Διεθνείς συλλήψεις για κύκλωμα με AI εικόνες σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών

Οι αρχές ταυτοποίησαν 273 υπόπτους σε 19 χώρες.

Article featured image
Article featured image

Δεκάδες άτομα συνελήφθησαν ως ύποπτοι για συμμετοχή σε διεθνές κύκλωμα διακίνησης εικόνων και βίντεο σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών, τα οποία είχαν δημιουργηθεί μέσω τεχνητής νοημοσύνης.

Οι περισσότεροι από τους 25 συλληφθέντες, που θεωρούνται μέλη εγκληματικής ομάδας, εντοπίστηκαν σε ταυτόχρονες επιχειρήσεις που πραγματοποιήθηκαν αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα με ανακοίνωση της Europol.

Κεντρικό πρόσωπο στην υπόθεση φέρεται να είναι ένας Δανός υπήκοος, ο οποίος συνελήφθη τον Νοέμβριο και εκτιμάται ότι διαχειριζόταν διαδικτυακή πλατφόρμα διακίνησης υλικού σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών (CSAM) που παραγόταν με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης. Οι χρήστες μπορούσαν να αποκτήσουν πρόσβαση στο παράνομο περιεχόμενο πληρώνοντας συνδρομή.

Η επιχείρηση, με την κωδική ονομασία Operation Cumberland, διεξάγεται υπό την ηγεσία των δανικών αρχών επιβολής του νόμου. Μέχρι στιγμής, έχει οδηγήσει στην ταυτοποίηση 273 υπόπτων σε 19 χώρες, στην έρευνα 33 κατοικιών και στην κατάσχεση 173 αντικειμένων.

Στην επιχείρηση συμμετέχουν χώρες όπως η Αυστραλία, η Αυστρία, το Βέλγιο, η Φινλανδία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ισπανία και η Νέα Ζηλανδία.

Δυσκολία στην ταυτοποίηση των πραγματικών θυμάτων

Σε ανακοίνωσή της, η Europol εξέφρασε ανησυχία για την αυξανόμενη διάδοση υλικού σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών που δημιουργείται μέσω τεχνητής νοημοσύνης, υπογραμμίζοντας τις νέες προκλήσεις που προκύπτουν για τις αρχές.

«Μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης, ικανά να δημιουργούν ή να τροποποιούν εικόνες, χρησιμοποιούνται από δράστες τόσο για την παραγωγή υλικού σεξουαλικής κακοποίησης όσο και για σεξουαλικό εκβιασμό», ανέφερε η Europol.

«Τα μοντέλα αυτά είναι ευρέως διαθέσιμα και εξελίσσονται ραγδαία, καθιστώντας το παραγόμενο υλικό ολοένα και πιο ρεαλιστικό, γεγονός που δυσχεραίνει τον εντοπισμό του ως προϊόν τεχνητής νοημοσύνης. Αυτό δημιουργεί σημαντικές προκλήσεις στις αρχές για την ταυτοποίηση των πραγματικών θυμάτων. Ακόμη και όταν το περιεχόμενο είναι πλήρως τεχνητό και δεν απεικονίζει υπαρκτά θύματα, εξακολουθεί να συμβάλλει στην αντικειμενοποίηση και τη σεξουαλικοποίηση των παιδιών».



Με πληροφορίες από Sky News

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ