Ποιες είναι οι 4 Ισραηλινές όμηροι που απελευθερώθηκαν από τη Χαμάς βάσει της συμφωνίας εκεχειρίας

Αναμένεται, εντός της ημέρας, η απελευθέρωση 200 περίπου Παλαιστινίων που κρατούνται στις ισραηλινές φυλακές.

Article featured image
Article featured image

Η Χαμάς άφησε ελεύθερες σήμερα τέσσερις στρατιωτίνες του Ισραήλ, ομήρους στη Λωρίδα της Γάζας από την 7η Οκτωβρίου 2023, με αντάλλαγμα την αποφυλάκιση δεκάδων Παλαιστινίων που κρατούνται στο Ισραήλ· πρόκειται για τη δεύτερη ανταλλαγή αυτής της φύσης που προβλέπεται βάσει της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας.

Οι τέσσερις κοπέλες οδηγήθηκαν σε μία εξέδρα στην Πόλη της Γάζας εν μέσω ενός πλήθους Παλαιστινίων και περικυκλωμένες από δεκάδες ένοπλους άνδρες της Χαμάς. Χαιρέτισαν και χαμογέλασαν προτού αφεθούν ελεύθερες και εισέλθουν σε οχήματα της Διεθνούς Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού που θα τις μεταφέρουν στο Ισραήλ. Πριν από λίγο ο στρατός του Ισραήλ ανακοίνωσε ότι οι γυναίκες πέρασαν τα σύνορα και βρίσκονται σε ισραηλινό έδαφος.


Αναμονή στη Δυτική Όχθη


Σε μια ηλιόλουστη μέρα στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, οικογένειες Παλαιστινίων κρατουμένων που αναμένεται να απελευθερωθούν σήμερα περιμένουν με νευρική ανυπομονησία να επανενωθούν με τα αγαπημένα τους πρόσωπα.

Περίπου 200 κρατούμενοι πρόκειται να απελευθερωθούν τις επόμενες ώρες. Η Χαμάς έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα τον κατάλογο των Παλαιστίνιων κρατουμένων που αναμένεται να απελευθερωθούν.

Το περασμένο σαββατοκύριακο, ήταν πολύ περασμένα μεσάνυχτα πριν η πρώτη παρτίδα κρατουμένων, σχεδόν όλες οι γυναίκες – πολλές από τις οποίες δεν είχαν κατηγορηθεί ποτέ για έγκλημα – απελευθερώθηκαν από τη φυλακή Ofer κοντά στη Ραμάλα.


Σήμερα, ορισμένοι από αυτούς που πρόκειται να απελευθερωθούν έχουν καταδικαστεί για φόνο στα ισραηλινά δικαστήρια. Περίπου οι μισοί κρατούμενοι που θα απελευθερωθούν θα έχουν τη δυνατότητα να επιστρέψουν στα σπίτια τους στη Δυτική Όχθη.

Οι υπόλοιποι μισοί, όσοι έχουν καταδικαστεί για τα πιο σοβαρά αδικήματα, θα απελαθούν μέσω Αιγύπτου σε χώρες όπως το Κατάρ και η Τουρκία.

Ως μέρος της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός, το Ισραήλ συμφώνησε να απελευθερώσει 50 Παλαιστίνιους αιχμαλώτους για κάθε απελευθερωμένο στρατιώτη που είχε συλληφθεί όμηρος από τη Χαμάς και 30 για κάθε άμαχο όμηρο.


Ποιες είναι οι 4 όμηροι


Η Karina Ariev, η Daniella Gilboa, η Naama Levy και η Liri Albag απελευθερώθηκαν με αντάλλαγμα 200 περίπου Παλαιστίνιους κρατούμενους στο Ισραήλ.

Και οι τέσσερις, μέλη των IDF, υπηρετούσαν ως παρατηρητές στη στρατιωτική βάση Nahal Oz στα σύνορα με τη Γάζα όταν η Χαμάς επιτέθηκε στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023.

2025-01-25T080606Z_720205972_RC2VGCA776NQ_RTRMADP_3_ISRAEL-PALESTINIANS-GAZA-CEASEFIRE-1737793676.jpg



Η απελευθέρωσή τους είναι η δεύτερη τέτοια ανταλλαγή από τότε που τέθηκε σε ισχύ η κατάπαυση του πυρός την περασμένη Κυριακή. Τρεις όμηροι και 90 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι αφέθηκαν ελεύθεροι στην πρώτη ανταλλαγή.

Σε αυτό το πρώτο στάδιο της συμφωνίας, στη θεωρία θα αφεθούν ελεύθεροι 33 Ισραηλινοί όμηροι με αντάλλαγμα την αποφυλάκιση περίπου 1.900 Παλαιστινίων εγκλείστων σε ισραηλινές φυλακές.


Η πορεία της συμφωνίας


Η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη μικροσκοπική παραθαλάσσια περιοχή που έχει υποστεί ανυπολόγιστη καταστροφή σε γενικές γραμμές τηρείται, πέρα από κάποιες εξαιρέσεις.

Όμως, καθώς χιλιάδες εξαναγκαστικά εκτοπισμένοι Γαζαίοι ανυπομονούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους, πολλοί δεν βρίσκουν παρά συντρίμμια όταν το κάνουν. «Δεν έχουμε πού να στήσουμε τις σκηνές μας εξαιτίας των καταστροφών», είπε η Θέκρα Κάσεμ, εκτοπισμένη.

Η ανακωχή πάντως επέτρεψε προτού συμπληρωθεί μια εβδομάδα να εισέλθουν στον μικρό θύλακο χιλιάδες φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια.


Το Ισραήλ εξάλλου απαίτησε χθες Παρασκευή η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, την οποία κατηγορεί ότι έχει διαβρωθεί από τη Χαμάς, να τερματίσει τις δραστηριότητές της στην Ιερουσαλήμ την 30ή Ιανουαρίου.

Η αξίωση αυτή, που έγινε μέσω επιστολής του ισραηλινού πρεσβευτή στον οργανισμό προς τον Γενικό Γραμματέα, ακολουθεί δυο νόμους που είχαν στο στόχαστρο την υπηρεσία αρωγής και έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους παλαιστίνιους πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή και εγείρει ανησυχία για το μέλλον του έργου της (υγεία, παιδεία) στη Λωρίδα της Γάζας και στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Ο επικεφαλής της UNRWA, ο Φιλίπ Λαζαρινί, κατήγγειλε μέσω X την απόφαση της ισραηλινής κυβέρνησης, προειδοποιώντας πως μπορεί να «σαμποτάρει την κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, διαγράφοντας για ακόμη μια φορά τις ελπίδες ανθρώπων που βίωσαν ανείπωτα δεινά».

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ