Ευρωπαϊκή χώρα σχεδιάζει επιβολή φόρου έως 100% σε ακίνητα που αγοράζονται από πολίτες εκτός ΕΕ

Πού στοχεύει το μέτρο.

Article featured image
Article featured image

Η Ισπανία είναι έτοιμη να εφαρμόσει φόρο 100% στις αγορές ακινήτων που πραγματοποιούνται από αγοραστές εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Σύμφωνα με την κυβέρνηση, αυτό το μέτρο έχει ως στόχο να αντιμετωπίσει την στεγαστική κρίση που βιώνει η Ιβηρική χώρα, οδηγώντας σε μείωση αγοράς ακινήτων από πολίτες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Ισπανία εδώ και καιρό καλείται να διαχειριστεί την έλλειψη προσιτών ακινήτων για ενοίκιο ή αγορά, καθώς οι τιμές έχουν εκτοξευτεί λόγω του πληθωρισμού, των επιτοκίων αλλά και των βραχυχρόνιων μισθώσεων.

Μιλώντας πρόσφατα στο οικονομικό φόρουμ της Μαδρίτης, ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ τόνισε ότι το ζήτημα είναι πολύ σοβαρό και αποκάλυψε πως μόνο το 2023 αγοράστηκαν 27.000 ακίνητα από πολίτες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης όχι για να ζήσουν σε αυτά αλλά για να αποκομίσουν κέρδος.

Ο Σάντσεθ περιέγραψε τον φόρο, που ίσως φτάσει και το 100% ως «πρωτοφανή» στην ισπανική ιστορία. «Για να σας δώσω μια ιδέα, μόνο το 2023 κάτοικοι χωρών εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης αγόρασαν περίπου 27.000 σπίτια και διαμερίσματα στην Ισπανία. Και δεν το έκαναν για να ζήσουν σε αυτά, δεν το έκαναν για να έχουν οι οικογένειές τους ένα μέρος να ζήσουν, το έκαναν για να κερδοσκοπούν, για να βγάλουν χρήματα από αυτά και στο πλαίσιο της έλλειψης, αυτό προφανώς δεν επιτρέπεται».

Ο ίδιος δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για το πώς θα λειτουργήσει το σχέδιο ή πότε θα οριστικοποιηθεί και θα σταλεί στο κοινοβούλιο για έγκριση. Δεδομένων των μακροχρόνιων αγώνων της κυβέρνησης να περάσει οποιαδήποτε νομοθεσία, ένας αναλυτής πρότεινε στους Financial Times ότι στόχος της κυβέρνησης ήταν να αποτρέψει τους ξένους επενδυτές ακινήτων δημιουργώντας «αβεβαιότητα» με μια πρόταση που έχει μικρές πιθανότητες να γίνει νόμος.

Η Ισπανία είναι από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς για δεύτερο σπίτι, είτε για παραθερισμό είτε για εκμετάλλευση, ειδικά σε τουριστικές περιοχές όπως η Βαρκελώνη, η Ίμπιζα και η Μαρμπέγια. Σημαντικό κομμάτι των αγοραστών προέρχεται από τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και το Μαρόκο, ενώ το ενδιαφέρον από πολίτες της Βενεζουέλας και του Μεξικού έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια.


Ανησυχίες από επικριτές του πλάνου

Οι αντίπαλοι του σχεδίου υποστηρίζουν ότι οι περιορισμοί αυτοί θα μπορούσαν να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στον τουριστικό τομέα της χώρας, ο οποίος συμβάλλει σημαντικά στην οικονομία της χώρας.

Άλλα μέτρα που προτείνονται για την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης περιλαμβάνουν την αύξηση της προσφοράς κοινωνικής στέγασης, καθώς και την αυστηροποίηση των περιορισμών στις βραχυχρόνιες μισθώσεις διαμερισμάτων.

Ο Σάντσεθ πρότεινε επίσης να δοθούν κίνητρα για την ανακαίνιση και την ενοικίαση των διαθέσιμων ακινήτων σε δίκαιες τιμές.

Με πληροφορίες από euronews, protagon

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ