«Εάν ακούμε τον κάθε ένα, θα πρέπει να βάλουμε ένα πυροσβεστικό έξω από κάθε σπίτι»

Το ξέσπασμα του Εκ. Τύπου της Πυροσβεστικής Ανδρέα Κεττή και οι κατηγορίες προς τις κοινότητες.

Article featured image
Article featured image


Με έντονο ύφος και φανερή ενόχληση απάντησε ο Εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Ανδρέας Κεττής, στις αυξανόμενες επικρίσεις για τη διαχείριση της φονικής πυρκαγιάς που ξέσπασε την Τετάρτη στην ορεινή Λεμεσό.

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο του ΡΙΚ, ο κ. Κεττής απέκρουσε τις κατηγορίες περί ολιγωρίας, σημειώνοντας πως «είναι αδύνατο να υπάρχει έξω από κάθε σπίτι ένα πυροσβεστικό όχημα». Υποστήριξε πως η προσέγγιση ήταν «ολιστική» και πως οι δυνάμεις μετακινήθηκαν στα σημεία με τον μεγαλύτερο κίνδυνο. «Μιλάμε για 100 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Ολόκληρος αυτός ο κόσμος που αγωνίζεται εδώ και δύο ημέρες απλά περνά την ώρα του;» αναρωτήθηκε, υποστηρίζοντας ότι θα έπρεπε να αναγνωριστεί το έργο των πυροσβεστών και των διασωστών, αντί να κατηγορούνται.

Ωστόσο, οι τοποθετήσεις του Εκπροσώπου προκάλεσαν αίσθηση, καθώς αντί ουσιαστικής απάντησης στα εύλογα ερωτήματα που θέτουν οι τοπικές αρχές και πολίτες, επέλεξε την οδό της αντιπαράθεσης και της επίρριψης ευθυνών. Αποφεύγοντας να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις για την πρόληψη, ο κ. Κεττής επέμεινε ότι η ανταπόκριση ήταν άμεση, εντός έξι λεπτών, και ότι ενεργοποιήθηκαν αμέσως όλα τα διαθέσιμα μέσα, συμπεριλαμβανομένων των πτητικών μέσων.

Παράλληλα, απάντησε με αιχμές στον κοινοτάρχη Άρσους, Γιαννάκη Γιαννάκη, ο οποίος είχε δηλώσει λίγο πριν στον αέρα του κρατικού καναλιού πως τις προηγούμενες εβδομάδες υπήρχαν ενδείξεις για ύποπτες ενέργειες εμπρησμού, τις οποίες, όπως ανέφερε, κατήγγειλαν και σε πυροσβεστική και σε αστυνομία χωρίς κανένας να ασχοληθεί ή να το ψάξει. Ο κ. Κεττής, επιρρίπτοντας ευθύνες στις τοπικές κοινωνίες, ανέφερε πως «τους εκλιπαρούμε χρόνια να μας δώσουν στοιχεία και δεν μας δίνουν. Είναι κλειστές κοινωνίες, γνωρίζουν αλλά δεν βοηθούν».

Η απάντηση από τον κοινοτάρχη ήρθε λίγο αργότερα στον αέρα του κεντρικού δελτίου του ΣΙΓΜΑ. Ο κ. Γιαννάκη ξεκαθάρισε πως: «Δεν έχουμε στοιχεία, έχουμε υποψίες και ενδείξεις. Αν είχα κάτι συγκεκριμένο, θα το κατέγγελλα αμέσως». Υπογράμμισε ότι το συμπέρασμα προκύπτει από επαναλαμβανόμενα περιστατικά και όχι από αποδείξεις που θα μπορούσαν να σταθούν νομικά.

Η δημόσια σύγκρουση ανάμεσα σε κρατικούς λειτουργούς και τοπικούς εκπροσώπους, την ώρα που η φωτιά μαίνεται, αναδεικνύει το κενό συντονισμού και επικοινωνίας και φέρνει στο προσκήνιο ερωτήματα για την προετοιμασία και την πρόληψη σε περιοχές υψηλού κινδύνου.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ