Όταν τα διεθνή Μέσα προβάλλουν μια Κύπρο για την οποία εμείς δεν έχουμε ιδέα.
Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2025
2
λεπτά
Θέμα στο Reuters έγιναν βιοκαλλιεργητές στο χωριό Ακάκι, οι οποίοι έχουν στρατολογήσει εκατοντάδες συνταξιοδοτημένες κότες για να λιπαίνουν τους ελαιώνες σε ένα πιλοτικό έργο που, όπως λένε, αυξάνει την απόδοση, καταπολεμά τις ασθένειες και βοηθά στη διαχείριση των απορριμμάτων τροφίμων.
Οι κότες σώζονται ουσιαστικά από τη σφαγή όταν πάψουν να γεννούν αυγά και ζουν εκεί, τσιμπολογώντας και αφοδεύοντας ελεύθερα ανάμεσα στις ελιές του βιολογικά πιστοποιημένου ελαιώνα Ακακίου, στους καταπράσινους πρόποδες του Τροόδους, δυτικά της Λευκωσίας, γράφει χαρακτηριστικά το Reuters.
Με μια προσέγγιση «επιστροφή στα βασικά», η αγρότισσα και ιδιοκτήτρια του ελαιώνα, Έλενα Χριστοφόρου, μαζί με τον μηχανικό εδαφών Νικόλα Νετιέν, έχουν ξεκινήσει το έργο Kot-Kot. Συλλέγουν μέσω δωρεών απορρίμματα τροφίμων για να ταΐζουν τις κότες, οι οποίες με τη σειρά τους παρέχουν φυσικό λίπασμα για τις ελιές που παράγουν λάδι πλούσιο σε πολυφαινόλες με αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.
«Τους προσφέρουμε ένα γηροκομείο για γερασμένες κότες, έρχονται εδώ και συνταξιοδοτούνται», είπε η Χριστοφόρου, περιτριγυρισμένη από κακαρίζουσες κότες, ενώ άδειαζε κάδους με απορρίμματα τροφίμων που είχαν δωρίσει μαθητές.
Οι κότες μειώνουν την παρουσία παρασίτων, όπως ο δάκος της ελιάς – μια μάστιγα για τους ελαιοπαραγωγούς στη Μεσόγειο – τσιμπολογώντας τις προνύμφες, ενώ ταυτόχρονα καθαρίζουν την επιφάνεια από ζιζάνια.
Τα περιττώματά τους εμπλουτίζουν το έδαφος, ενώ η διατροφή τους με οργανικά απορρίμματα μειώνει την ποσότητα οργανικής ύλης που καταλήγει σε χωματερές και παράγει μεθάνιο.
Οι κότες μπορούν να απολαύσουν μια μακρά «σύνταξη» ανάμεσα στις ελιές, ζώντας 8-10 χρόνια, παρά το γεγονός ότι γεννούν αυγά μόνο μέχρι την ηλικία των 2 ετών.
«Ο στόχος εδώ είναι να δημιουργήσουμε ένα βιοποικιλόμορφο, αυτοσυντηρούμενο οικοσύστημα που να αντέχει σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες και μεγάλες περιόδους ξηρασίας. Όταν εντάσσω ζώα στο σύστημα, τα οποία τρώνε τη χαμηλή βλάστηση και αφοδεύουν, επιταχύνεται ο κύκλος των θρεπτικών στοιχείων», δήλωσε στο Reuters ο Νετιέν.
Ο Νετιέν, ο οποίος κατέχει το παγκόσμιο ρεκόρ για την παραγωγή ελαιολάδου με τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες, ανέφερε ότι η ανάπτυξη και η απόδοση των ελαιόδεντρων βελτιώθηκαν αισθητά από τότε που έφτασαν εκεί οι κότες.