Πιο εύθραυστη από ποτέ η εκεχειρία στη Γάζα με τον Τραμπ να υπόσχεται «κόλαση» στον πολύπαθο θύλακα

Η χθεσινή νύχτα ήταν μια άγρυπνη νύχτα στην πόλη της Γάζας καθώς ισραηλινά drones και μαχητικά αεροσκάφη εθεάθησαν ξανά στον ουρανό πάνω από τον θύλακα, σύμφωνα με ανταποκριτή του Al Jazeera στην περιοχή.

Article featured image
Article featured image

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ διεμήνυσε χθες Δευτέρα πως η κατάσταση θα μετατραπεί σε «κόλαση» αν η Χαμάς δεν απελευθερώσει «όλους» τους Ισραηλινούς ομήρους τους οποίους συνεχίζει να κρατά ως το μεσημέρι του Σαββάτου, μετά την απειλή του παλαιστινιακού κινήματος περί αναβολής επ’ αόριστον της προσεχούς ανταλλαγής ομήρων και κρατουμένων, κατηγορώντας το Ισραήλ για παραβιάσεις των όρων της συμφωνηθείσας εκεχειρίας.


Η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας μοιάζει έτοιμη να καταρρεύσει, με τις ΗΠΑ και το Ισραήλ να μιλάνε ανοικτά πλέον για... εθνοκάθαρση, εκτοπισμούς και real estate μπίζνες στα εδάφη της Παλαιστίνης. Η Χαμάς κατηγόρησε το Ισραήλ πως καθυστερεί να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις του σε κάθε βήμα της διαδικασίας που προβλεπόταν από τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και, αναφερόμενο στους θανάτους τριών Παλαιστινίων στη Γάζα την Κυριακή, πως παραβιάζει τη συμφωνία.


Η κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου ήδη διέταξε τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις να προετοιμαστούν για «όλα τα σενάρια» μετά την ανακοίνωση του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς, που κατηγόρησε το Ισραήλ πως παραβιάζει τους όρους της συμφωνίας, που τέθηκε σε εφαρμογή τη 19η Ιανουαρίου, έπειτα από 15 μήνες καταστροφικού πολέμου.


Το παλαιστινιακό κίνημα διαβεβαίωσε ωστόσο ότι «η πόρτα παραμένει ανοικτή» για την απελευθέρωση ομήρων με αντάλλαγμα την αποφυλάκιση Παλαιστινίων εγκλείστων σε ισραηλινά κέντρα κράτησης «όπως προβλέπει το σχέδιο», δηλαδή το προσεχές Σάββατο, «μόλις» το Ισραήλ «εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του».


Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας, ο Ισραέλ Κατς, καταδίκασε την απειλή της Χαμάς πως θα αναβληθεί η απελευθέρωση των ομήρων ως «απόλυτη παραβίαση της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός», προσθέτοντας πως δόθηκε διαταγή στις ένοπλες δυνάμεις να «προετοιμαστούν για όλα τα σενάρια». Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε πως στέλνει «ενισχύσεις στη ζώνη» γύρω από τη Λωρίδα της Γάζας, που παραμένει υπό πολιορκία: «Έπειτα από αποτίμηση της κατάστασης (...) αποφασίστηκε να ενισχυθεί σθεναρά η ζώνη με επιπλέον στρατεύματα για αμυντικές αποστολές».


«Ας ξεσπάσει κόλαση»


Ο πρόεδρος Τραμπ, μέγας σύμμαχος του Ισραήλ, χαρακτήρισε «φρικτή» την απειλή πως οι απελευθερώσεις ομήρων θα αναβληθούν επ’ αόριστον.


«Σε ό,τι με αφορά, αν δεν έχουν επιστρέψει σπίτια τους όλοι οι όμηροι ως το μεσημέρι του Σαββάτου -νομίζω πως αυτή είναι προσήκουσα ημερομηνία- θα πω: ‘ακυρώστε’» τη συμφωνία, και «ας ξεσπάσει κόλαση», είπε στον Τύπο στον Λευκό Οίκο.


Η απαίτηση αυτή πάει πολύ πιο μακριά από ό,τι προβλέπει η συμφωνία.


Υποδεχόμενος την περασμένη εβδομάδα στην Ουάσιγκτον τον Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε πως οι ΗΠΑ θα πάρουν τον «έλεγχο» της Λωρίδας της Γάζας για να αναπτύξουν οικονομικά την περιοχή που είναι αδύνατο να κατοικηθεί εξαιτίας του πολέμου, προτείνοντας οι Παλαιστίνιοι να μεταφερθούν στην Ιορδανία ή στην Αίγυπτο.


Σε απόσπασμα συνέντευξής του που μεταδόθηκε νωρίτερα χθες, ο κ. Τραμπ είπε σε δημοσιογράφο του Fox News, ερωτηθείς αν οι Παλαιστίνιοι θα έχουν «το δικαίωμα της επιστροφής» στη Γάζα: «Όχι, δεν θα το έχουν, διότι θα έχουν πολύ καλύτερα σπίτια».

Την ίδια στιγμή ανταποκριτής του Al Jazeera μετέδωσε ότι η ψεσινή νύχτα προκάλεσε ανησυχία στους κατοίκους με drones να ίπτανται σε πολύ χαμηλό επίπεδο στον ουρανό σε όλη την πόλη της Γάζας και στα βόρεια της Λωρίδας. «Υπήρχαν μαχητικά αεροσκάφη που αιωρούνταν για δύο έως τρεις ώρες και υπήρχαν κανονιοφόροι που πλησίαζαν την ακτή της πόλης της Γάζας και τις βόρειες περιοχές», αναφέρει.

AFP__20250210__36XH8YT__v2__HighRes__PalestinianIsraelConflictDisplaced-1739251303.jpg


Τι προέβλεπε η συμφωνία


Από τους 251 ανθρώπους που απήχθησαν στην έφοδο της Χαμάς σε νότιους τομείς της ισραηλινής επικράτειας την 7η Οκτωβρίου 2023, η συμφωνία σε ισχύ προβλέπει ότι θα απελευθερωθούν στην πρώτη φάση διάρκειας 6 εβδομάδων 33, ανάμεσά τους 8 που θεωρείται πως είναι νεκροί, με αντάλλαγμα την αποφυλάκιση 1.900 Παλαιστινίων εγκλείστων σε ισραηλινή κέντρα κράτησης.


Από την έναρξη αυτής της ανακωχής έχουν απελευθερωθεί 16 Ισραηλινοί όμηροι και πέντε Ταϊλανδοί εργάτες γης —που δεν περιλαμβάνονταν στη συμφωνία—, με αντάλλαγμα την αποφυλάκιση 765 Παλαιστινίων κρατουμένων.


Απομένουν 73 όμηροι στη Λωρίδα της Γάζας, από τους οποίους τουλάχιστον 34 θεωρείται πως είναι νεκροί από τον ισραηλινό στρατό.


Η δεύτερη φάση της συμφωνίας, διάρκειας επίσης έξι εβδομάδων, υποτίθεται πως θα εξασφάλιζε την απελευθέρωση όλων των ομήρων και το οριστικό τέλος του πολέμου. Η τρίτη και τελευταία, τουλάχιστον στη θεωρία, θα ήταν αφιερωμένη στην ανοικοδόμηση της Λωρίδας της Γάζας, που έχει υποστεί πελώρια καταστροφή.


Το Σάββατο, ηγετικό στέλεχος της Χαμάς, ο Μπασέμ Ναΐμ, κατηγόρησε το Ισραήλ πως «θέτει σε κίνδυνο» την κατάπαυση του πυρός. Την ίδια ημέρα, τρεις ισραηλινοί όμηροι, εξαντλημένοι σωματικά, αφέθηκαν ελεύθεροι με αντάλλαγμα την αποφυλάκιση 183 Παλαιστινίων, στην πέμπτη ανταλλαγή βάσει των όρων της συμφωνίας που κλείστηκε με μεσολάβηση του Κατάρ, της Αιγύπτου και των ΗΠΑ. Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα χαρακτήρισε «συνταρακτικές» τις εικόνες των «αποστεωμένων» ισραηλινών πρώην ομήρων και των παλαιστινίων πρώην φυλακισμένων.


Με πληροφορίες από efsyn, Al Jazeera

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ