Παρά τα επιτεύγματά του, τα Ρεκόρ Γκίνες δεν μπορούσαν να τον αναγνωρίσουν επίσημα ως τον γηραιότερο μαραθωνοδρόμο, επειδή δεν υπήρχε πιστοποιητικό γέννησής του από το 1911. Το βρετανικό διαβατήριό του, ωστόσο, ανέφερε ως ημερομηνία γέννησης την 1η Απριλίου 1911, ενώ είχε λάβει και επιστολή από τη βασίλισσα Ελισάβετ για τα εκατοστά του γενέθλια.
Η ζωή του Singh ήταν γεμάτη ανατροπές. Ως παιδί στην Ινδία, τον κορόιδευαν επειδή δεν μπορούσε να περπατήσει καλά μέχρι την ηλικία των πέντε ετών. Δεν πήγε ποτέ σχολείο, εργάστηκε ως αγρότης και έζησε πολέμους και την ταραγμένη περίοδο του Διαχωρισμού της Ινδίας. «Στα νιάτα μου, δεν ήξερα καν ότι υπάρχει η λέξη ‘μαραθώνιος’», είχε πει χαμογελώντας σε συνέντευξή του στο BBC Punjabi.
Η ενασχόλησή του με το τρέξιμο ξεκίνησε ύστερα από προσωπικές τραγωδίες. Μετά τον θάνατο της συζύγου του στις αρχές της δεκαετίας του 1990, μετακόμισε στο Λονδίνο για να ζήσει με τον μεγαλύτερο γιο του. Λίγο αργότερα, κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην Ινδία, βίωσε την απώλεια του νεότερου γιου του, Kuldeep, σε δυστύχημα, γεγονός που τον βύθισε στη θλίψη. Στο Λονδίνο γνώρισε μια παρέα ηλικιωμένων που έτρεχαν τακτικά και εκεί συνάντησε τον Harmander Singh, τον άνθρωπο που τον μύησε στον κόσμο του μαραθωνίου.
Ο Fauja Singh απέκτησε διεθνή φήμη το 2004, όταν η Adidas τον συμπεριέλαβε στην καμπάνια «Impossible is Nothing», πλάι σε θρύλους όπως ο Muhammad Ali.
ΠΗΓΗ