Εντυπωσιακή αύξηση της πίστης στον θεό και της συμμετοχής στην εκκλησία καταγράφεται μεταξύ των νέων στη Μεγάλη Βρετανία, ανατρέποντας παγιωμένες αντιλήψεις περί παρακμής της θρησκείας.
Το ποσοστό των νέων 18-24 ετών που δηλώνουν πίστη στον θεό, φαίνεται να υπερδιπλασιάστηκε από το 22% που ήταν το 2019 σε 45% στις αρχές του 2025, με την αύξηση αυτή να συνοδεύεται και από εντυπωσιακή άνοδο της παρουσίας στην εκκλησία.
Το 2018 μόλις 4% των νέων ανδρών 18-24 ετών δήλωναν ότι πηγαίνουν εκκλησία τουλάχιστον μία φορά τον μήνα, ενώ το 2024 το ποσοστό αυτό εκτινάχθηκε στο 21% Αντίστοιχα, οι νέες γυναίκες της ίδιας ηλικίας ανέβηκαν από 3% σε 12%.
Ποιος είναι ο λόγος που τόσοι πολλοί νέοι στρέφονται στον θεό και ευρύτερα στην πίστη;
Η αναζήτηση βαθύτερων νοημάτων στη ζωή τους, η αντιμετώπιση της μοναξιάς και των ψυχικών δυσκολιών, αλλά και η ανάγκη για κοινωνικοποίηση, φαίνεται να οδηγούν τη νέα γενιά κοντά στο θεό. Μάλιστα, μία πρόσφατη έρευνα κατέδειξε τα πολύ υψηλά μοναξιάς που βιώνει ο σύγχρονος άνθρωπος -παρά τη συνεχή ενασχόλησή του με τα social media, με την Κύπρο να παρουσιάζει απροσδόκητα υψηλά ποσοστά σε αυτή την έρευνα.
Πολλοί νέοι δηλώνουν ότι η πίστη στον Θεό και η ενασχόληση με τη Βίβλο τούς προσφέρει σκοπό, σταθερές αξίες και αίσθηση ταυτότητας. Σύμφωνα με έρευνες, το 72% των νέων πιστών δηλώνει ότι η πίστη τους βοηθά να βρουν σκοπό στη ζωή, ενώ το 78% δηλώνει ότι οι ηθικές τους αξίες έχουν διαμορφωθεί από τη σχέση τους με τον Θεό.
Ο Δρ Rob Barward-Symmons, συν-συγγραφέας της έκθεσης, πιστεύει ότι «με μεγάλο μέρος του πληθυσμού να αγωνίζεται με την ψυχική υγεία, τη μοναξιά και την απώλεια νοήματος στη ζωή, η εκκλησία φαίνεται να προσφέρει μια απάντηση». Και παρά το γεγονός ότι τα κατά καιρούς σκάνδαλα που πλήττουν την εκκλησία είναι τερατώδη, οι νέοι φαίνεται πως στην πίστη και στον θεό μπορούν να βρουν ένα καταφύγιο που δεν βρίσκουν στο σπίτι και στον περίγυρό τους.
Η αναζωπύρωση της πίστης στον Θεό μεταξύ των νέων στη Βρετανία συνιστά ένα αναπάντεχο φαινόμενο που συνδυάζει την προσωπική μεταμόρφωση, την ανάγκη για κοινωνικοποίηση και τη διεκδίκηση νοήματος σε έναν αβέβαιο κόσμο με διαρκείς πολέμους, αναταραχές, φτωχοποιήση, ανέχεια, εγκλήματα, αδικία και η λίστα είναι ατελείωτη.
Η σχέση με τον Θεό γίνεται καταλύτης για νέες ταυτότητες, αξίες και κοινωνική συμμετοχή, διαμορφώνοντας μια γενιά που δεν διστάζει να μιλήσει ανοιχτά για την πίστη της και να αναζητήσει τον Θεό ως απάντηση στις σύγχρονες προκλήσεις.
Το ερώτημα που προκύπτει ωστόσο και δεν απαντάται από την έρευνα, είναι το κατά πόσο αυτή η στροφή στην πίστη εξυπηρετεί μόνο μία προσωπική ανάγκη για την εξεύρεση νοήματος στη ζωή του καθενός ή εάν δημιουργεί μελλοντικές στρατιές φανατικών ανθρώπων με συντηρητικές απόψεις που θα επιδιώκουν να επιβάλλουν τις θρησκευτικές -και όχι μόνο απόψεις- στην ευρύτερη κοινωνία. Άλλωστε είναι πλέον φανερό ότι σε παγκόσμιο επίπεδο η κοινωνία γίνεται πιο συντηρητική, πολύ πιο εσωστρεφής, πολύ πιο μισαλλόδοξη και ρατσιστική, με την πίστη να αποτελεί για πολλούς όπλο χειραγώγησης και ελέγχου.
Με πληροφορίες από dazed