Κώστας Σημίτης: 20 ιστορικές φωτογραφίες από μία πλούσια πολιτική πορεία
Σε ηλικία 88 ετών έφυγε από τη ζωή ο πρώην πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κώστας Σημίτης, το πρωί της Κυριακής, 5 Ιανουαρίου, κλείνοντας ένα μεγάλο πολιτικό κεφάλαιο της χώρας.
Κυριακή 05 Ιανουαρίου 2025
4
λεπτά
Ο πρώην πρωθυπουργός της Ελλάδας διακομίστηκε στις 7.30 το πρωί της Κυριακής, στο νοσοκομείο της Κορίνθου, χωρίς τις αισθήσεις του. Σύμφωνα με τον διοικητή του νοσοκομείου, Γρηγόρη Καρπούζη, έγινε προσπάθεια ανάνηψης, χωρίς αποτέλεσμα, και οι γιατροί διαπίστωσαν τον θάνατό του.
Ο Σημίτης αναμφίβολα υπήρξε ένα πολιτικό πρόσωπο που αμφισβητήθηκε και παράλληλα αγαπήθηκε πολύ, ενώ πιθανόν να αποτελεί και από τους ελάχιστους Έλληνες Πρωθυπουργούς που αφομοιώθηκε με μεγάλη επιτυχία στην pop κουλτούρα της εποχής, με το όνομά του να αναφέρεται σε σειρές, ταινίες, βιβλία, σκίτσα, τραγούδια, σατιρικά έργα και κ.ο.κ.
Φραγκφούρτη 1960
Η σύντομη βιογραφία του
Γεννημένος στον Πειραιά, στις 23 Ιουνίου 1936, ο Κώστας Σημίτης ήταν καθηγητής πανεπιστημίου και πολιτικός. Διετέλεσε πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ από τον Ιούνιο του 1996 ως τις 8 Φεβρουαρίου 2004 και πρωθυπουργός από τις 18 Ιανουαρίου 1996 ως τις 10 Μαρτίου 2004.
Μετά την πτώση της χούντας το 1974, υπήρξε από τους ιδρυτές του ΠΑΣΟΚ και ανέλαβε αρκετές υπουργικές θέσεις, όταν το κόμμα του ανέλαβε την εξουσία. Στις 18 Ιανουαρίου του 1996 διαδέχτηκε τον Ανδρέα Παπανδρέου στην πρωθυπουργία μετά από ψηφοφορία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ εκπροσωπώντας τον «εκσυγχρονιστικό» πόλο εξουσίας με κύριο στόχο την οικονομική μεταρρύθμιση της ελληνικής οικονομίας και την κοινωνική σύγκλιση της ελληνικής κοινωνίας με την «ισχυρή» Ευρώπη.
Συνάντηση με τον Τζωρτζ Μπους - 10 Ιανουαρίου 2002
Στις 30 Ιουνίου 1996, λίγες μέρες μετά τον θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου, ο Κώστας Σημίτης εξελέγη πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στο 4ο Συνέδριο του κόμματος. Επανεξελέγη πρωθυπουργός μετά τη νίκη του στις εκλογές του Σεπτεμβρίου 1996 και του Απριλίου 2000.
Ως πρωθυπουργός προώθησε μία μετριοπαθή εξωτερική πολιτική ταυτόχρονα με τη σταδιακή ιδιωτικοποίηση του μεγάλου ελληνικού δημόσιου τομέα, στοχεύοντας σε μία οικονομική σταθερότητα σύμφωνα με τις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Στο γραφείο, Ακαδημίας 35, στις 18 Ιανουαρίου 1996, μετά την εκλογή ως πρωθυπουργόςΠροεκλογική εκστρατεία στον ΠειραιάΠεριοδεία στον νομό ΡεθύμνουΠεριοδεία στον νομό Ηρακλείου
Ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αποριζοσπαστικοποίησε τον λόγο του κόμματος προκρίνοντας την πορεία της χώρας προς την ευρωπαϊκή ενοποίηση στο πλαίσιο της παγκοσμιοποίησης.
Με τον Φρανσουά Μιτεράν, γραμματέα τότε του γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος.Με τη σύζυγό του, ΔάφνηΚώστας Σημίτης – Γλαύκος Κληρίδης
Η δεύτερη θητεία του συνοδεύτηκε από την εφαρμογή μέτρων λιτότητας, με στόχο τη μείωση του πληθωρισμού και του εθνικού χρέους, καθώς και από προσπάθειες επίλυσης των ελληνοτουρκικών διαφορών για το Κυπριακό πρόβλημα στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής.
Μεταξύ των σημαντικότερων επιτυχιών της θεωρείται η ένταξη της Ελλάδας στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση το 2001.
Κώστας Σημίτης – Γιώργος ΒασιλείουΗ τηλεοπτική ομιλία στο Δημοψήφισμα για την κατάργηση της μοναρχίας 8.12.1974Η Μελίνα Μερκούρη και ο Βίλυ Μπραντ στις 6.10.1989Επίσκεψη Γκουτέρες, τότε πρωθυπουργού Πορτογαλίας, τώρα Γεν. Γραμματέα Ηνωμένων Εθνών στο Άγιο Όρος10 Ιουνίου 1979, με τον Ανδρέα ΠαπανδρέουΑεροδρόμιο Φραγκφούρτης, με τον Ανδρέα ΠαπανδρέουΕγκαίνια γέφυρας Ρίου - ΑντιρρίουΕγκαίνια Αττικού ΜετρόΚώστας Σημίτης - Γλαύκος Κληρίδης
Φωτογραφικό αρχείο: Από από την ιστοσελίδα www.simitis.gr