Γάζα: Λιμός και θάνατος

Η World Central Kitchen δεν μπορεί να φτιάξει άλλα γεύματα για τους κατοίκους της Γάζας γιατί το Ισραήλ έχει μπλοκάρει την είσοδο κάθε είδους ανθρωπιστικής βοήθειας στον παλαιστινιακό θύλακα.

Article featured image
Article featured image

Η αμερικανική ανθρωπιστική οργάνωση World Central Kitchen (WCK) ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι αναγκάζεται να διακόψει την παρασκευή γευμάτων για τον πληθυσμό της Λωρίδας της Γάζας, εξαιτίας του αποκλεισμού της εισόδου προμηθειών στον παλαιστινιακό θύλακα από τον ισραηλινό στρατό.

«Έπειτα από τη διανομή περισσότερων από 130 εκατομμυρίων γευμάτων και 26 εκατομμυρίων ψωμιών μέσα σε διάστημα 18 μηνών, δεν διαθέτουμε πλέον τα απαραίτητα υλικά για να συνεχίσουμε τη δράση μας», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην επίσημη ανακοίνωση της ΜΚΟ, την ώρα που ο ΟΗΕ σχολιάζει πως: «Όσο οι Παλαιστίνιοι στη Γάζα ψάχνουν απεγνωσμένα για νερό, δέχονται βόμβες».



Από τις 2 Μαρτίου, οι ισραηλινές αρχές έχουν απαγορεύσει την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, μια περιοχή που βρίσκεται υπό πολιορκία και φιλοξενούσε προπολεμικά περίπου 2,4 εκατομμύρια κατοίκους.

Σύμφωνα με στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών, εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι βρίσκονται αντιμέτωποι με οξεία επισιτιστική κρίση, καθώς τα αποθέματα τροφίμων εξαντλούνται.


Η WCK διευκρίνισε πως λόγω του αποκλεισμού δεν υπάρχει πλέον δυνατότητα ανεφοδιασμού, αφού οι τελευταίες προμήθειες που διέθετε εξαντλήθηκαν. «Δεκάδες φορτηγά μας, γεμάτα τρόφιμα και υλικά, παραμένουν σταθμευμένα σε Αίγυπτο, Ιορδανία και Ισραήλ, περιμένοντας άδεια για να μπουν στη Γάζα», δήλωσε ο ιδρυτής της WCK, Χοσέ Αντρές, υπογραμμίζοντας πως η βοήθεια πρέπει να αρχίσει ξανά να ρέει.

Η οργάνωση θα συνεχίσει, στο μέτρο του δυνατού, τη διανομή πόσιμου νερού, όσο οι διαθέσιμες ποσότητες το επιτρέπουν.

kitchengaza.png



Στο μεταξύ, το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (WFP) των Ηνωμένων Εθνών ανακοίνωσε στα τέλη Απριλίου πως τα αποθέματά του σε τρόφιμα έχουν εξαντληθεί.

Ανάλογη είναι και η εικόνα που μεταφέρει η UNRWA (Οργανισμός Αρωγής και Έργων του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες), ο οποίος επισημαίνει ότι δεν διαθέτει πλέον ούτε αλεύρι για να καλύψει βασικές ανάγκες.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ