Το YouTube περιορίζει την έκθεση παιδιών στα βίντεο που επιβάλλουν πρότυπα ομορφιάς

O αλγόριθμος του YouTube δεν θα εμφανίζει ως προτεινόμενα βίντεο που εξιδανικεύουν σωματικά χαρακτηριστικά.

Article featured image
Article featured image

Η πλατφόρμα ΥouTube θα σταματήσει να προτείνει στους εφήβους χρήστες του ηλικίας 13 έως 17 ετών βίντεο που προωθούν εξιδανικευμένα πρότυπα ομορφιάς, όπως υπερβολικά αδύνατα ή γυμνασμένα σώματα και συγκεκριμένα σωματικά χαρακτηριστικά.

Ύστερα από εισήγηση ειδικών, τα βίντεο θα συνεχίσουν να είναι διαθέσιμα για τους χρήστες ηλικίας 13-17 ετών, αλλά ο αλγόριθμος του YouTube δεν θα τα εμφανίζει ως προτεινόμενα. Η απόφαση ελήφθη αφότου εμπειρογνώμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι, παρότι τέτοιου είδους βίντεο δεν παραβιάζουν τους κανόνες της πλατφόρμας, η επανειλημμένη κατανάλωσή τους μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες στη ψυχολογία των εφήβων.

«Όταν ένας έφηβος αρχίζει να σχηματίζει μία εικόνα για το ποιος είναι και ποια πρότυπα έχει για τον εαυτό του, η επανειλημμένη κατανάλωση υλικού που εμπεριέχει ιδεαλιστικά πρότυπα μπορεί να δημιουργήσει μη ρεαλιστικές προσδοκίες, οι οποίες με την σειρά τους φέρνουν αρνητικά συναισθήματα», δήλωσε ο Δρ. Darth Graham, Παγκόσμιος Επικεφαλής Υγείας του YouTube.

Η αλλαγή στον αλγόριθμο του YouTube ίσως είναι μια προσπάθεια που καταβάλλεται από τους τεχνολογικούς κολοσσούς να «προλάβουν» τις ρυθμιστικές αρχές. Ήδη, στο Ηνωμένο Βασίλειο, έχει εφαρμοστεί νέος νόμος για την ασφάλεια στο Διαδίκτυο, που υποχρεώνει τις τεχνολογικές εταιρείες να προστατεύουν τους ανηλίκους από επιβλαβές υλικό, αλλά και να εξετάσουν το πώς οι αλγόριθμοι συνεισφέρουν στην εξάπλωσή του.

Η αρνητική επίδραση των αλγορίθμων του YouTube και των social media στην αυτοπεποίθηση των εφήβων είναι ήδη εμφανής. Αυτό φαίνεται και μέσα από την έρευνα Good Childhood του οργανισμού Children's Society, σχεδόν 1/4 των κοριτσιών στο Ηνωμένο Βασίλειο δηλώνουν μη ευχαριστημένες με την εξωτερική τους εμφάνιση.

Όπως είπε η Sonia Livingstone, καθηγήτρια ψυχολογίας στο London School of Economics, «Τουλάχιστον υπάρχει μία αναγνώριση εδώ πέρα, ότι η αλλαγή των αλγορίθμων είναι ένα θετικό βήμα που μπορούν να κάνουν πλατφόρμες σαν το YouTube. Αυτή η αλλαγή θα είναι επωφελής, ειδικότερα για τα νέα άτομα με ευαισθησίες και ψυχολογικά προβλήματα».




Με πληροφορίες από LiFO

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ