τους πίνακες εδώ