Κυπριακό Πανεπιστήμιο συμμετέχει στην παγκόσμια προσπάθεια μείωσης του έμφυλου χάσματος στην Τεχνολογία και τη Μηχανική

Στο πλαίσιο της εκστρατείας, To all women & girls: Join the journey in Engineering & Technology, το Πανεπιστήμιο προσφέρει επίσης, υποτροφίες ύψους 50% σε όλα τα κορίτσια που θα επιλέξουν σπουδές στην Πολυτεχνική Σχολή.

Article featured image
Article featured image

«Δεν σταμάτησαν να μας μιλούν για το τι έκαναν κάθε μέρα και πόσο ενθουσιάστηκαν με όσα έμαθαν», «Πέρασαν μαγευτικά», «Ήταν μια εβδομάδα υπέροχη, γεμάτη μάθηση, εμπειρίες και όμορφες στιγμές», «Υπέροχες εμπειρίες και χρήσιμα μηνύματα». Αυτά είναι μερικά από τα ενθουσιώδη σχόλια γονιών των κοριτσιών που συμμετείχαν στο STEM Camp 2024, και αντανακλούν την επιτυχία αλλά και τον αντίκτυπο αυτής της δράσης, που πραγματοποιεί κάθε Ιούλιο το Πανεπιστήμιο Frederick στο πλαίσιο της μακροπρόθεσμης εκστρατείας του με τίτλο: To all women & girls: Join the journey in Engineering & Technology.

Φέτος, περισσότερα από 30 κορίτσια ηλικίας 13-16 ετών παρακολούθησαν μια σειρά από συναρπαστικά εργαστήρια Αρχιτεκτονικής, Χημείας, Μηχανολογίας, Πολιτικής Μηχανικής, Ηλεκτρολογίας, Πληροφορικής και Ρομποτικής, στο Πανεπιστήμιο Frederick στη Λευκωσία και στα εξειδικευμένα εργαστήριά του.

Κατά τη διάρκεια των εργαστηρίων, τα οποία σχεδιάζουν και παρουσιάζουν κάθε χρόνο μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας του Πανεπιστημίου Frederick, τα κορίτσια εξερεύνησαν, δημιούργησαν, πειραματίστηκαν και αναζήτησαν λύσεις σε προβλήματα με εφευρετικότητα, αναλυτική σκέψη και πολλή δημιουργικότητα. Είχαν, επίσης, την ευκαιρία, να συμμετάσχουν σε εργαστήρια επαγγελματικού προσανατολισμού, ενδυνάμωσης και αυτο-ανάπτυξης, αλλά και να συνομιλήσουν με την Επίτροπο Ισότητας των Φύλων, κα Τζόζη Χριστοδούλου, την Πρόεδρο του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου, κα Νατάσσα Φρειδερίκου, και να γνωρίσουν την κα Νικολέττα Αχιλλέως, η οποία εργάζεται ως Health, Safety, Environmental & Regulatory Advisor στη Chevron Κύπρου, που μοιράστηκε τη δική της πορεία στον κόσμο της Μηχανικής. Επιπλέον, επισκέφτηκαν την έκθεση του Πανεπιστημίου για τον διαστημικό καιρό The Sun and Us και το Πλανητάριο.



Τα ίδια τα κορίτσια είπαν:
«Μας άρεσε πάρα πολύ! Μάθαμε καινούρια πράγματα, βιώσαμε νέες εμπειρίες και ήταν μια ευκαιρία να καταλάβουμε με τι θέλουμε να ασχοληθούμε στο μέλλον.» «Είναι πολύ ενδιαφέρον να μπορείς να ανακαλύψεις τις ικανότητες που έχεις!»

Όπως σχολιάζει η Πρόεδρος του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Frederick, κα Νατάσσα Φρειδερίκου: «Τα κορίτσια είναι κατενθουσιασμένα γιατί αντιλαμβάνονται τις πολλές δυνατότητες που έχουν σε τομείς στους οποίους δεν τους δίνεται καν η ευκαιρία να δοκιμαστούν!»

stem2.jpg



Η υποεκπροσώπηση των γυναικών στους τομείς της τεχνολογίας, της επιστήμης και της μηχανικής είναι απογοητευτική

Ως παιδιά, δεν υπάρχει όριο στο τι μπορούμε να γίνουμε. Αλλά μεγαλώνοντας, κορίτσια και αγόρια, οδηγούμαστε σε διαφορετικές κατευθύνσεις. Τα στερεότυπα και οι παραδοσιακές αντιλήψεις για τα δύο φύλα, υπερισχύουν και κατευθύνουν τις επιλογές μας. Τα κορίτσια αναμένεται να είναι καλά στις τέχνες και τις ανθρωπιστικές επιστήμες ενώ τα αγόρια στα μαθηματικά και τις θετικές επιστήμες. Η πρακτική σκέψη θεωρείται ανδρικό χαρακτηριστικό ενώ η ευαισθησία και η εν-συναίσθηση γυναικείο. Σύμφωνα με ορισμένες μελέτες, τα παιδιά εκφράζουν το στερεότυπο ότι τα μαθηματικά είναι για αγόρια, ήδη από την ηλικία των 8 ετών.

Είναι ενδεικτικό ότι στα 122 χρόνια ιστορίας των βραβείων Νόμπελ στην ιατρική, τη φυσική και τη χημεία, τα βραβεία απονεμήθηκαν 620 φορές σε άνδρες και 26 φορές σε γυναίκες. Μόνο 25 γυναίκες έχουν κερδίσει Νόμπελ σε αυτούς τους τομείς αφού η Μαρί Κιουρί το κέρδισε δύο φορές, μία φορά στη φυσική και μία στη χημεία. Όμοια, το βραβείο Turing, το ετήσιο βραβείο που απονέμεται για τη συνεισφορά ατόμων στην επιστήμη της Πληροφορικής και συχνά αναφέρεται ως το «Βραβείο Νόμπελ Πληροφορικής», απονεμήθηκε 74 φορές σε άνδρες και 3 φορές σε γυναίκες ενώ το Μετάλλιο Fields που απονέμεται σε μαθηματικούς κάτω των 40 ετών, έχει δοθεί μέχρι τώρα σε 62 άνδρες και 2 γυναίκες.

Τέτοιες τεράστιες διαφορές και τόσο βαθιά ανισότητα, δεν προκύπτουν τυχαία. Ένα αόρατο σύμπλεγμα από κανόνες για το τι μπορούμε και το τι προοριζόμαστε να κάνουμε, καταλήγουν να καθοδηγούν τελικά ολόκληρη τη ζωή μας.

stem5.jpg


Η βραβευμένη εκστρατεία του Πανεπιστημίου Frederick


Η Μηχανική και η Τεχνολογία είναι οι τομείς με τη μεγαλύτερη ανάπτυξη
και σκοπός της μακροπρόθεσμης εκστρατείας To all women & girls: Join the journey in Engineering & Technology είναι να ενθαρρύνει κορίτσια να επιλέγουν σπουδές και επαγγελματική πορεία σε αυτούς τους τομείς, αφού η συμμετοχή τους είναι απαραίτητη για την αντιμετώπιση των προκλήσεων του σύγχρονου κόσμου. Η εκστρατεία πραγματοποιείται στο πλαίσιο της δράσης του Πανεπιστημίου για την επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών.

Εξηγεί η Πρόεδρος Συμβουλίου του Πανεπιστημίου, κα Νατάσσα Φρειδερίκου: «Οι γυναίκες έχουν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην εξεύρεση λύσεων που θα βελτιώσουν τη ζωή μας, γιατί φέρνουν μαζί τους διαφορετικές εμπειρίες, αντιλήψεις και ιδέες. Αυτή τη στιγμή οι λύσεις για πολλές προκλήσεις σχεδιάζονται κυρίως από άνδρες, με αποτέλεσμα πολλά προϊόντα και τεχνολογίες να μην ανταποκρίνονται στις ανάγκες των γυναικών και των κοριτσιών. Επιπλέον, πολλά επαγγέλματα τα οποία παραδοσιακά στελεχώνονταν από γυναίκες, τείνουν είτε να εξαφανίζονται είτε να είναι λιγότερο καλά αμειβόμενα. Αν οι γυναίκες δεν κάνουν τη μετάβαση σε επαγγέλματα με ψηφιακές δεξιότητες, θα χάσουν την πρόσβαση τους σε ακόμα περισσότερες και καλύτερες αμειβόμενες ευκαιρίες εργασίας, και η ανθρωπότητα θα χάσει ταλαντούχο ανθρώπινο δυναμικό, που μπορεί να οδηγήσει στην τόσο αναγκαία ανάπτυξη, ευρηματικότητα και δημιουργικότητα.»

Στο πλαίσιο της εκστρατείας, το Πανεπιστήμιο προσφέρει υποτροφίες ύψους 50% σε όλα τα κορίτσια που θα επιλέξουν σπουδές στην Πολυτεχνική Σχολή, στα προγράμματα Πληροφορικής, Μηχανολόγου Μηχανικού, Μηχανολόγου Μηχανικού Οχημάτων, Ηλεκτρολόγου Μηχανικού, Μηχανικού Ηλεκτρονικών Υπολογιστών, Πολιτικού Μηχανικού και Αρχιτέκτονα Μηχανικού.

Επιπλέον, κάθε χρόνο πραγματοποιεί δράσεις για κορίτσια από 9 ετών, δίνοντάς τους την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με τομείς όπως η Ρομποτική, η Μηχανική, η Αρχιτεκτονική και η Χημεία. Συγκεκριμένα, η Μέρα STEM δίνει την ευκαιρία σε κορίτσια 9-12 ετών να παρακολουθήσουν σχετικά εργαστήρια για μια μέρα, ενώ το STEM Camp προσφέρει εργαστήρια για μία ολόκληρη βδομάδα, σε κορίτσια ηλικίας 13-16 ετών.

IMG_1.jpg



Η πρωτοβουλία “To all women and girls: Join the journey in Engineering and Technology” επιλέγηκε από τον Οργανισμό Advance HE ως μία από τις 15 Καλές Πρακτικές για τα διεθνώς αναγνωρισμένα Global Impact Grants 2023-24. Στην τελική λίστα περιλαμβάνονται 14 Πανεπιστήμια από 8 χώρες σε 4 ηπείρους. Τα Global Impact Grants απονέμονται σε δράσεις που εμπνέουν και συμβάλλουν στην προσπάθεια επίτευξης των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών. Η πρωτοβουλία του Πανεπιστημίου Frederick εμπίπτει στη θεματική “Supporting reduced inequality and sustainable inclusion”.

Η εκστρατεία τελεί υπό την αιγίδα της Επιτρόπου Ισότητας των Φύλων και μέρος της δράσης STEM
Camp επιχορηγείται από τον Εθνικό Μηχανισμό για τα Δικαιώματα της Γυναίκας.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις υποτροφίες 50% για κορίτσια σε πτυχιακά προγράμματα της Πολυτεχνικής Σχολής, μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Γραφείο Εισδοχής του Πανεπιστημίου Frederick στα τηλέφωνα 22394394 (Λευκωσία), 25730975 (Λεμεσός) ή στο email adminfo@frederick.ac.cy. Πληροφορίες για την εκστρατεία μπορείτε να βρείτε εδώ.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ