Μιλάμε ανοιχτά για τη σεξουαλική υγεία, χωρίς ταμπού
Τρίτη 22 Ιουλίου 2025
2
λεπτά
Ξέρεις εκείνο το θέμα που όλοι/ες σκέφτονται αλλά κανείς δεν μιλάει ανοιχτά; Ναι, τις Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενες Λοιμώξεις (aka ΣΜΛ). Ήρθε η ώρα να το ξεκαθαρίσουμε, γιατί στην τελική η υγεία σου – και των συντρόφων σου – είναι σοβαρή υπόθεση.
Στην Κύπρο, οι ΣΜΛ υπάρχουν. Όχι, δεν αφορά «τους άλλους». Μπορεί να συμβεί στον/στην καθένα/μια, ανεξάρτητα από το φύλο/ταυτότητα φύλου, το σεξουαλικό προσανατολισμό. Και όχι, δεν είναι λόγος για να αισθάνεσαι ντροπή. Είναι λόγος για να είμαστε πιο ενημερωμένοι/ες και πιο προσεκτικοί/ες.
Οι ΣΜΛ είναι λοιμώξεις που μεταδίδονται κυρίως μέσω σεξουαλικής επαφής, η οποία μπορεί να είναι κολπική, πρωκτική, στοματική ή άλλη, ενώ για ορισμένες λοιμώξεις η μετάδοση μπορεί να συμβεί με στενή δερματική επαφή. Κάποιες, όπως ο HIV και η Ηπατίτιδα Γ, μπορούν να μεταδοθούν και με άλλους τρόπους, όπως από κοινή χρήση βελόνων ή άλλων εργαλείων χρήσης ουσιών.
Οι πιο γνωστές, ίσως, ΣΜΛ στην Κύπρο είναι ο HIV, η σύφιλη, τα χλαμύδια, ο HPV, η γονόρροια, ο έρπης γεννητικών οργάνων και άλλα. Αν αυτά σου ακούγονται τρομακτικά, σε καταλαβαίνω. Αλλά οι περισσότερες από αυτές, όταν εντοπιστούν έγκαιρα, αντιμετωπίζονται πολύ αποτελεσματικά.
Το tricky σημείο; Πολλές ΣΜΛ δεν έχουν καθόλου συμπτώματα. Ναι, μπορεί να έχεις κολλήσει κάτι και να μην έχεις ιδέα! Ή μπορεί να εμφανιστεί κάτι περίεργο: φαγούρα, κάψιμο, έκκριση, ερεθισμός, μικρά σπυράκια ή πληγές στην περιοχή των γεννητικών σου οργάνων. Μην το αγνοήσεις και μην το περάσεις για κάτι «αθώο»! Για αυτό, οι τακτικοί έλεγχοι είναι ιδιαίτερα σημαντικοί, ειδικά αν είσαι σεξουαλικά ενεργός/ή.
Και τώρα το μεγάλο ερώτημα: πού μπορώ να κάνω εξετάσεις χωρίς να νιώθω άβολα ή να με κοιτάνε περίεργα; Η απάντηση είναι: παντού. Δημόσια νοσοκομεία, μέσω του ΓεΣΥ (προσωπικός ιατρός), ιδιωτικά ιατρεία και μέσα από την κοινότητα, και τις υπηρεσίες του Checkpoint Cyprus. Οι εξετάσεις δεν είναι τίποτα τρομακτικό, λίγα λεπτά και ξέρεις τι σου γίνεται.
Αν το αποτέλεσμα είναι θετικό, ακολούθησε τις συμβουλές των ιατρών σου και ενημερώσε όσους/ες πρέπει, ώστε να εξεταστούν και εκείνοι/ες. Μην ντραπείς. Το να είσαι υπεύθυνος/η δείχνει δύναμη, όχι αδυναμία.
Κράτα αυτό: Η σεξουαλική υγεία δεν είναι θέμα ντροπής, είναι θέμα σεβασμού. Προς εσένα και προς τους/τις συντρόφους σου.
Αν θέλεις να μάθεις περισσότερα ή να δεις πού μπορείς να απευθυνθείς, μπες στην ιστοσελίδα του Cy Checkpoint. Θα βρεις χρήσιμες πληροφορίες και υποστήριξη από ανθρώπους που νοιάζονται πραγματικά.
Ένα τεστ μπορεί να σου σώσει χρόνο, υγεία και άγχος. Και κυρίως, δείχνει ότι έχεις επίγνωση. Και αυτό, είναι cool.
Και να θυμάσαι, η χρήση του προφυλακτικού σε προφυλάσσει απο τις ΣΜΛ.
Το άρθρο αποτελεί μέρος του Ευρωπαϊκού προγράμματος “SAFE-R”, το οποίο αποσκοπεί στην πρόληψη και αντιμετώπιση των διακρίσεων κατά των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων στον τομέα της υγείας στην Κύπρο, προωθώντας δίκαιες και ισότιμες πρακτικές φροντίδας που σέβονται τα δικαιώματα και την ευημερία όλων, ανεξαρτήτως σεξουαλικού προσανατολισμού ή ταυτότητας φύλου.