Αρχαιολόγοι ανέσκαψαν τάφο γεμάτο θησαυρούς που ανήκε σε εξέχουσα προσωπικότητα του πολιτισμού των Μάγια
Ο τάφος χρονολογείται στον 4ο αιώνα μ.Χ.
Τρίτη 15 Ιουλίου 2025
2
λεπτά
Κεντρική Φωτογραφία: Η πυραμίδα Caana που δεσπόζει στην πόλη Καρακόλ.
Αρχαιολόγοι από το Πανεπιστήμιο του Χιούστον έφεραν στο φως έναν από τους σημαντικότερους βασιλικούς τάφους των Μάγια των τελευταίων δεκαετιών: τον τάφο του Te K’ab Chaak, ιδρυτή και πρώτου βασιλιά της πόλης-κράτους Καρακόλ, στο σημερινό Μπελίζ.
Η ανακάλυψη, η πρώτη ταυτοποιημένη βασιλική ταφή στην περιοχή από τότε που ξεκίνησαν οι ανασκαφές πριν από 40 χρόνια, έγινε στη βορειοανατολική ακρόπολη του Καρακόλ, όπου ο Te K’ab Chaak ετάφη περίπου το 350 μ.Χ.
Ο τάφος περιείχε πλούσια τελετουργικά αντικείμενα, μεταξύ των οποίων κοσμήματα από νεφρίτη, μωσαϊκές μάσκες, οστέινες σωλήνες με χαρακτικά και κελύφη από τον Ειρηνικό, στοιχεία που καταδεικνύουν την υψηλή κοινωνική θέση του βασιλιά.
Αγγεία με απεικονίσεις θεοτήτων, δεμένων αιχμαλώτων και σκηνών θυσιών, όπως ο θεός Ek Chuah, προστάτης του εμπορίου, συμπληρώνουν το παζλ του νεκρικού εθίμου της εποχής.
Δείτε επίσης
Ανακαλύφθηκε μυστηριώδης βωμός σε αρχαία πόλη των Μάγια που περιέχει σορούς
Ανάλυση αρχαίου DNA ανέτρεψε την -ίσως- πιο διαδεδομένη θεωρία για τις ανθρωποθυσίες των Μάγια
Μαζί με τον τάφο του βασιλιά, ανακαλύφθηκαν ακόμη δύο ταφές της ελίτ που χρονολογούνται γύρω στο 350 μ.Χ., με μία μάλιστα να περιλαμβάνει τελετουργικά αντικείμενα από το Τεοτιουακάν στο κεντρικό Μεξικό, όπως λεπίδες οψιδιανού, αιχμές ακοντίου και κεραμικά. Αυτό υποδεικνύει ότι η επικοινωνία και επιρροή ανάμεσα σε Μάγια και Τεοτιχουακάν προϋπήρχε του 378 μ.Χ., ανατρέποντας θεωρίες περί μονοσήμαντης εισβολής. «Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι υπήρχε μακροχρόνια και πολύπλοκη επαφή ελίτ επιπέδου μεταξύ των πολιτισμών της Μεσοαμερικής», δήλωσε η Δρ Diane Chase.
Η αρχαιολόγος Diane Chase μέσα στον νεοανακαλυφθέντα τάφο.
Ποιος ήταν ο βασιλιάς TeK’abChaak
Ο Te K’ab Chaak ανήλθε στον θρόνο το 331 μ.Χ. και θεωρείται ο ιδρυτής της δυναστείας του Καρακόλ. Τα οστά του δείχνουν ότι πέθανε σε προχωρημένη ηλικία, είχε ύψος περίπου 1,70 μ., αλλά δεν είχε δόντια, σημάδι μακροχρόνιας φθοράς. Ορισμένα από τα εμβλήματα που βρέθηκαν στον τάφο του, όπως το ζώο coatimundi, αργότερα ενσωματώθηκαν στα βασιλικά ονόματα των διαδόχων του.
Το Καρακόλ, κρυμμένο στη ζούγκλα του Μπελίζ, ήταν κάποτε μια από τις μεγαλύτερες και ισχυρότερες πόλεις των Μάγια, με πληθυσμό που ξεπερνούσε τις 100.000 άτομα και μνημεία όπως η πυραμίδα Caana, ύψους 43 μέτρων.
Η ομάδα του Πανεπιστημίου του Χιούστον συνεχίζει την έρευνα σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Αρχαιολογίας του Μπελίζ, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη μελέτες DNA και ανακατασκευή της νεκρικής μάσκας νεφρίτη του βασιλιά.
Με πληροφορίες από Lifo
Δείτε επίσης
Χαμένη πόλη των Μάγια, θαμμένη για αιώνες στη μεξικανική ζούγκλα, ανακαλύφθηκε (σχεδόν) τυχαία