Εγκαταλείπουν τη Σαντορίνη κάτοικοι και τουρίστες τη στιγμή που οι Κυκλάδες σείονται από αλλεπάλληλους σεισμούς

Ακόμη τέσσερεις σεισμικές δονήσεις καταγράφτηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες στον θαλάσσιο χώρο περίπου 20 χιλιόμετρα νότια-νοτιοδυτικά της Αμοργού, με τη μεγαλύτερη εξ αυτών να είναι μεγέθους 4,9 Ρίχτερ.

Article featured image
Article featured image

Στο «χορό των Ρίχτερ» εξακολουθεί να βρίσκεται η περιοχή των Κυκλάδων. Είναι χαρακτηριστικό ότι έχουν καταγραφεί 550 δονήσεις στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σαντορίνης, Αμοργού και Ίου το τελευταίο τριήμερο με μέγεθος άνω των 3 Ρίχτερ και με μέγιστο καταγεγραμμένο τα 4,9. Μια τέτοια ιδιαίτερα αισθητή δόνηση σημειώθηκε στις 04:46 τα ξημερώματα της Τρίτης με επίκεντρο 20 χιλιόμετρα Νότια - Νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού. Στις 08:11 σημειώθηκε άλλη μια δόνηση μεγέθους 4,8 Ρίχτερ, στην ίδια περιοχή.

Άλλες τρεις σεισμικές δονήσεις, 4, 4,2, και 4 βαθμών Ρίχτερ, καταγράφηκαν στις 05:03, στις 04:48 και στις 03:19— με επίκεντρο στην ίδια περιοχή, σύμφωνα με δεδομένα που έδωσε στη δημοσιότητα το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου της Αθήνας. Και οι τέσσερις σεισμικές δονήσεις χαρακτηρίζονται «ασθενείς».

Ο Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού & Προστασίας (ΟΑΣΠ) εκτίμησε χθες Δευτέρα ότι η έντονη σεισμικότητα στην περιοχή τα τελευταία 24ωρα ενδέχεται να συνεχιστεί για αρκετές «ημέρες», αν όχι «εβδομάδες». Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμης Λέκκας επεσήμανε πως η ιδιαιτερότητα της τρέχουσας σεισμικής δραστηριότητας είναι πως δεν έχει παρατηρηθεί ως αυτό το στάδιο κάποια δόνηση που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η κύρια.

Οι εκατοντάδες σεισμοί έχουν φέρει αναστάτωση σε κάτοικους και τουρίστες, που εγκαταλείπουν άρον άρον με πλοία και αεροπλάνα τη Σαντορίνη, ενώ καταγγέλλουν την αισχροκέρδεια μπροστά σε ανθρώπινες στιγμές αδυναμίας.

santorini4.png


santorini2.png



Αποφασίστηκε επιπλέον τα σχολεία να παραμείνουν κλειστά έως και την Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου σε Θήρα, Ανάφη, Ίο και Αμοργό,
ενώ χθες και ο δήμος Τήνου αποφάσισε να αναστείλει σήμερα τη λειτουργία σχολικών μονάδων και εγκαταστάσεων.

«Μας ανησυχούν κυρίως οι επαναλαμβανόμενοι σεισμοί, και φεύγουμε γιατί μιλάμε για θέμα ασφάλειας. Δεν γνωρίζουμε πολλά, ακολουθούμε τις οδηγίες», δήλωσε μια εργαζόμενη γυναίκα στο Mega που περιμένει στο Αεροδρόμιο Σαντορίνης για να πάει στην Αθήνα.

«Ακούσαμε καταγγελίες για 300 ευρώ εισιτήριο. Είναι ανεπίτρεπτο αυτό, δεν είναι όλοι στο νησί επιχειρηματίες, είμαστε και εργαζόμενοι που φεύγουμε καθαρά για λόγους ανάγκης»
, τόνισε.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία πάνω από 9.000 άνθρωποι, κάτοικοι και τουρίστες, έχουν εγκαταλείψει το νησί, ενώ τα ξημερώματα η εικόνα από το λιμάνι της Σαντορίνης ήταν εντυπωσιακή με ένα λιμάνι γεμάτο κόσμο να θυμίζει τους καλοκαιρινούς μήνες στο νησί.

santorini5.png


Διυπουργική σύσκεψη σήμερα για τους σεισμούς


Σήμερα βρίσκεται σε εξέλιξη διυπουργική σύσκεψη στις 9 το πρωί στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας της Ελλάδας με αντικείμενο την κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού λόγω της σεισμικής δραστηριότητας στην ευρύτερη περιοχή της Σαντορίνης.

Τη σύσκεψη συγκάλεσε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας και θα συμμετέχουν ΟΤΑ, Πυροσβεστικό Σώμα, ΕΛΑΣ, Λιμενικό Σώμα , Ένοπλες Δυνάμεις, ΕΚΑΒ, καθώς και εκπρόσωποι εμπλεκόμενων φορέων (ΟΑΣΠ, ΔΕΔΔΗΕ, ΤΕΕ κ.α.).

Αύριο Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου στις 08:00 θα λάβει χώρα νέα κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών (της Μόνιμης Eπιστημονικής Eπιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης και της Μόνιμης Επιστημονικής Επιτροπής Παρακολούθησης του Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου του ΟΑΣΠ).

Να σημειωθεί πως η στατιστική εκτίμηση των σεισμών αναμένεται να ενισχυθεί περαιτέρω από σήμερα το πρωί που ξεκινούν να στέλνουν το σήμα τους οι νέοι σταθμοί καταγραφής σε Ανάφη και Αμοργό.

santorini.png


Λέκκας: Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας


Στη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή των Κυκλάδων και ειδικά στην περιοχή της Σαντορίνης και της Αμοργού, αναφέρθηκε ο Ευθύμιος Λέκκας, πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), που βρίσκεται στη Σαντορίνη, μιλώντας στο ΕΡΤΝews, τονίζοντας ότι δεν πρόκειται για ενεργοποίηση του ρήγματος που είχε δώσει τον μεγάλο σεισμό του 1956.

«Δεν μπόρεσε αυτό το ρήγμα να δώσει μεγάλο σεισμό γιατί έχει εκτονώσει πολύ μεγάλη ενέργεια του το 1956. Θα πρέπει να περάσουν χιλιάδες χρόνια να γεμίσει πάλι ενέργεια. Έχουμε λοιπόν την ενεργοποίηση μικρότερων ρηγμάτων προς τα βορειοδυτικά του ρήγματος της Αμοργού. Η δραστηριότητα περιορίζεται κοντά στην Αμοργό, συνεπώς αυτό είναι ένα θετικό στοιχείο, γιατί η Σαντορίνη είναι ιδιαίτερα ευάλωτη και τρωτή σε σχέση πάντα με την Αμοργό. Η Αμοργός έχει βραχώδεις σχηματισμούς, έχει λίγα κτίρια, δεν έχουμε μεγάλη έκταση, συνεπώς δεν ανησυχούμε, εάν τα επίκεντρα αυτά ήταν κοντά στην Σαντορίνη, η Σαντορίνη χαρακτηρίζεται από τους εντελώς αντίθετους παράγοντες και παραμέτρους», σημείωσε

Με πληροφορίες από ΕΡΤ, efsyn.gr

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ