Οι νέες κατευθυντήριες γραμμές, που έχουν εισαχθεί πλέον στο Ηνωμένο Βασίλειο και σε όλο τον κόσμο, αφορούν περιεχόμενο που: ιδεολογικοποιεί ορισμένα χαρακτηριστικά της εμφάνισης έναντι άλλων, όπως ρουτίνες ομορφιάς για να φαίνεται η μύτη πιο λεπτή, ιδεολογικοποιεί τη φυσική κατάσταση ή το σωματικό βάρος, όπως ρουτίνες άσκησης που ενθαρρύνουν την επιδίωξη μιας συγκεκριμένης εμφάνισης ή ενθαρρύνει την κοινωνική επιθετικότητα, όπως η σωματική εκφοβισμός.
«Η αυξημένη συχνότητα περιεχομένου που ιδεολογικοποιεί ανθυγιεινά πρότυπα ή συμπεριφορές μπορεί να υπογραμμίσει ενδεχομένως προβληματικά μηνύματα – και αυτά τα μηνύματα μπορεί να επηρεάσουν το πώς βλέπουν κάποιοι έφηβοι τον εαυτό τους», δήλωσε η Allison Briscoe-Smith, κλινικός ψυχολόγος και σύμβουλος της YouTube. «Αυτές οι δικλείδες ασφαλείας μπορούν να βοηθήσουν τους εφήβους να διατηρήσουν υγιή πρότυπα καθώς φυσικά συγκρίνονται με άλλους και αποφασίζουν πώς θέλουν να παρουσιάσουν τον εαυτό τους στον κόσμο», πρόσθεσε.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο νεοεισαχθείς Νόμος για την Ασφάλεια στο Διαδίκτυο απαιτεί από τις τεχνολογικές εταιρείες να προστατεύουν τα παιδιά από επιβλαβές περιεχόμενο, καθώς και να εξετάζουν πώς οι αλγόριθμοι τους μπορεί να εκθέσουν τους κάτω των 18 σε επιβλαβές υλικό.
Ο νόμος αναφέρεται στην ικανότητα των αλγορίθμων να προκαλούν βλάβη παρουσιάζοντας τεράστιο όγκο περιεχομένου σε ένα παιδί, μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα και απαιτεί από τις τεχνολογικές εταιρείες να αξιολογούν τυχόν κινδύνους που θα μπορούσαν να προκύψουν για τα παιδιά.
Το πλαίσιο ασφαλείας έχει ήδη εισαχθεί στις ΗΠΑ.