Το σχέδιο αυτό έλαβε μια πρώτη έγκριση το 2018 αλλά καθυστέρησε καθώς, μεταξύ άλλων, συνεχίζονταν οι συζητήσεις για τη διαμόρφωση του πρώην στρατοπέδου. Οι υπεύθυνοι δεν υπολόγιζαν ότι θα αναλάμβαναν δράση οι κάστορες, ζώα που με τα έργα τους στα ποτάμια προλαμβάνουν τις πλημμύρες, βελτιώνουν την ποιότητα του νερού και συμβάλλουν στη βιοποικιλότητα.
«Κατασκεύασαν έναν υγροβιότοπο με πισίνες και κανάλια σε μια ζώνη σχεδόν διπλάσια απ’ όσο υπολογίζαμε» εξήγησε ο Φίσερ. Στην πορεία, η οικογένεια «μετακόμισε» σε μια τάφρο απορροής γύρω από τα έλη, όπου η υπηρεσία σκόπευε να κατασκευάσει μικρά φράγματα. Το έκαναν οι κάστορες, «χτίζοντας» τέσσερα συνολικά, έχοντας ως μοναδικό εργαλείο, τα δόντια τους.
«Εμείς ακόμα συζητούσαμε με την εταιρεία υδάτων και με την υπηρεσία δασών στις οποίες ανήκει η έκταση», πρόσθεσε ο Φίσερ.
Από τη δουλειά της οικογένειας των καστόρων, το κράτος εξοικονόμησε περίπου 1,19 εκατ. ευρώ. «Το έργο ολοκληρώθηκε, οι κάστορες είναι φανταστικοί, δεν σπάνε τίποτα και κάνουν αξιόλογη δουλειά», τόνισε.
Ο Gerhard Schwab, υπεύθυνος για τους κάστορες στο νότιο τμήμα της Βαυαρίας για την Ομοσπονδιακή Ένωση Προστασίας της Φύσης, λέει ότι δεν εκπλήσσεται, όταν ακούει ότι οι κάστορες έκαναν τόσο αποτελεσματική δουλειά. Παρ’ όλ' αυτά, αντιμετωπίζει συγκρατημένα, ορισμένες αναφορές ότι το έκαναν «εν μία νυκτί».
Όπως εξήγησε, για τους κάστορες «η κατασκευή ενός πραγματικού φράγματος μπορεί να διαρκέσει μερικές εβδομάδες». Το μόνο σίγουρο είναι, ότι κανείς δεν παρατήρησε το έργο των καστόρων, μέχρι να τελειώσει.
Με πληροφορίες από Lifo και ΑΠΕ-ΜΠΕ