Η Κατίνα Μπέιρντ από τη Γουιάνα, ιδιοκτήτρια ενός μικρού εστιατορίου στην οδό Γλάδστωνος στη Λάρνακα και ιδιαίτερα αγαπητό πρόσωπο στην τοπική κοινωνία, συνελήφθη τις προηγούμενες μέρες και μεταφέρθηκε στα κρατητήρια της Μενόγειας με την κατηγορία της παράνομης παραμονής στη χώρα μας. Η ίδια βρίσκεται πλέον αντιμέτωπη με την απέλαση με την υπόθεση να έχει προκαλέσει (δίκαιες) αντιδράσεις για τον τρόπο αντιμετώπισης του ζητήματος από τις Αρχές.
Το ιστορικό
Η γυναίκα έφθασε νόμιμα στη χώρα μας πριν από αρκετά χρόνια μαζί με τον Βρετανό σύζυγό της. Σημειώνεται ότι για να παραμείνει ένας υπήκοος τρίτης χώρας στην Κύπρο ως μέλος οικογένειας πολίτη της ΕΕ, πρέπει να είναι παντρεμένος για τρία χρόνια. Μετά από αυτό, το δικαίωμα διαμονής παραμένει ανεπηρέαστο, ακόμη και αν ο γάμος διαλυθεί.
Ωστόσο, στην περίπτωση της Μπέιρντ, τα πράγματα περιπλέχθηκαν, καθώς ο γάμος της διεκόπη πριν από τη συμπλήρωση των τριών ετών λόγω ενδοοικογενειακής βίας. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ της Cyprus Mail, η οποία ανέδειξε και το θέμα, η γυναίκα ήταν παντρεμένη -πριν από το Brexit- με τον Βρετανό υπήκοο, ωστόσο, ο γάμος τους διήρκησε δύο χρόνια και έντεκα μήνες και ο χωρισμός επήλθε λόγω περιστατικών βίας. Μάλιστα, η Μπέιρντ είχε υποβάλει σχετική καταγγελία στην αστυνομία πριν χωρίσει, ενώ λίγο αργότερα άνοιξε τη μικρή επιχείρησή της – η οποία λειτουργούσε καθ’ όλα νόμιμα.
Σύμφωνα με τον δικηγόρο της, κ. Ηλία Χρίστου, που μίλησε στη Cyprus Mail, «ο νόμος κάνει σαφή εξαίρεση στον κανόνα των τριών ετών σε περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας», υποδεικνύοντας, ουσιαστικά, ότι η όλη διαδικασία σύλληψης και κράτησης είναι παράνομη, καθώς εκκρεμεί δικαστική απόφαση και δεν μπορεί να απελαθεί προτού τής δοθεί η ευκαιρία να υπερασπιστεί τον εαυτό της.
Ο κ. Χρίστου τόνισε, σε δηλώσεις του, ότι όταν η πελάτης του πήγε στο Τμήμα Μετανάστευσης για να υποβάλει τα χαρτιά της, ως διαζευγμένη, και να ζητήσει καθεστώς για να συνεχίσει να εργάζεται στην Κύπρο, της το αρνήθηκαν, και αντ’ αυτού τη χαρακτήρισαν ως παράνομη μετανάστρια.
Μετά την εν λόγω απόφαση, υπέβαλαν τόσο ιεραρχική προσφυγή στον υπουργό, όσο και διοικητική προσφυγή στο δικαστήριο, ώστε να κηρυχθεί παράνομη η απόφαση με την υπόθεση να ορίζεται για εκδίκαση τον προσεχή Οκτώβριο.
Αν και η προσφυγή εκκρεμεί ακόμα – και παρά τις ειδικές συνθήκες, όπως ότι είναι επιχειρηματίας (και φορολογούμενη), ότι ήταν παντρεμένη με πολίτη της ΕΕ, ότι ζει στην Κύπρο επί σειρά ετών και είναι σεβαστό μέλος της κοινότητας – η γυναίκα συνελήφθη από την αστυνομία την Τετάρτη, φυλακίστηκε στη Μενόγεια και, όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ της Cyprus Mail, αντιμετωπίστηκε με «απάνθρωπο» τρόπο.
Η γυναίκα έκανε μάλιστα δηλώσεις στην εφημερίδα, αναφέροντας, μεταξύ άλλων, ότι «Προσπάθησα επανειλημμένα να εξηγήσω ότι έχω εκκρεμή δικαστική υπόθεση σχετική με την άδεια παραμονής μου, αλλά κανείς δεν άκουγε. Με αγνόησαν και μου αρνήθηκαν την ευκαιρία να μιλήσω ή να παρουσιάσω τα σχετικά έγγραφα. Με αντιμετώπισαν σαν να μην είχα νομική υπόσταση ή ταυτότητα».
Ο κ. Χρίστου δήλωσε, χθες, ότι προτίθεται να υποβάλει για λογαριασμό της πελάτιδός του αίτηση ώστε να της παραχωρηθεί καθεστώς διεθνούς προστασίας, επειδή η ίδια δεν μπορεί να επιστρέψει στη χώρα της.