Μια μοναδική ματιά σε μερικές από τις πρώτες φωτογραφίες των Ιμαλαΐων

Σπάνιες φωτογραφίες από τον 19ο αιώνα παρουσιάζονται σε έκθεση στο Νέο Δελχί.

Article featured image
Article featured image

Μια μοναδική ματιά σε μερικές από τις πρώτες υψηλού υψομέτρου φωτογραφίες των Ιμαλαΐων, τραβηγμένες πάνω από έναν αιώνα πριν, προσφέρει μια έκθεση τέχνης που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Νέο Δελχί.

Η έκθεση, με τίτλο «Vittorio Sella: Φωτογράφος στα Ιμαλάια», οργανώνεται από τη Delhi Art Gallery και επιμελείται ο Βρετανός εξερευνητής και συγγραφέας Hugh Thomson. Παρουσιάζει τη πρωτοποριακή δουλειά του Ιταλού φωτογράφου και ορειβάτη Vittorio Sella, με μία από τις μεγαλύτερες συλλογές φωτογραφιών του από την Ινδία, συμπεριλαμβανομένων σπάνιων λήψεων του Κανγκτσενγιούνγκα (Kanchenjunga), του τρίτου ψηλότερου βουνού στον κόσμο, και του Κ2, του δεύτερου υψηλότερου.

ενα.png
Vittorio Sella, Dras Valley below Karah, 1909.



Γεννημένος στην Ιταλία το 1859, ο Vittorio Sella (1859-1943) ήταν ένας από τους πρώτους φωτογράφους βουνού. Στα 20 του χρόνια, τελειοποίησε τη διαδικασία κολλοδίου, η οποία του επέτρεψε να αναπτύσσει φωτογραφικές πλάκες μεγάλου φορμά υπό ακραίες συνθήκες.


δυο.png
Vittorio Sella, Encamping upon the Glacier, 1899.



Το ταξίδι του στα Ιμαλάια ξεκίνησε το 1899, όταν συμμετείχε στην αποστολή του Βρετανού εξερευνητή Douglas Freshfield γύρω από το Kanchenjunga. Παρά τις καταρρακτώδεις βροχές που εμπόδισαν τις αναβάσεις, ο Sella κατάφερε να τραβήξει εντυπωσιακές εικόνες των χιονισμένων κορυφών.

Το 1909, ακολούθησε τον Δούκα των Αβρούζων σε μια αποστολή στο Κ2. Με μια φωτογραφική μηχανή βάρους 30 κιλών, διέσχισε επικίνδυνα περάσματα για να απαθανατίσει εικόνες που έμελλε να χαράξουν την ιστορία της φωτογραφίας βουνού.

τρια.png
Vittorio Sella, Darjeeling and Kanchinjinga [Kangchenjunga] Range, Himalayas, 1899



Ο Jim Curran, συγγραφέας του βιβλίου "K2: The Story of the Savage Mountain", τον χαρακτήρισε "ίσως τον σπουδαιότερο φωτογράφο βουνού όλων των εποχών", σημειώνοντας πως το όνομά του έγινε συνώνυμο της τεχνικής τελειότητας και της αισθητικής αρτιότητας.

Οι συνθήκες υπό τις οποίες εργαζόταν ο Sella ήταν εξαιρετικά δύσκολες. Το εξοπλισμό του αποτελούσε μια κάμερα Dallmeyer, τρίποδο και γυάλινες πλάκες, συνολικού βάρους πάνω από 30 κιλά, ενώ μόνο τα ρούχα του ζύγιζαν 10 κιλά.

Κατά την αποστολή στο Κ2, μέσα σε τέσσερις έως πέντε μήνες, απαθανάτισε περίπου 250 επίσημες φωτογραφίες, ενώ στο Kanchenjunga ο αριθμός έφτασε τις 200. «Με τα σημερινά ψηφιακά δεδομένα, αυτός ο αριθμός δεν φαίνεται μεγάλος», εξηγεί ο Hugh Thomson, «όμως στην εποχή του Sella, επρόκειτο για έναν απίστευτο άθλο».

Ο Αμερικανός φωτογράφος Ansel Adams είχε σχολιάσει πως «η καθαρότητα των εικόνων του Sella προκαλεί ένα σχεδόν θρησκευτικό δέος στον θεατή».


τεσσερα.png
Vittorio Sella, Kanchinjinga [Kangchenjunga], 1899.



πεντε.png
Vittorio Sella, Western Spur of the Valley above Kangbachen [West Ridge of Mount Kangchenjunga, Nepal], 1899, Collodion print mounted on card



εχι.png
Vittorio Sella, Buddhist Temple at Tumlong [Sikkim], 1899


επτα.png
Vittorio Sella, Jannu (7601 m) and Glacier [Kangbachen District, Kanchenjunga], 1899



οτξο.png
Vittorio Sella, Rope Bridge on the Pumah River [Karakoram Mountain Range], 1909



ενενα.png
Vittorio Sella, Camping in the Lungma Valley [Sikkim], 1899



δεα.png
Vittorio Sella, A Cane Bridge on way from Tumlong to Choontang [Chungthang, North Sikkim], 1899



11.png
Vittorio Sella, Kabru, with Cloud Effects, 1899



12.png
Vittorio Sella, Delphinium glaciale (Natural Size) [Glacier Larkspur, Zemu Glacier], 1899



Με πληροφορίες από Lifo

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ