Μια νέα εξατομικευμένη θεραπεία για τον καρκίνο η οποία ταιριάζει σε έναν ασθενή μέσω μιας απλής εξέτασης αίματος, χαιρετίζεται ως «σωτήρια», σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας πρώτης κλινικής δοκιμής. Η δοκιμή Target National, η οποία διεξάγεται στο νοσοκομείο The Christie στο Μάντσεστερ στη Βρετανία, αναλύει το DNA ενός ασθενούς για να καθορίσει ποιο είδος θεραπείας θα είναι πιο αποτελεσματικό. Εάν είναι επιτυχής, οι ερευνητές ελπίζουν ότι η διαδικασία θα μπορούσε να γίνει «συνήθης στο NHS».
Ο Δρ Μάθιου Κρεμπς, επικεφαλής ερευνητής της μελέτης, δήλωσε στο Sky News ότι η έρευνά του καθιστά την «ιατρική ακριβείας» πιο προσιτή για ένα ευρύτερο φάσμα ασθενών με καρκίνο.
«Υπάρχουν μικροσκοπικά κομμάτια DNA που προέρχονται από τον καρκίνο και κυκλοφορούν στο αίμα, οπότε μπορούμε να εξάγουμε το DNA που προέρχεται συγκεκριμένα από τον καρκίνο εξήγησε.
Αυτό το DNA αναλύεται στη συνέχεια, επιτρέποντας στους γιατρούς να δουν τις συγκεκριμένες μεταλλάξεις του και να προτείνουν εξειδικευμένη θεραπεία. Σύμφωνα με τον ερευνητή, αυτό σημαίνει ότι «αντί να αντιμετωπίζεται γενικά με φάρμακα χημειοθεραπείας, ο ασθενής λαμβάνει μια θεραπεία που είναι εξατομικευμένη για τον ίδιο».
Αν και οι γενετικές εξετάσεις και οι εξετάσεις DNA για τους ασθενείς με καρκίνο διεξάγονται ήδη σε νοσοκομεία, συνήθως το δείγμα συλλέγεται με βιοψία. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει χειρουργική επέμβαση, να είναι παρεμβατικό, επώδυνο και – σε ορισμένες περιπτώσεις – να καθυστερήσει.
Η μελέτη Target National, που χρηματοδοτείται από το The Christie Charity και το Sir Bobby Robson Foundation, ελπίζει να στρατολογήσει 6.000 ασθενείς προκειμένου να διαπιστώσει αν η εξέταση αίματος, στην πραγματικότητα μια «υγρή βιοψία», βελτιώνει τα αποτελέσματα των ασθενών.
Ο Δρ Κρεμπς επεσήμανε πως η εξέταση αίματος «δεν θα είναι αποτελεσματική για όλους», αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις, έχει ήδη επιτρέψει σε ασθενείς με προχωρημένο καρκίνο να ενταχθούν σε κλινικές δοκιμές φαρμάκων.