Για πρώτη φορά έχουμε φυσικές αποδείξεις ότι Ρωμαίοι μονομάχοι πάλευαν με άγρια θηρία

Η εντυπωσιακή ανακάλυψη των αρχαιολόγων.

Article featured image
Article featured image

Η «καλύτερη ένδειξη» ότι οι Ρωμαίοι μονομάχοι πάλευαν με λιοντάρια, μέχρι σήμερα, είναι ένα σημάδι δαγκώματος που φέρει σκελετός, τον οποίο εντόπισαν πρόσφατα ερευνητές.

Το τελευταίο εύρημα από την αρχαία ρωμαϊκή εποχή, δεν προέρχεται από την καρδιά της Ιταλίας, αλλά από ένα μη δημοφιλές χωράφι στο Γιορκσάιρ.

Πρόκειται για σκελετό που χρονολογείται στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία και ανακαλύφθηκε στο Γιορκ της Αγγλίας. Ο σκελετός έδωσε στους αρχαιολόγους «την πρώτη φυσική απόδειξη ότι οι μονομάχοι στη Βρετανία συγκρούονταν όχι μόνο μεταξύ τους, αλλά και με άγρια θηρία» γράφει το Euronews.

monomaxos.png



Σύμφωνα με τους ειδικούς, η λεκάνη του άνδρα φέρει σημάδια δαγκώματος από ένα μεγάλο αιλουροειδές -πιθανότατα λιοντάρι- αποκαλύπτοντας ότι τα βίαια θεάματα ανθρώπου εναντίον θηρίου δεν περιορίζονταν στο Κολοσσαίο, αλλά έφταναν μέχρι τις μακρινές γωνιές της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, συμπεριλαμβανομένου του αρχαίου Eboracum (σήμερα Γιορκ).

«Είναι η πρώτη φορά που έχουμε φυσικές αποδείξεις για μονομάχους που πάλευαν, ή συμμετείχαν σε ένα θέαμα, με μεγάλες γάτες όπως τα λιοντάρια στη ρωμαϊκή αυτοκρατορία» είπε ο καθηγητής, Tim Thompson, ανθρωπολόγος και κύριος συγγραφέας της μελέτης στο Πανεπιστήμιο Maynooth της Ιρλανδίας.


Τα σημάδια στον σκελετό του άνδρα από το Γιορκ


Οι ανασκαφές στον χώρο ταφής Driffield Terrace, κοντά στο κέντρο του Γιορκ, ξεκίνησαν πριν από 20 και πλέον χρόνια και αποκάλυψαν περίπου 80 αποκεφαλισμένους σκελετούς. Οι περισσότεροι ανήκαν σε εύσωμους, νεαρούς άνδρες και έφεραν σημάδια βάναυσης βίας, δημιουργώντας στους ερευνητές στην υποψία, ότι είχαν αποκαλύψει ένα νεκροταφείο μονομάχων.

Ο σκελετός που εξέτασαν, βρέθηκε σε τάφο με ακόμη δύο. Ήταν επικαλυμμένος με οστά αλόγου και φέρεται να ανήκε σε έναν άνδρα ηλικίας 26 έως 35 ετών. Τα λείψανα έφεραν σημάδια «από τρυπήματα στη λεκάνη, τα οποία αρχικά θεωρήθηκαν ως δαγκώματα ζώων». Ωστόσο, χρειάστηκαν χρόνια εκτεταμένης εργασίας για να επιβεβαιωθεί ότι τα τραύματα προκλήθηκαν από ένα μεγάλο σαρκοφάγο.

monomaxos2.png



Αρχικά, προσπάθησαν να αντλήσουν πληροφορίες από την Κλινική και Ιατροδικαστική βιβλιογραφία αναφορικά με περιγραφές για σημάδια από δαγκώματα ζώων, αλλά βρήκαν ελάχιστα «για τις μεγάλες γάτες» που μπορεί να συνάντησε ο Ρωμαίος. Για αυτό συνεργάστηκαν με ζωολογικούς κήπους στη Βρετανία, οι οποίοι τους παρέπεμψαν σε οστά αλόγων, τα οποία είχαν μασηθεί από τσιτάχ, λιοντάρια, τίγρεις και λεοπαρδάλεις για σύγκριση.

Τα σημάδια δαγκώματος στον γοφό του άνδρα ταίριαζαν με αυτά που έκαναν τα λιοντάρια, αλλά οι μεγάλες γάτες συνήθως σκοτώνουν δαγκώνοντας το κεφάλι ή τον λαιμό του θηράματός τους, είπε ο Thompson.

«Η λεκάνη είναι ασυνήθιστη. Μπορείς να επιβιώσεις από αυτόν τον τραυματισμό, δεν είναι θανατηφόρος. Πιστεύουμε ότι το άτομο είχε εξουδετερωθεί και ότι αυτά τα σημάδια είναι απόδειξη ότι το ζώο έσυρε το σώμα μακριά» συνέχισε.

Είναι επομένως πολύ πιθανό, ο άνδρας να είχε τραυματιστεί θανάσιμα στη μάχη πριν τον αρπάξει το ζώο, πρόσθεσε ο Τόμσον.

Οι Ρωμαίοι μονομάχοι συνήθως πολεμούσαν μεταξύ τους, αλλά άλλοι μαχητές, γνωστοί ως bestiarii, τα έβαζαν με επικίνδυνα και εξωτικά ζώα στο πλαίσιο των αγώνων.

monomaxos23.png


«Μεταφέρεται ένα λιοντάρι από την Αφρική στο Γιορκ;»


Ο Δρ John Pearce, αρχαιολόγος στο King's College του Λονδίνου και συν-συγγραφέας της μελέτης που δημοσιεύθηκε στο Plos One, δήλωσε ότι το Γιορκ ήταν ρωμαϊκή πόλη και λεγεωνάριο φρούριο εκείνη την εποχή, καθιστώντας το το δεύτερο μεγαλύτερο πληθυσμιακό κέντρο στη Βρετανία μετά το Londinium.

«Ίσως πρόκειται για μονομάχους που εκπαιδεύτηκαν σε σχολή μονομάχων στο Γιορκ, η οποία συνδεόταν με τη ρωμαϊκή λεγεώνα που έδρευε εκεί, και οι σύντροφοί τους από την αρένα ή το προπονητήριο ανέλαβαν την ευθύνη για την ταφή τους» εκτιμά ο Pearce.

Εάν οι ερευνητές έχουν δίκιο, η ανακάλυψή τους εγείρει ερωτήματα σχετικά με το πού έδιναν τις μάχες τους οι μονομάχοι και πιθανότατα, κάτω από την πόλη της Υόρκης να υπάρχει μια αρένα. «Μία από τις προκλήσεις με το Γιορκ είναι ότι διατηρούνται τόσα πολλά παλιά κτήρια, που δεν μπορείς να κάνεις τις ανασκαφές κάτω από αυτά» εξήγησε.

Και αυτό δεν είναι το μοναδικό μυστήριο. «Γνωρίζουμε τώρα ότι αυτά τα γεγονότα συνέβησαν στις επαρχίες της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, αλλά αυτό εγείρει άλλα ερωτήματα. Πώς, για παράδειγμα, μεταφέρεται ένα λιοντάρι από την Αφρική στο Γιορκ;».

ΠΗΓΗ: LIFO

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ