«Τόση την είχαμε πάντα» απαντούν τα Δημόσια Έργα μετά τον ντόρο για το ύψος της γέφυρας

Τελικά, πόση την είχαμε, ρε παιδιά;

Article featured image
Article featured image

Τελειωμό δεν έχει το ζήτημα του μεγέθους της γέφυρας της Καλαβασού και των επίμαχων πόντων της. Υπενθυμίζεται ότι τις τελευταίες μέρες η γέφυρα ήρθε στο προσκήνιο με διάφορες αναφορές –που ακούστηκαν και στη Βουλή– να κάνουν λόγο για το (χαμηλό) ύψος της, το οποίο δεν επιτρέπει τη διέλευση πυροσβεστικών οχημάτων σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Επιτόπια εξέταση στο σημείο απέδειξε του λόγου το αληθές με την πυροσβεστική να επιβεβαιώνει ότι ορισμένα εκ των οχημάτων της -αυτά με το μεγαλύτερο μέγεθος- δεν μπορούν να περάσουν από τη γέφυρα.


Ωστόσο, με σημερινές του δηλώσεις ο Εκτελεστικός Μηχανικός του Τμήματος Δημοσίων Έργων, Πανίκος Παναγιώτου, μάς είπε ουσιαστικά ότι «πάντα τόση ήταν» (η γέφυρα περί ης ο λόγος).

Συγκεκριμένα, μιλώντας στο Πρωτοσέλιδο του Σίγμα, σημείωσε ότι «η γέφυρα είναι η υφιστάμενη, απλώς έγινε ενίσχυση. Δεν κατασκευάσαμε νέα γέφυρα. Το καθαρό ύψος κάτω από τη γέφυρα είναι 3,7 μέτρα. Όταν ολοκληρωθούν οι εργασίες θα παραμείνει το ύψος 3,7 μέτρα. Το θέμα άρχισε όταν στις 24 Απριλίου πήραμε μια επιστολή από τον Πυροσβεστική Υπηρεσία, η οποία ζητά να υπάρχει ύψος 4,5 μέτρα κάτω από τη γέφυρα για διέλευση των πυροσβεστικών οχημάτων. Δεν είναι δυνατόν να ψηλώσει η γέφυρα 80 εκατοστά. Μιλούμε για υφιστάμενο αυτοκινητόδρομο. Θα κάνουμε κυρτώματα μες στον αυτοκινητόδρομο; Πώς θα ψηλώσει;».

Διευκρίνισε ότι «το πρόβλημα υπήρχε από τον καιρό που έγινε ο αυτοκινητόδρομος εδώ και 40-50 χρόνια».

Ερωτηθείς εάν γίνεται να γίνει μια «λακκούβα» για να περνάνε τα οχήματα της Πυροσβεστικής, απάντησε ότι «έχουμε κατασκευάσει έναν προσωρινό δρόμο για τις εργασίες της γέφυρας δίπλα, που είναι ασφαλτωμένος και η Πυροσβεστική θέλει να παραμείνει εκείνος ο δρόμος σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Η κατασκευή αυτή βρίσκεται εντός της κοίτης του ποταμού και πρέπει να πάρουν την άδεια του Τμήματος Αναπτύξεων Υδάτων, δεν αφορά το Τμήμα Δημοσίων Έργων».

Ο κ. Παναγιώτου, συνέχισε, αναφέροντας ότι «δεν κάναμε κάτι στον υφιστάμενο δρόμο, δεν περνούσε από τον υφιστάμενο δρόμο πυροσβεστικό όχημα, το ύψος του ήταν 3,7. Τώρα διαβάζουμε διάφορες ανοησίες που γράφονται. Είναι υφιστάμενη η γέφυρα, δεν μπορούμε να αλλάξουμε το ύψος της. Είναι κοντά στη λογική».



Πάντως, όσον αφορά στην παράκαμψη εντός της κοίτης του ποταμού, ο κοινοτάρχης Καλαβασού, κ. Ελευθέριος Σώζου, τόνισε σήμερα, ότι «είχαμε επαφές με το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων γι’ αυτό το θέμα αλλά ήταν αρνητικοί στο να παραμείνει οτιδήποτε εντός της κοίτης του ποταμού».

Το Τμήμα Δημοσίων Έργων, σε ανακοίνωσή του, τόνισε ότι το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων θα πρέπει να αποφασίσει για το αίτημα μονιμοποίησης του προσωρινού δρόμου, που είχε κατασκευαστεί στο πλαίσιο αναβάθμισης της Γέφυρας Καλαβασού. Προειδοποίησε, όμως, ότι αν αποφασιστεί να μεγαλώσει το ύψος μεταξύ του υφιστάμενου δρόμου και της γέφυρας, θα πρέπει να ελεγχθεί αν επηρεάζεται η θεμελίωση της γέφυρας.

Πάντως, εντός της ημέρας αναμένεται επίσκεψη στη γέφυρα Καλαβασού τεχνοκρατών της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και του Τμήματος Δημοσίων Έργων, μετά το πρόβλημα που προέκυψε.

Σε δηλώσεις του στο Πρωινό Δρομολόγιο του ΡΙΚ, ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Ανδρέας Κεττής διευκρίνισε ότι η γέφυρα ανακατασκευάστηκε στη βάση του ύψους που είχε και προηγουμένως, επιβεβαιώνοντας, ουσιαστικά, την τοποθέτηση των Δημοσίων Έργων. Θα διερευνηθεί, όμως, το αίτημα της υπηρεσίας του για ψηλότερη γέφυρα.

Ο δε, κοινοτάρχης Καλαβασού, Ελευθέριος Σώζου, ανέφερε ότι το εν λόγω πρόβλημα δεν προέκυψε από την επισκευή της γέφυρας, δίνοντας, ωστόσο, μια διαφορετική εκδοχή για το μέγεθός της. Συγκεκριμένα, είπε ότι « η πρόσβαση παλιά ήταν 3,7 μέτρα, με την αναβάθμιση, όμως, το ύψος χαμηλώνει στο 3,50. Η πυροσβεστική ζητά 4,50 για να μπορούν να περνάνε άνετα όλα τα οχήματα. Υπάρχουν πιο μικρά οχήματα, τα οποία μπορούν να περάσουν. Αν έχουμε μια φωτιά στην περιοχή, όμως, θα υπάρχουν περιορισμοί στην πρόσβαση των πυροσβεστικών οχημάτων».

*Κεντρική Φωτογραφία: alphanews

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ