«Η Μουσική θα παραμείνει ο κύριος συνοδοιπόρος στη ζωή μου»

Η Ιρένα Μαρκίδου Ρωσσίδου αφήνει τα απογεύματα τις τραπεζικές υποθέσεις και διεισδύει στις ψυχές μας γράφοντας μουσική και στίχους.

Article featured image
Article featured image


Η Ιρένα ξεδιπλώνει μέσα από τους στίχους, τη μουσική και τις Τέχνες μια άλλη πλευρά του εαυτού της. Είναι τραπεζικός υπάλληλος αλλά ταυτόχρονα μουσικός, στιχουργός και γενικότερα άνθρωπος των Τεχνών. Έχει δημιουργήσει την «Έγχορδη Παρέα», μια ομάδα μουσικών και άλλων καλλιτεχνών που γράφουν τη δική τους ιστορία στα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου. Τον Σεπτέμβριο, θα τους δούμε σε άλλη μια ανατρεπτική παράσταση, στο «ΕΩΘΙΝΟ», ένα έργο στο οποίο η Ιρένα έχει γράψει τους στίχους και τους «κέντησε» με νότες. Όπως η ίδια παραδέχεται, «η μουσική είναι και θα παραμένει πάντα ένας κύριος συνοδοιπόρος μου στη ζωή. Είναι το προσωπικό μου βάλσαμο, η διαφυγή μου στις δυσκολίες, μια πανέμορφη διαδρομή». Στη συνέντευξη που ακολουθεί η καλλιτέχνις μάς μιλά για τα προσωπικά της βιώματα στη μουσική και γενικότερα στις Τέχνες και μάς ανοίξει την καρδιά της για ό,τι τη συναρπάζει και τη βοηθά να χρησιμοποιήσει τη μουσική για φιλανθρωπικούς και όχι αποκλειστικά μόνο σκοπούς.


Το συναπάντημα


Πώς εσύ ένας άνθρωπος των τραπεζών αποφάσισες να ασχοληθείς με κάτι εντελώς διαφορετικό; Ένα συναπάντημα μουσικής και εικαστικών τεχνών;

Η γνωριμία μου με τη μουσική και γενικά τις τέχνες δεν έγινε πρόσφατα. Ξεκινά από πολύ νεαρή ηλικία. Απ’ όταν θυμάμαι τον εαυτό μου, και με την ενθάρρυνση της οικογένειάς μου, έγραφα, ως προσωπική κυρίως ανάγκη, ρυθμικούς στίχους από στιγμές στο νησί. Τους στόλιζα με νότες συντροφιά με ένα πιάνο, εικόνες, αφηγήσεις και τους παρουσίαζα μαζί με τις παρέες μου σε συγγενείς και φίλους.

Η ανάγκη να εκφράζω συναισθήματα, να μαθαίνω γράφοντας για την Κύπρο, να αντλώ θετική ενέργεια μέσω της μελοποιημένης ποίησης συνεχίζει μέχρι σήμερα.

Ανεξάρτητα με το επάγγελμα που ακολουθώ για για να διευρύνονται οι ορίζοντες σύγχρονων γνώσεων, η μουσική είναι και θα παραμένει πάντα ένας κύριος συνοδοιπόρος μου στη ζωή, στον ελεύθερό μου χρόνο. Είναι το προσωπικό μου βάλσαμο, η διαφυγή μου στις δυσκολίες και ρουτίνα της καθημερινότητας κι αποτελεί μία πανέμορφη διαδρομή, στα απογεύματά μου.

Μάλιστα, πριν 7 περίπου χρόνια, …γνώρισα την κιθάρα και με την ενθάρρυνση από το δάσκαλο στο ωδείο που φοιτώ, για τους στίχους και τις μελοποιήσεις μου, , αποφασίσαμε ν’ αρχίσουμε να παρουσιάζουμε έργα, σποραδικά και εθελοντικά, στο ευρύτερο κοινό. Την παρέα μας έχουν ενισχύσει εκλεκτές φωνές και εικαστικοί, ακόμη κι’ άλλοι στιχουργοί και συνθέτες.

Θέλαμε να βάλουμε το δικό μας λιθαράκι πολιτισμού και φιλανθρωπίας στο νησί διδάσκοντας για την άγκυρα μας την Κύπρο μέσω πινάκων ζωγραφικής, αφήγησης και μελοποιημένης ποίησης.

Κύπρος για εσένα γράφω

Ό,τι είμαι σε εσένα το οφείλω

Τις στιγμές μου έχεις χαράξει

Όλα για εσένα άγκυρά μου

Που είσαι το μόνο που ορίζω σταθερό


Ένα έργο jazz


«ΕΩΘΙΝΟ» ένα έργο Jazz. Τι σημαίνει και πώς η σημασία του στέκει σε αυτή την πενηντάχρονη πορεία της Κύπρου μετά την τουρκική εισβολή;

Το «Εωθινό Ευαγγέλιο» είναι το Ευαγγέλιο που διαβάζεται κατά την ακολουθία του Όρθρου, δηλαδή νωρίς το πρωί. Η ετοιμολογία της λέξης «εωθινός» είναι «πρωινός».

Το «Εωθινό Ευαγγέλιο» αναγγέλλει το χαρμόσυνο γεγονός της Αναστάσεως, είναι μια πολύ θετική λέξη. Σε αυτή την πενηντάχρονη πορεία της Κύπρου μετά την τουρκική εισβολή, ας είναι το «Εωθινό» που θα αναγγείλει επιτέλους μια θετική Λύση του κυπριακού προβλήματος. Μέσα από τα σύγχρονα έργα μας γινόμαστε προπομποί κι οπαδοί μιας τέτοιας χαρμόσυνης είδησης.

Προσωπικά, η εύηχη αυτή λέξη με άγγιξε ιδιαίτερα, όταν γνώρισα, από συνεντεύξεις της τη Δήμαρχο Λευκονοίκου κα Ζήνα Λυσάνδρου Παναγή. Το πάθος και η αγάπη της για το νησί καθρεφτίζεται στο πρόσωπό της όταν μιλά για τα έθιμα του Λευκονοίκου

Θελήσαμεμαζί με την «Έγχορδη Παρέα» μου, να μεταφέρουμε μέσα από το έργο μας την γνώση και τις εικόνες που μας χάρισε η κα Ζήνα. Κι έτσι, μεταξύ άλλων, γράφτηκε η αφήγηση και το τραγούδι «Εωθινό», το ομότιτλο του όλου jazz έργου μας.

Εωθινό μου

Κινάει η μπάντα απ’ το σχολειό σου στο όνειρό μου

Λευκόνοικό μου

Χρωματισμένο υφαντό στον αργαλειό μου

Βραδάκι Μπάζει

Κι η Λαμπαδιφορία αρχίζει, γειτονιάζει

Να σου ο Καμίντζης χαιρετά στην αίθουσα με χωρατά

Λευκωνοικιάτες Μυθημναίους

Κι η Χιώτισσα του τραγουδάει

Φέρτε Μπογιά Φέρτε Μπογιά

Θα ξαναβάψω το Λευκόνοικο

Χρώμα Εωθινό

Ολόλευκο


Η παρέα


Ποιοι είναι οι κύριοι συντελεστές του έργου και πώς ο καθένας δίνει τον καλύτερο του εαυτό για την πρωτοποριακή αυτή παράσταση;

Η «Έγχορδη Παρέα» είναι μια ένθερμη παρέα καλλιτεχνών (μουσικών, εικαστικών και φιλόλογων) που συναντιόμαστε σποραδικά κι’ αφιλοκερδώς, και μέσω της αφήγησης, της εικόνας και των εκθεσιακών πινάκων και τραγουδιού με jazz διάθεση, εξυμνούμε την Κύπρο για φιλανθρωπικό πάντοτε σκοπό. Ο καθένας έχει να πάρει τεράστια ικανοποίηση κατά τη δημιουργίας, την πρόβας και την παρουσίασης. Εργαζόμαστε για την ψυχή και την Κύπρο μας.

Η «Έγχορδη Παρέα», στο έργο «Εωθινό», αποτελείται, με αλφαβητική σειρά, από τους/τις:

Εικαστικοί
Αναστασία Ρωσσίδου, Κύπρια ζωγράφο, διακεκριμένη μαθήτρια της Σχολής ζωγραφικής Στέλιου Ευσταθίου.

Άνθεμης Μελιφρονίδου Παντελίδου, Ανώτατη Λειτουργό Υπουργείου Γεωργίας και διακεκριμένη μαθήτρια της Σχολής ζωγραφικής Νικόλα Παναγή και επικεφαλής του έργου (project lead) για το εικαστικό μέρος του έργου στην αίθουσα και στο youtube.

Κύρος Ρωσσίδης, καταξιωμένος Κύπριος επαγγελματίας σκηνοθέτης, παραγωγός και ζωγράφος, απόφοιτος της Εικαστικής Σχολής Νικόλα Παναγή.
Ντίνα Καφούρη, Κύπρια ζωγράφος, διακεκριμένη μαθήτρια της Σχολής ζωγραφικής του Στέλιου Ευσταθίου.

Πόπη Μπίσσα, Κύπρια διακεκριμένη ποιήτρια, μέλος ΕΛΚ και μαθήτρια της Εικαστικής σχολής Νικόλα Παναγή.

Μουσικοί
Φωνές
Άντρη Ηρακλέους, Μουσικοθεραπεύτρια και βασική τραγουδίστρια των rock συγκροτημάτων Ars Notoria και Era, βασική φωνή στην παρουσίασή μας.
Άντρια Χατζηκώστα, διακεκριμένη καθηγήτρια φωνητικής στη Future Academy of Arts. Πλαισιώνει με jazz φωνητικούς αυτοσχεδιασμούς τα τραγούδια μας.

Νάταλη Ευαγόρου, κύριο μέλος της χορωδίας Λεμεσού «Cantus Novus Femina» και βασική φωνή στην παρουσίαση μας.

Χρυσάνθη Σχίζα, γνωστή Κύπρια τραγουδοποιός που μας τιμά με τη φιλική συμμετοχή της. Θα τραγουδήσει το νέο της τραγούδι, που έχει γραφτεί για τη γενέτειρά της, την Κερύνεια.

Κιθάρες
Γιάννης Καραμπάτσος, κύριο μέλος του συγκροτήματος «Αlaloum» και καθηγητής στο Future Academy of Arts. Ηγείται ορχηστρικά στην παρουσίαση με την κιθάρα του.

Νικόλ Αργυρίδη, διακεκριμένη μαθήτρια κιθάρας του ωδείου The Art of Music με διδάσκαλο τον Ευάγγελο Κυπριανίδη. Η Νικόλ συμμετείχε σε όλες τις συναυλίες των 200 κιθαρών Κύπρου.

Παναγιώτης Χατζηπαυλής, διακεκριμένος μαθητής κιθάρας στο ωδείο Future Academy of Arts. Έχει λάβει μέρος σε συναυλίες του ωδείου

Αφηγήτριες
Εύη Φιλίππου, life coach και αρχιτέκτονας με ενεργό ρόλο στην προστασία του ζωικού και φυτικού περιβάλλοντος του νησιού.

Κωνσταντίνα Καραμπάτσου, αφηγήτρια με εμπειρίες σε οργάνωση φιλανθρωπικών εκδηλώσεων.Μαρία Ρούσου Καραπατάκη, αστείρευτη δημιουργός και συγγραφέας παιδικών παραμυθιών.

Στίχοι – Μελοποίηση

Ιρένα Μαρκίδου, ιδρύτρια της «Έγχορδης Παρέας», έχει αναλάβει τη συγγραφή της αφήγησης και των στίχων και τη μελοποίηση του έργου «ΕΩΘΙΝΟ».

Υποστηρικτές του έργου:

Future Academy of Arts. Δάσκαλοι της Σχολής μάς καθοδηγούν σε κάθε παρουσίαση και μας παρέχουν τον χώρο τους για πρόβες.

Πνευματική Αδελφότητα Ελληνίδων Κύπρου. Έχουν παραχωρήσει τον χώρο όπου θα γίνει η παράσταση, αναλαμβάνουν το στήσιμό της και τη διαχείριση των εισφορών στην είσοδο της παράστασης. Τις ευχαριστούμε θερμά!

Το έργο είναι υπό την αιγίδα της Ένωσης Λογοτεχνών Κύπρου.

Οδηγέ μου

Άφησε να κατέβω στην πρώτη στάση

Τέτοιο πάθος

Δεν μπορεί κάποιο φρένο να το δαμάσει

Μην φοβάσαι

Να γνωρίσει η ψυχή μου θέλει το χώμα

Να αναστήσει μια ελεύθερη ημέρα

Που δεν ήρθε ακόμα

photo13.jpg



Πρόσεξα πως στο όλο εγχείρημα συμμετέχει και ο Κύρος Ρωσσίδης, ένας άνθρωπος που έγραψε ιστορία στην κυπριακή τηλεόραση και όχι μόνο. Τι σημαίνει να έχεις στην ομάδα έναν άνθρωπο σαν τον Κύρο Ρωσσίδη;

Ο Κύρος Ρωσσίδης αποτελεί πρότυπο και τεράστια έμπνευση για την ομάδα μας. Αφιέρωσε όλη του τη ζωή για τον πολιτισμό του τόπου του, κι’ ακόμη στα 80 του χρόνια, παραμένει ακούραστος και δημιουργικός. Ποτέ δεν δούλεψε για τη δόξα ή το χρήμα. Με τα έργα του έδωσε χαρά και μετάδωσε ταυτόχρονα μηνύματα ελπίδας στις στιγμές του κυπριακού ξεριζωμού και σπαραγμού. Είναι για μας ένας σπουδαίος διδάσκαλος και ο αιώνιος μαθητής. Με τη συμμετοχή του στην ομάδα μας, ο πήχης, για να προσφέρουμε στον τόπο, είναι πολύ ψηλά.

Στου ονείρου σου το πλαίσιο επιλέγεις να ζεις

Σε ενοχλούν τα πεζά αυτού του κόσμου

Και περήφανος γράφεις ό,τι έχεις να πεις

Να το ξέρεις μου δίνεις

Το φως μου!



Ποιος είναι ο στόχος του έργου και των διοργανωτών της εκδήλωσης;

Ο στόχος του έργου, όλων των οργανωτών και της ΕΛK, είναι κοινός: η πολιτιστική και φιλανθρωπική προσφορά, η αφύπνιση της μνήμης, το μήνυμα ελπίδας,η γνωριμία της νεαρότερης γενιάς με τα κατεχόμενα. .

Το έργο εστιάζει σε πολυμορφικά μέσα. Γνώσεις λοιπόν μέσω του ρυθμού και των εικαστικών διαδρομών.

Ένα παλιό υδραγωγείο

Μαζευτήκαν να γεμίσουνε τα αλάνια με νερό

Να τσιμπήσουνε τη φλέβα της ζωής στον αγωγό

Κι από απέναντι του Ιωάννη Νικηταρά

Τ’ αγάλματα με μια πνοή ζωντάνεψαν κι αυτά

Τρέχουν με χρυσοπότηρα απ’ του Κορνέσιου το αρχοντικό



Ποιος ο δικός σου ρόλος σε αυτή την «Έγχορδη Παρέα» την οποία δημιούργησες. Ποιοι είναι οι στόχοι για το μέλλον;

Στην «Έγχορδη Παρέα» δεν υπάρχει πρωταγωνιστής και κομπάρσος. Είμαστε μία παρέα νεαρών ψυχών όλων των ηλικιών – από 18 μέχρι 80+ που αγαπούμε τον Πολιτισμό κι ο καθένας μας αυτοσχεδιάζει για να προσφέρει ανάλογα με τo ταλέντο του.

Χωρίς την ομάδα, τη συνύπαρξη, τον σεβασμό και την αναγνώριση ίσης αξίας όλων, δεν υπάρχουν τα έργα μας και οι ρόλοιι.

Εγώ, έχω ρόλο συνθέτη και αναλαμβάνω την οργάνωση τού μουσικού μέρους.

Στο μέλλον θέλω να σας πω μια ιστορία για μια αγάπη μέχρι τέλους που διαδραματίζεται στον Ζέφυρο στην Κερύνεια, θα σας μιλήσω για κάποιες κρυφές σταλιές στο νησί και κάποιους μύθους, που μήπως είναι αλήθεια;

Αφού όσο κι αν τρέχεις

Η ζωή είναι σε γρανάζια που γυρίζουν

Κι αυτό που μόνο ελέγχεις

Οι στιγμές που την ψυχή σου συγκλονίζουν

Ναι όσο κι αν τρέχεις

Πονηρά το πεπρωμένο έρχεται πρώτο

Μα μοναχός ορίζεις

Τις στιγμές

Που σε γεμίζουν

Κάνουν κρότο



Ποια δυνατά μηνύματα θέλετε να δώσετε με αυτή την παράσταση;

Το έργο μας, όπως και η φράση «Να Τολμάς…Να ονειρεύεσαι», στέλνει μηνύματα αισιοδοξίας για το ευδόκιμο της ζωής, την ομαδικότητα, το πάθος για τον πολιτισμό και την ελπίδα, την γνώση για να παλεύουμε για την ειρήνη, τη συνύπαρξη βαδίζοντας μπροστά.


Ποια είναι η άποψή σου για τον Πολιτισμό και για τα πολιτιστικά δρώμενα της Κύπρου;

Χωρίς Πολιτισμό, γνώση για την Πατρίδα, ήθη έθιμα τέχνες χάνει ο άνθρωπος την ταυτότητά του.Χωρίς ταυτότητα γίνεται έρμαιο ανεξέλεγκτων καταστάσεων.

Από την άλλη με τον Πολιτισμό αναπτύσσουμε το «γνώθι σ’ αυτόν», το «Πάν μέτρον Άριστον» κι έχουμε «Άγγιγμα ψυχής». Είμαστε ολοκληρωμένοι άνθρωποι, με άποψη.

Στην Κύπρο, ευτυχώς, υπάρχουν πολλά ταλέντα και δρώμενα Ευχή μου ως Πολιτεία να υποστηρίζουμε τους καλλιτέχνεςκαι στους καλούς και στους χαλεπούς καιρούς Να βελτιώσουμε τη νομοθεσία για εμπλουτισμό δημοσίων κτιρίων με έργα τέχνης, δωρεάν φιλοξενία για εκδηλώσεις, επιχορηγήσεις, και άλλα παρόμοια. Πρέπει γιατί αυτό θα μας κάνει όλους πιο ευτυχισμένους.

Δως μου μια σταλιά του Παραδείσου σου

Να γινώ η δροσιά

Στιγμή του Ίσκιου σου

Να γινώ πνοή

Απ’ την αγάπη σου

Σάββατο πρωί

Το τραγουδάκι σου

Δως μου μια στιγμή

Μια που σ’ αγάπησα

Δως μου μια σταλιά

Βαθιά

Σαν θάλασσα

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ