Τι είναι τα «ερωτοέντομα» που κατέκλυσαν τη Σεούλ;

Είναι γνωστά και ως lovebugs.

Article featured image
Article featured image

Σε μια ακόμη ένδειξη της επίδρασης της κλιματικής αλλαγής στις πόλεις, η πρωτεύουσα της Νότιας Κορέας βρίσκεται τις τελευταίες ημέρες αντιμέτωπη με μαζική εμφάνιση των λεγόμενων «ερωτοεντόμων», γνωστών και ως lovebugs.

Τα έντομα αυτά, που πετούν ενωμένα σε ζευγάρια κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγής τους, έχουν κατακλύσει πάρκα, ορεινά μονοπάτια και αστικές περιοχές, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις από τους κατοίκους αλλά και διχογνωμία μεταξύ ειδικών.

Η εξάπλωση του είδους Plecia longiforceps γίνεται ιδιαίτερα αισθητή στο βουνό Γκεγιανγκσάν στην Ίντσεον, όπου βίντεο που κυκλοφορούν ευρέως δείχνουν μονοπάτια και παρατηρητήρια καλυμμένα από σμήνη εντόμων. Οι τοπικές αρχές έχουν δεχθεί χιλιάδες καταγγελίες, με τις αναφορές σε προβλήματα να υπερδιπλασιάζονται μέσα σε έναν χρόνο.

Αν και το θέαμα κρίνεται αποκρουστικό από τους περισσότερους πολίτες, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι τα έντομα δεν είναι επικίνδυνα: δεν τσιμπούν, δεν μεταφέρουν ασθένειες και δεν αποτελούν άμεση απειλή για τον άνθρωπο. Μάλιστα, συμβάλλουν στην επικονίαση και στη διάσπαση οργανικής ύλης στο έδαφος μέσω των προνυμφών τους.

Ωστόσο, έρευνα του Ινστιτούτου Σεούλ δείχνει ότι το 86% των ερωτηθέντων τα θεωρεί παράσιτα, κατατάσσοντάς τα τρίτα πιο ανεπιθύμητα έντομα μετά τις κατσαρίδες και τους κοριούς.


Οι δημοτικές αρχές αποθαρρύνουν την ευρεία χρήση εντομοκτόνων, επικαλούμενες κινδύνους για την υγεία και το περιβάλλον, και προτείνουν ήπιες μεθόδους όπως παγίδες φωτός, ψεκασμούς με νερό και χρήση σκούρων ρούχων. Παράλληλα, κρατικά ερευνητικά κέντρα αναπτύσσουν στοχευμένα βιολογικά σκευάσματα για περιορισμό του πληθυσμού.

Η φύση επίσης φαίνεται να παρεμβαίνει: σε αρκετές περιοχές που επλήγησαν, οι πληθυσμοί lovebugs έχουν αρχίσει να μειώνονται χάρη στη διατροφή πουλιών όπως οι σπουργίτες και οι καρακάξες.

Παρότι εντυπωσιακό ως φαινόμενο, η παρουσία των lovebugs είναι σχετικά σύντομη: τα αρσενικά ζουν μόλις 3–4 ημέρες και τα θηλυκά έως μία εβδομάδα. Μέχρι τα μέσα Ιουλίου, οι αρχές εκτιμούν πως ο πληθυσμός τους θα υποχωρήσει απότομα.

Η φετινή έκταση του φαινομένου αποδίδεται σε υψηλότερες θερμοκρασίες και στην κλιματική επιβάρυνση της Σεούλ, που πλέον λειτουργεί ως καταφύγιο για είδη που μετατοπίζονται από νοτιότερες περιοχές.

Με πληροφορίες από Lifo, Guardian

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ