Χωρίς πλήρωμα επέστρεψε στη Γη το διαστημικό σκάφος Starliner

Οι δύο αστροναύτες αναμένεται να επιστρέψουν έως τον Φεβρουάριο του 2025.

Article featured image
Article featured image

Το Boeing Starliner επέστρεψε στη Γη χωρίς τους αστροναύτες που μετέφερε στο διάστημα. Η κάψουλα προσγειώθηκε στις 07:01 στη διαστημική βάση του Γουάιτ Σαντς στο Νέο Μεξικό, στις νοτιοδυτικές Ηνωμένες Πολιτείες. Σύμφωνα με τη NASA, είχε αναχωρήσει από τον ISS περίπου έξι ώρες πριν.

Οι δύο αστροναύτες, οι οποίοι δεν θα επιστρέψουν πριν από το 2025, θα παραμείνουν περισσότερο από οκτώ μήνες στο διάστημα, ενώ αρχικά επρόκειτο να πραγματοποιήσουν μια αποστολή διάρκειας οκτώ ημερών. Οι αστροναύτες της Nasa, Barry Wilmore και Sunita Williams, επέβαιναν στην πρώτη επανδρωμένη δοκιμαστική πτήση της κάψουλας, αλλά προέκυψαν διάφορα προβλήματα, με αποτέλεσμα η Nasa να καθυστερήσει την επιστροφή του ζεύγους από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) μέχρι τον Φεβρουάριο του 2025 - με ξεχωριστό διαστημόπλοιο.

Το Starliner αποσυνδέθηκε από τον ISS πριν πραγματοποιήσει εξάωρη πτήση επιστροφής στη Γη και προσγειωθεί στο Νέο Μεξικό.



Ο Steve Stich, διευθυντής προγράμματος εμπορικού πληρώματος της NASA, είπε ότι και οι δύο αστροναύτες ήταν παθιασμένοι με τη δουλειά τους. «Κατανοούν τη σημασία της μετακίνησης και της επιστροφής του οχήματος και της ασφαλούς επιστροφής του οχήματος».

Αυτή ήταν η πρώτη δοκιμαστική πτήση για το διαστημόπλοιο Starliner της Boeing με αστροναύτες. Αντιμετώπισε προβλήματα αμέσως μετά την ανατίναξη του από το ακρωτήριο Κανάβεραλ στη Φλόριντα στις 5 Ιουνίου. Η κάψουλα παρουσίασε διαρροές ηλίου, το οποίο σπρώχνει το καύσιμο στο σύστημα πρόωσης και αρκετοί από τους προωθητές της δεν λειτουργούσαν σωστά.

Οι μηχανικοί της Boeing και της NASA πέρασαν μήνες προσπαθώντας να κατανοήσουν αυτά τα τεχνικά ζητήματα. Ωστόσο, τέλη Αυγούστου, η αμερικανική διαστημική υπηρεσία αποφάσισε ότι το Starliner δεν ήταν αρκετά ασφαλές για να φέρει τους αστροναύτες πίσω στη Γη.

Ο Dana Weigel, διευθυντής του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού, είπε ότι οι αστροναύτες προσαρμόστηκαν καλά στην εκτεταμένη αποστολή τους. Και οι δύο έχουν ολοκληρώσει προηγουμένως δύο μακροχρόνιες παραμονές στο διάστημα. Ανέφερε ότι το ζευγάρι αναλάμβανε τα προγράμματα άσκησης που απαιτούνται για να παραμείνουν υγιείς και πρόσθεσε ότι τώρα είχαν όλο τον εξοπλισμό που χρειάζονταν για την απρογραμμάτιστη οκτάμηνη παραμονή τους.

«Όταν τους στείλαμε για πρώτη φορά, δανείζονταν πολλά από τα ρούχα μας που έχουμε στο πλοίο και τώρα έχουμε αλλάξει μερικά από αυτά», είπε. Εξήγησε ότι μια αποστολή ανεφοδιασμού τον Ιούλιο είχε παραδώσει «συγκεκριμένα είδη προτίμησης πληρώματος» που είχε ζητήσει το ζευγάρι.

«Έτσι έχουν στην πραγματικότητα όλο τον τυπικό εξοπλισμό αποστολής σε αυτό το σημείο που οποιοδήποτε άλλο μέλος του πληρώματος θα μπορούσε να επιλέξει. Και έχουμε άλλο ένα φορτηγό όχημα που έρχεται, οπότε θα στείλουμε οτιδήποτε άλλο χρειάζονται για το δεύτερο μισό της αποστολής τους σε αυτήν την πτήση».




Με πληροφορίες από BBC

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ