Ελεύθεροι 90 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι εν μέσω δακρύων χαράς και πανηγυρισμών στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη

Πρώην κρατούμενοι μίλησαν για τη χαρά τους, αλλά και για τους βασανισμούς που υπέστησαν στις ισραηλινές φυλακές.

Article featured image
Article featured image

Ξεκίνησε, χθες, η εκατέρωθεν απελευθέρωση αιχμαλώτων στο πλαίσιο της εύθραυστης εκεχειρίας ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς, που τέθηκε την Κυριακή σε ισχύ, σκορπίζοντας ρίγη συγκίνησης σε όσους υπερασπίζονται την αντίσταση των Παλαιστινίων και συγκλονίζει τον λαό στην ισοπεδωμένη αλλά απροσκύνητη Γάζα.

Χιλιάδες άνθρωποι υποδέχονται τους πρώην φυλακισμένους στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη παρά τις προσπάθειες του Ισραήλ να εμποδίσει «δημόσιες εκδηλώσεις χαράς». Σε δύο από τα πρώτα λεωφορεία -που έφθασαν στη Ραμάλα περί τα μεσάνυχτα χθες- επέβαιναν κυρίως γυναίκες και παιδιά από το ισραηλινό κέντρο κράτησης της Οφέρ.

Εκατοντάδες χαιρετούσαν καθώς τα οχήματα περνούσαν από δρόμο στη Μπεϊτούνια που οδηγεί στη Ραμάλα, την έδρα της Παλαιστινιακής Αρχής, ανεμίζοντας παλαιστινιακές σημαίες και λάβαρα διαφόρων πολιτικών κινημάτων, κυρίως της Χαμάς, ενώ άλλοι έριχναν πυροτεχνήματα.

freepalestinians3.png



Νέοι φώναζαν συνθήματα υπέρ των Ταξιαρχιών αλ Κάσαμ, του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς. Διακρίνονταν μέλη της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου (ΔΕΕΣ) πάνω στα λεωφορεία, όπως και αποφυλακισθέντες και αποφυλακισθείσες.

Στους απελευθερωθέντες Παλαιστινίους περιλαμβάνονταν 69 γυναίκες και 21 έφηβα αγόρια – ορισμένα μόλις 12 ετών – από τη Δυτική Όχθη και την Ιερουσαλήμ που βρίσκονται υπό κατοχή.

freepalestinians6.png


freepalestinians8.png


freepalestinians9.png


Βασανισμοί και κακοποιήσεις


Μητέρες, πατέρες, αδέλφια και φίλοι περίμεναν επί ώρες στο κρύο για να αγκαλιάσουν τα αγαπημένα τους πρόσωπα στο πλαίσιο της συμφωνίας. «Είμαι πολύ χαρούμενη! Δόξα τω Θεώ, είμαι έξω. Μου φέρθηκαν πολύ άσχημα στη φυλακή. Ήταν φρικτό», δήλωσε στον Guardian 24χρονη κοπέλα, που είχε συλληφθεί για μια ανάρτηση ενάντια στη βιαιότητα της εκστρατείας του Ισραήλ στη Γάζα.

Την υποδέχτηκε ο πατέρας της, ο οποίος δήλωσε νωρίτερα: «Είμαι χαρούμενος, αλλά όχι πολύ χαρούμενος ... Η κόρη μου συνελήφθη απλώς επειδή εξέφρασε τις ιδέες της ... Αυτό που με ενοχλεί περισσότερο είναι ότι ο κόσμος νομίζει ότι οι Ισραηλινοί συμπεριφέρονται έτσι απέναντί μας μόνο από τις 7 Οκτωβρίου, αλλά η αλήθεια είναι ότι έτσι ήταν πάντα». Η προσμονή του μετριάστηκε επίσης από το γεγονός ότι δύο άλλα παιδιά του δεν ήταν στη λίστα της συμφωνίας.

Άλλος πατέρας ο οποίος περίμενε να επανενωθεί με τη 17χρονη κόρη, δήλωσε: «Είναι δύσκολο να περιγράψω τη συγκίνηση που νιώθουμε αυτήν τη στιγμή... Η κόρη μου συνελήφθη στις 7 Νοεμβρίου 2024, όταν διαμαρτυρόταν για τη δολοφονία των Παλαιστινίων παιδιών στη Γάζα. Κουνούσε μια παλαιστινιακή σημαία. Ισραηλινοί στρατιώτες την πυροβόλησαν στο πόδι και της πέρασαν χειροπέδες. Την κατηγόρησαν ότι προσπάθησε να μαχαιρώσει τους στρατιώτες. Το γεγονός ότι την αφήνουν τώρα ελεύθερη σημαίνει ότι το Ισραήλ γνώριζε ότι η κόρη μου δεν είχε κάνει τίποτα κακό. Παρ' όλα αυτά κράτησαν μια ανήλικη στη φυλακή για πάνω από έναν χρόνο».

Ένας άλλος κρατούμενος, 18 ετών, δήλωσε ότι συνελήφθη πριν από έναν χρόνο, επειδή ο αδελφός του «πέθανε κατά τη διάρκεια μιας συμπλοκής στην Τζενίν. Αφού πέθανε, με συνέλαβαν. Έκαναν έφοδο στα κελιά μας το Σάββατο πριν μας απελευθερώσουν και μας έριξαν δακρυγόνα. Μας βασάνιζαν στο κελί, κάθε μέρα. Βασάνισαν και κακομεταχειρίστηκαν επίσης τις γυναίκες».

Μία γυναίκα, 53 ετών, αδημονούσε να δει την κόρη της στη Χεβρώνα, που συνελήφθη τον Ιούνιο του 2024 για απόπειρα επίθεσης με μαχαίρι. «Είμαι χαρούμενη, αλλά την ίδια στιγμή, η καρδιά μου είναι λυπημένη και δεν αισθάνομαι έτοιμη να γιορτάσω με όλα όσα συμβαίνουν στη Γάζα» είπε. Άλλοι κρατούμενοι και κρατούμενες οδηγήθηκαν από τις ισραηλινές αρχές στα σπίτια τους στην Ιερουσαλήμ.

freepalestinians11.png



Λίγο νωρίτερα, οι αρχές του Ισραήλ ανακοίνωσαν πως αποφυλάκισαν 90 ανθρώπους, στο πλαίσιο της πρώτης ανταλλαγής που προέβλεπε η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, αφού αφέθηκαν ελεύθερες τρεις Ισραηλινές όμηροι της οργάνωσης, μετά από 471 ημέρες.

Πρόκειται για την 28χρονη Damari, την 24χρονη Romi Gonen, και την 31χρονη Doron Steinbrecher, που επανενώθηκαν με τις μητέρες τους. Τα βίντεο τις έδειχναν να είναι εμφανώς καλά στην υγεία τους, αν και αναμένεται να περάσουν λίγες ημέρες στο νοσοκομείο.

freepalestinians4.png
Οι τρεις Ισραηλινές όμηροι.



Σημειώνεται ότι στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, τα σπίτια τουλάχιστον τεσσάρων κρατουμένων, φέρεται να δέχθηκαν έφοδο από τις ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας, οι οποίες κατέσχεσαν σημαίες και σύμβολα που συνδέονται με την Παλαιστίνη, με τους στρατιώτες να προειδοποιούν ρητά τους συγγενείς να μην μιλήσουν στα μέσα ενημέρωσης επικαλούμενοι την απαγόρευση.

Στην πρώτη ομάδα Παλαιστινίων συμπεριλαμβανόταν η Χαλίντα Τζαράρ, μορφή του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (FPLP), μαρξιστικού κινήματος που χαρακτηρίζεται «τρομοκρατική οργάνωση» από το Ισραήλ, τις ΗΠΑ και την Ε.Ε., και δυο αδελφές του Σάλεχ αλ Αρούρι, ηγετικού στελέχους της Χαμάς, που σκοτώθηκε σε ισραηλινό βομβαρδισμό στη Βηρυτό πέρυσι.

freepalestinians5.png



Η ανταλλαγή κρατουμένων μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ σηματοδοτεί την πρώτη του είδους της από τον Νοέμβριο του 2023.

Ο ακριβής αριθμός των Παλαιστινίων που πρόκειται να απελευθερωθούν στο πλαίσιο της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός παραμένει άγνωστος, με εκτιμήσεις να κυμαίνονται από περίπου 1.000 έως σχεδόν 2.000.

Στην πρώτη φάση της συμφωνίας, η Χαμάς αναμένεται να επιστρέψει συνολικά 33 Ισραηλινούς αιχμαλώτους κατά τη διάρκεια των επόμενων 42 ημερών, με την επόμενη απελευθέρωση να έχει προγραμματιστεί για το Σάββατο.

Η δεύτερη φάση των διαπραγματεύσεων για την κατάπαυση του πυρός αναμένεται να ξεκινήσει σε δύο εβδομάδες.

Περισσότεροι από 46.000 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από την έναρξη του πολέμου στις 7 Οκτωβρίου, ενώ σχεδόν το 90% του πληθυσμού της Γάζας έχει εκτοπιστεί βίαια εξαιτίας των εντολών εκκένωσης και των επιθέσεων από το Ισραήλ.


Στους τελευταίους βομβαρδισμούς, πριν από την έναρξη της εκεχειρίας χθες, σκοτώθηκαν 13 άνθρωποι, σύμφωνα με τις παλαιστινιακές υγειονομικές αρχές. Το Ισραήλ ισχυρίστηκε ότι έπληξε τρομοκράτες, αν και το Al Jazeera μετέδωσε ότι τουλάχιστον δύο βόμβες έπληξαν οικογένεια που ταξίδευε με γαϊδουράκι για να επιστρέψει σπίτι.

«Βρισκόμαστε επιτέλους στο σπίτι μας. Δεν έχει μείνει κανένα σπίτι, μόνο ερείπια, αλλά είναι το σπίτι μας», δήλωσε άλλος Παλαιστίνιος, ένας 43χρονος. Εννέα στα 10 σπίτια έχουν καταστραφεί, καθώς και σχολεία, νοσοκομεία, καταστήματα, τζαμιά και νεκροταφεία.

freepalestinians2.png



Προς το παρόν δεν υπάρχει λεπτομερές σχέδιο για τη διακυβέρνηση της Γάζας μετά τον πόλεμο, πόσο μάλλον για την ανοικοδόμησή της.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δήλωσε την Κυριακή είναι έτοιμος να διοχετεύσει βοήθεια στην περιοχή, αλλά ότι θα χρειαστεί «συστηματική πρόσβαση» σε όλη την επικράτεια για να γίνει αυτό. Μέχρι την εκεχειρία, το Ισραήλ είχε τον πλήρη έλεγχο του όγκου και της φύσης της βοήθειας που επιτρεπόταν στη Γάζα, αφήνοντάς τους Παλαιστίνιους να λιμοκτονούν.

Προειδοποιώντας ότι «οι προκλήσεις για την υγεία είναι τεράστιες», ο οργανισμός που εδρεύει στη Γενεύη υπολόγισε το κόστος της ανοικοδόμησης μόνο του συστήματος υγείας σε «επενδύσεις δισεκατομμυρίων».

Με πληροφορίες από efsyn, Al Jazeera

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ