Η Βουλή ψήφισε την επέκταση της φοίτησης σε ειδικά σχολεία κατά 1 έτος

Τελικά δεν ψηφίζουν μόνο νομοσχέδια που περιορίζουν τα δημοκρατικά δικαιώματα των πολιτών.

Article featured image
Article featured image

Η Ολομέλεια της Βουλής ενέκρινε ομόφωνα σειρά νομοθετικών ρυθμίσεων που επιτρέπουν την παράταση της φοίτησης παιδιών με αναπηρίες σε ειδικά σχολεία και ειδικές μονάδες, μέχρι τη συμπλήρωση του 22ου έτους της ηλικίας τους.

Η βασική τροποποίηση αφορά τον νόμο περί Αγωγής και Εκπαίδευσης Παιδιών με Ειδικές Ανάγκες, ο οποίος πλέον προβλέπει τη δυνατότητα επέκτασης της φοίτησης σε ειδικές μονάδες λυκείων, τεχνικών σχολών και σχολεία ειδικής αγωγής. Αντίστοιχες αλλαγές εγκρίθηκαν και στους σχετικούς κανονισμούς της δημοτικής και μέσης εκπαίδευσης, ώστε να διασφαλίζεται η ομοιόμορφη εφαρμογή της ρύθμισης.

Κατά τις τοποθετήσεις τους από το βήμα της Βουλής, οι Κύπριοι νομοθέτες παρότι στήριξαν την τροποποίηση της νομοθεσίας, επισήμαναν πως αυτό δεν θα λύσει τα διαχρονικά προβλήματα που υπάρχουν στον τομέα της ειδικής εκπαίδευσης, της έλλειψης υποδομών και τις στήριξης των παιδιών και των οικογενειών τους μετά τα 22 έτη.

Πιο συγκεκριμένα από το βήμα της Βουλής αναφέρθηκε πως παρά τα χρόνια που έχουν περάσει, δεν έχουν γίνει τα απαραίτητα βήματα για την ενίσχυση της ειδικής εκπαίδευσης. Η παράταση φοίτησης για ένα επιπλέον έτος στα ειδικά σχολεία θεωρείται προσωρινό μέτρο και δεν αντιμετωπίζει το βασικό πρόβλημα, που είναι η έλλειψη κατάλληλων δομών φιλοξενίας για τα παιδιά αυτά.

Υπάρχει έντονη ανάγκη για τη δημιουργία χώρων που να επιτρέπουν την κοινωνική ένταξη και φροντίδα των παιδιών με αναπηρίες, ιδιαίτερα μετά την ηλικία των 21 ή 22 ετών. Η έλλειψη υποδομών και εξειδικευμένου προσωπικού δημιουργεί σημαντικά εμπόδια στην καθημερινότητα των οικογενειών και περιορίζει τις ευκαιρίες απασχόλησης και δημιουργικής ενασχόλησης για τα παιδιά.

Σε ορισμένες περιοχές, όπως η Λάρνακα, επισημάνθηκε η ανάγκη για τη δημιουργία επιπλέον ειδικών σχολείων λόγω υπερπληθυσμού στις υφιστάμενες μονάδες. Παράλληλα, αναδείχθηκε το σοβαρό ζήτημα της απουσίας πολυθεματικών κέντρων, τα οποία θα μπορούσαν να καλύψουν ένα ευρύ φάσμα ηλικιών και να προσφέρουν στήριξη τόσο σε επίπεδο εκπαίδευσης όσο και κοινωνικής ενσωμάτωσης.

Ένα ακόμη σημαντικό πρόβλημα είναι η απουσία επαρκούς κρατικής μέριμνας για την περίοδο μετά τη σχολική ηλικία. Πολλά άτομα μένουν χωρίς υποστήριξη, με τις οικογένειές τους να αδυνατούν να συνεχίσουν τη φροντίδα τους, ειδικά όταν οι γονείς εργάζονται ή όταν φεύγουν από τη ζωή. Το σύστημα παρουσιάζει σοβαρές ελλείψεις, τόσο σε υλικοτεχνική υποδομή όσο και σε ανθρώπινο δυναμικό, γεγονός που δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο την κατάσταση.

Επισημάνθηκε επίσης η ανάγκη για καλύτερη συμπεριφορά και προσέγγιση από δημόσιους λειτουργούς και εκπαιδευτικούς προς τους γονείς παιδιών με ειδικές ανάγκες, με σεβασμό, κατανόηση και ευγένεια, ανεξαρτήτως των δυσκολιών στις μεταξύ τους συζητήσεις.

Τέλος, επισημάνθηκε το κενό στρατηγικού σχεδιασμού και η ανάγκη για εθνικό πλάνο παιδείας που να αντιμετωπίζει με ουσιαστικό τρόπο τις ανάγκες των ατόμων με αναπηρίες και να εξασφαλίζει αξιοπρεπείς συνθήκες ζωής και ίσες ευκαιρίες.

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ