Κύπριος επιστήμονας μέσα στην ομάδα που έκανε μια ιστορική ανακάλυψη για το διάστημα

Τουλάχιστον, αν χρειαστεί να μεταναστεύσουμε στο διάστημα, θα έχουμε μέσο!

Article featured image
Article featured image

Οι αστρονόμοι ανακοίνωσαν τις προηγούμενες μέρες ότι εντόπισαν τις πιο ισχυρές ενδείξεις μέχρι σήμερα για την ύπαρξη εξωγήινης ζωής. Μάλιστα, οι ενδείξεις έρχονται από έναν πλανήτη μεγέθους οκτώμιση φορές μεγαλύτερο από τη γη, καλυμμένο ολοκληρωτικά από ωκεανό.

Στην ομάδα των επιστημόνων που έκανε τη σπουδαία ανακάλυψη, συμμετείχε και ένας Κύπριος ερευνητής, ο Σάββας Κωνσταντίνου, ο οποίος μίλησε στην εκπομπή Prime του ΕΡΤΝews και τον δημοσιογράφο Ηλία Σιακαντάρη. Ο Σάββας Κωνσταντίνου, του Ινστιτούτου Αστρονομίας του Κέιμπριτζ, είναι μέλος της ομάδας που μελέτησε τον Κ2-18Β – έναν εξωπλανήτη που βρίσκεται 120 έτη φωτός μακριά από τη Γη – και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι θα μπορούσε να υποστηρίξει ζωή.

Ο κ. Κωνσταντίνου εξήγησε πως αυτό που ξεχωρίζει τον Κ2-18Β είναι πως αντίθετα με τους χιλιάδες άλλους εξωπλανήτες που έχουν ανακαλυφθεί και είναι πάρα πολύ θερμοί – είναι πολύ κοντά στο αστέρι τους, κάτι που σημαίνει ότι η θερμοκρασία τους είναι τόσο υψηλή που δεν θα μπορούσε να υποστηρίξει ζωή – ο συγκεκριμένος βρίσκεται στην κατοικήσιμη ζώνη του αστεριού του.

«Αν είχαμε τη Γη εκεί, θα είχε υγρό νερό στην επιφάνειά της», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Κωνσταντίνου.

k2f.png



Αυτό που έκανε δυνατή τη συγκεκριμένη ανακάλυψη, είναι οι δυνατότητες που δίνει το νέο τηλεσκόπιο James Webb το οποίο διαδέχτηκε το Hubble, συνεχίζει ο κ. Κωνσταντίνου. «Είναι η πρώτη φορά που κάνουμε τέτοιες μετρήσεις σε αυτά τα μήκη κύματος ενός πλανήτη σαν αυτόν, που είναι στην κατοικήσιμη ζώνη του αστεριού του και είναι αρκετά μικρός, μπορεί να είναι ο λεγόμενος υποποσειδώνας. Οι πιο πολλοί πλανήτες που ξέρουμε είναι υποποσειδώνες. Υπάρχουν πολλές θεωρίες του τι μπορεί να είναι αυτοί οι πλανήτες. Και μία από τις πιθανές εξηγήσεις είναι ότι είναι κατοικήσιμοι και έχουν ωκεανούς που μπορούν να υποστηρίξουν ζωή», τονίζει.

Έχοντας αναλάβει τον ρόλο της επεξήγησης των μετρήσεων, ο κ. Κωνσταντίνου αποκάλυψε πως «βρήκε το αποτέλεσμα από την πρώτη μέρα», περιγράφοντας την στιγμή ως «εκστατική». Αμέσως μετά ωστόσο, συνειδητοποίησε πόση δουλειά τον περίμενε, καθώς γνωρίζει πως «αν θα βγαίναμε να πούμε τέτοιο πράγμα [περί ενδείξεων ζωής σε έναν εξωπλανήτη] «πρέπει να είμαστε 1000% σίγουροι».

Κληθείς να απαντήσει τέλος στο αν, μετά την εξαγωγή των αποτελεσμάτων της έρευνας, «πιστεύει περισσότερο ή λιγότερο ότι υπάρχουν εξωγήινοι», ο κ. Κωνσταντίνου ήταν διπλωματικός: «Θα έλεγα περισσότερο, αλλά πάντα έτσι είναι η επιστήμη. Το τι λέμε τώρα είναι τι μπορούμε να αποδείξουμε σήμερα, μπορεί ν’ αλλάξει αύριο».


Με πληροφορίες από ΕΡΤ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ