Ναζιστικές πρακτικές από το γερμανικό κόμμα AfD που μοίρασε «εισιτήρια απέλασης» σε μετανάστες

«Είναι ωραία και στη δική σας χώρα» έγραφαν τα εισιτήρια μίσους, ξυπνώντας μνήμες από άλλες, σκοτεινές εποχές.

Article featured image
Article featured image

Με περίπου 40 ημέρες να απομένουν μέχρι τη διεξαγωγή των κρίσιμων εκλογών στη Γερμανία, το ακροδεξιό κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD) κλιμακώνει τις προκλήσεις, θυμίζοντας άλλες, πολύ δυσάρεστες εποχές.

Το κόμμα προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων, αφού ένα τοπικό παράρτημά του διένειμε χιλιάδες πλαστά αεροπορικά εισιτήρια σε μετανάστες για να απελαθούν με ασφάλεια «στη χώρα καταγωγής» τους.

«Στην πατρίδα σας, είναι επίσης ωραία», έγραφαν τα φυλλάδια, τα οποία είχαν ημερομηνία αναχώρησης την 23η Φεβρουαρίου, την ημέρα των εθνικών εκλογών στη Γερμανία. Το παράρτημα του AfD στην πόλη Καρσλούη, στα νοτιοδυτικά της χώρας, δήλωσε ότι μοίρασε περίπου 30.000 φυλλάδια -ως μέρος της καμπάνιας τους- αν και αρνήθηκαν ότι υπήρχαν ρατσιστικά κίνητρα πίσω από την ενέργεια.

Όπως αναφέρει το Euronews, τα φυλλάδια αυτά, που έχουν μπει στο μικροσκόπιο των Αρχών για υποκίνηση φυλετικού μίσους, δείχνουν ένα αεροπορικό εισιτήριο με το λογότυπο του AfD με παραποιημένα στοιχεία πτήσης που γράφει «αναχώρηση: Γερμανία» και «προορισμός: ασφαλής χώρα προέλευσης». Το «AfD» εισάγεται ως η πύλη αναχώρησης και δύο προτάσεις γράφουν, «Μόνο η επαναμετανάστευση μπορεί να σώσει τη Γερμανία» και «Είναι ωραία και στο σπίτι σας».



Το τέχνασμα με τα ψεύτικα εισιτήρια έρχεται καθώς οι ηγέτες του ακροδεξιού κόμματος υιοθετούν όλο και πιο ριζοσπαστικές προτάσεις για τη μαζική απέλαση μεταναστών από τη Γερμανία. Κατά τη διάρκεια ενός συνεδρίου του κόμματος το σαββατοκύριακο, η υποψήφια καγκελάριος του AfD Άλις Βάιντελ δήλωσε ότι το κόμμα θα κάνει «επαναπροωθήσεις μεγάλης κλίμακας» αν έρθει στην εξουσία.

«Αν πρόκειται να ονομαστεί εκ νέου μετανάστευση, τότε αυτό θα είναι: επαναμετανάστευση», δήλωσε η Βάιντελ καταχειροκροτούμενη, χρησιμοποιώντας έναν ευφημισμό για τις μαζικές απελάσεις που κάποτε χρησιμοποιούνταν μόνο από τα πιο περιθωριακά στοιχεία του κόμματος.

Η αστυνομία ερευνά το περιστατικό ως πιθανή περίπτωση υποκίνησης μίσους, σύμφωνα με το δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο SWR. Το πρακτορείο ανέφερε επίσης ότι τα ψεύτικα εισιτήρια διανεμήθηκαν σε γειτονιές με μεγάλο αριθμό μεταναστών. Το κόμμα, ωστόσο, αρνήθηκε ότι στόχευσε ειδικά τις συγκεκριμένες γειτονιές.


Όπως αναφέρει ο Guardian, τα φυλλάδια έμοιαζαν με τα ψεύτικα αεροπορικά εισιτήρια που διανεμήθηκαν από το γερμανικό νεοναζιστικό κόμμα NPD το 2013, σε μια ρατσιστική προσπάθεια να αποθαρρύνει τους μετανάστες υποψηφίους από το να θέσουν υποψηφιότητα για το κοινοβούλιο. Τόσο το περιστατικό του 2013, όσο και το συμβάν με τα φυλλάδια στην Καρλσρούη ξύπνησαν μνήμες από τις σκοτεινές εποχές της διακυβέρνησης των ναζί. Τότε, το 1933, μετά την άνοδο του Αδόλφου Χίτλερ στην εξουσία, είχαν γίνει εκστρατείες που παρότρυναν τους Εβραίους να εγκαταλείψουν τη Γερμανία προσφέροντας «δωρεάν εισιτήρια για την Ιερουσαλήμ ... για να μην επιστρέψουν ποτέ».

«Το προεκλογικό φυλλάδιο διανέμεται επί του παρόντος στην Καρλσρούη σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο αριθμό και χωρίς συγκεκριμένες οδηγίες ή περιορισμούς», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το παράρτημα του AfD στην πόλη. «Σκοπός του είναι να ενημερώσει τους ψηφοφόρους για τις προτάσεις μας στον τομέα αυτό, οι οποίες συνάδουν πλήρως με τον νόμο». Το μήνυμα για την απέλαση απευθυνόταν σε μη πολίτες που βρίσκονται παράνομα στη χώρα, ανέφερε επίσης το κόμμα.

Τα πλαστά εισιτήρια προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις από τα άλλα κόμματα του Μπούντεσταγκ.

«Κανείς δεν θα έρθει στη Γερμανία αν έχει την αίσθηση ότι εδώ κυριαρχεί ο ρατσισμός, και αυτό είναι καθαρός ρατσισμός», δήλωσε την Τρίτη ο υποψήφιος καγκελάριος των Πρασίνων Ρόμπερτ Χάμπεκ.

Η ομοσπονδιακή υπηρεσία εσωτερικών πληροφοριών της Γερμανίας έχει κατατάξει το AfD ως ύποπτη εξτρεμιστική οργάνωση. Παρά το γεγονός αυτό, το κόμμα βρίσκεται σήμερα στη δεύτερη θέση των δημοσκοπήσεων σε εθνικό επίπεδο, έχοντας σημειώσει σημαντική δημοσκοπική άνοδο τους τελευταίους μήνες.

Μόλις πριν από έναν χρόνο, το κόμμα έγινε αντικείμενο μαζικών διαμαρτυριών σε όλη τη Γερμανία, αφού ένα ερευνητικό ρεπορτάζ του Correctiv αποκάλυψε ότι πολιτικοί του AfD ήταν παρόντες σε μια συνάντηση ακροδεξιών εξτρεμιστών, στην οποία συζητήθηκε ένα σχέδιο «επαναμετανάστευσης» για την απέλαση μεταναστών και «μη αφομοιωμένων πολιτών».

Αν και οι διαδηλώσεις φάνηκε να πλήττουν το κόμμα στις δημοσκοπήσεις εκείνη την εποχή, έκτοτε έχει ανακάμψει.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ