Διεθνή
Μυστηριώδες κρανίο που ξεβράστηκε σε παραλία, ταυτοποιήθηκε μετά από δεκαετίες
Μια από τις αρχαιότερες άλυτες υποθέσεις που έχουν διαλευκανθεί ποτέ.


Το 1995, ένα μυστηριώδες κρανίο ξεβράστηκε σε μια παραλία στο Λόνγκπορτ του Νιου Τζέρσεϊ. Τέσσερα χρόνια αργότερα, επιπλέον οστικά κατάλοιπα βρέθηκαν λιγότερο από δύο μίλια μακριά, σε μια ακτή στη γειτονική νότια πόλη Μάργκεϊτ του Νιου Τζέρσεϊ. Χρειάστηκαν ακόμη 14 χρόνια μέχρι να εντοπιστούν και άλλα σκελετικά κατάλοιπα πέντε μίλια πιο μακριά, σε μια παραλία στο Όσεαν Σίτι. Όμως, σε αυτά τα τριάντα χρόνια, οι ιατροδικαστικοί ειδικοί και οι αρχές δεν κατάφεραν να ταυτοποιήσουν το άτομο που ήταν γνωστό μόνο ως «Άνδρας-Φάντασμα Τζον Ντο».
Μετά από 30 χρόνια, το μυστήριο επιτέλους λύθηκε χάρη σε έναν συνδυασμό γενετικών εξετάσεων, ιστορικής έρευνας και αρχειακής ανάλυσης. Ο «Άνδρας-Φάντασμα Τζον Ντο» δεν ήταν θύμα εγκληματικής ενέργειας – δεν επρόκειτο καν για πρόσφατο θάνατο. Αντιθέτως, τα οστά ανήκαν στον Χένρι Γκούντσελ, έναν 29χρονο καπετάνιο εμπορικού πλοίου που πνίγηκε μαζί με το πλήρωμά του κατά τη διάρκεια μιας καταιγίδας τον χειμώνα του 1844.
Η ιστορία του κρανίου
Το κρανίο βρέθηκε που βρέθηκε σε παραλία του Νιου Τζέρσεϊ, προκάλεσε μεγάλο ενδιαφέρον. Αρχικά θεωρήθηκε πως ανήκε σε πιο πρόσφατη περίοδο, ωστόσο η ταυτοποίησή του παρέμενε αδύνατη. Για χρόνια, οι έρευνες δεν απέδιδαν καρπούς, έως ότου φοιτητές από τοπικό πανεπιστήμιο αξιοποίησαν τις τελευταίες τεχνολογίες της εγκληματολογίας.
Η ταυτοποίηση πραγματοποιήθηκε δύο χρόνια αφότου οι πολιτειακές αρχές απευθύνθηκαν στο Κέντρο Ερευνητικής Γενεαλογίας του Κολλεγίου Ραμαπό του Νιου Τζέρσεϊ.
Χρησιμοποιώντας DNA ανάλυση και άλλα σύγχρονα εργαλεία, κατάφεραν να επιβεβαιώσουν πως τα λείψανα ανήκουν στον Χένρι Γκούντσελ, μέλος ενός πληρώματος που χάθηκε σε θαλάσσια καταιγίδα. Η αναγνώριση αυτή ήταν αποτέλεσμα μακρόχρονης, επίμονης εργασίας και της προόδου στην επιστήμη της ταυτοποίησης λειψάνων.
Oι φοιτητές ερεύνησαν, μεταξύ άλλων, δημοσιεύματα εφημερίδων για πιθανές ναυαγήσεις στα ανοικτά των ακτών του Νιου Τζέρσεϊ. Τελικά, εντόπισαν δύο άρθρα με ημερομηνίες 20 και 24 Δεκεμβρίου 1844.
«Η σκούνα Oriental… χάθηκε το βράδυ της 4ης στα ρηχά του Μπριγκαντίν και όλα τα μέλη του πληρώματος μαζί της», ανέφερε η έκδοση της Παρασκευής της εφημερίδας York Democratic Press.
Σύμφωνα με την αναφορά της εφημερίδας, το πλοίο είχε αναχωρήσει από το Μπρίτζπορτ του Κονέκτικατ για τη Φιλαδέλφεια, μεταφέροντας περίπου 60 τόνους μάρμαρο προορισμένο για το Κολέγιο Γκιράρ. Αν και αρχικά υπήρχαν ελπίδες ότι το πλήρωμα είχε σωθεί και εγκαταλείψει το σκάφος, τέσσερις μέρες αργότερα, εφημερίδες σε ολόκληρη τη βορειοανατολική Αμερική επιβεβαίωσαν το χειρότερο σενάριο.

Η ναυτική τραγωδία του 1844
Σύμφωνα με δελτίο τύπου του Ramapo College, το ταξίδι του Χένρι Γκούντσελ κατέληξε σε τραγωδία όταν το πλοίο του και όλο το πλήρωμα παρασύρθηκαν από σφοδρή καταιγίδα το 1844. Κανείς δεν επέζησε και η ιστορία τους προστέθηκε στα ξεχασμένα κεφάλαια της ναυτικής ιστορίας των ΗΠΑ. Το κρανίο του Γκούντσελ, που έμεινε εκτεθειμένο στις φυσικές δυνάμεις για σχεδόν δύο αιώνες, ήταν η μόνη σωζόμενη απόδειξη της ύπαρξής του.
Ο καπετάνιος Γκούντσελ άφησε πίσω του μια σύζυγο και τρία παιδιά. Έπειτα από ενδελεχή έρευνα στο γενεαλογικό του δέντρο, οι φοιτητές πρότειναν ότι άξιζε περαιτέρω διερεύνηση από την Πολιτειακή Αστυνομία του Νιου Τζέρσεϊ (NJSP). Στις 7 Μαρτίου 2025, οι αρχές συνέλεξαν δείγμα DNA από έναν απόγονο πέμπτης γενιάς του Γκούντσελ. Έναν μήνα αργότερα, η NJSP επιβεβαίωσε ότι ο «Άνδρας-Φάντασμα Τζον Ντο» ήταν ο εκλιπών καπετάνιος Γκούντσελ.
Η δύναμη της επιστήμης να φέρνει απαντήσεις
Η περίπτωση του Γκούντσελ είναι ακόμη ένα παράδειγμα της ισχύος της σύγχρονης εγκληματολογίας. Με τη βοήθεια προηγμένων τεχνικών, όπως η ανάλυση DNA, η ισοτοπική ανάλυση και άλλες τεχνολογίες αιχμής, οι επιστήμονες μπορούν πλέον να αποκαλύπτουν πληροφορίες ακόμη και από ελάχιστα και παλαιά δείγματα.
Για τους ιστορικούς και τους αρχαιολόγους, η ταυτοποίηση του Γκούντσελ δεν αποτελεί απλώς επιστημονική επιτυχία· προσφέρει έναν σπάνιο σύνδεσμο με το παρελθόν και τιμά τις ζωές ανθρώπων που διαφορετικά θα είχαν ξεχαστεί.
Με πληροφορίες από Popular Science, huffpost